Απορρόφηση ρεκόρ για το ΕΣΠΑ το 2020 - Στα 4,3 δισ. οι αιτήσεις στις Βρυξέλλες

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απορρόφηση ρεκόρ για το ΕΣΠΑ το 2020 - Στα 4,3 δισ. οι αιτήσεις στις Βρυξέλλες
Καλύτερη χρονιά από άποψη απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων. Δύο αιτήσεις πληρωμών τον Δεκέμβριο. Ώθηση από τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και από την επιτάχυνση των επενδύσεων.

Οι δαπάνες της πανδημίας για την κάλυψη μέτρων όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, αλλά και η επιτάχυνση των επενδυτικών σχεδίων και των υπολοίπων δρομολογημένων πριν από την υγειονομική κρίση παρεμβάσεων, ήταν το μυστικό της επιτυχίας του ΕΣΠΑ το 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες συνολικά το προηγούμενο έτος οι αιτήσεις πληρωμών που έγιναν στην Κομισιόν έφτασαν τα 4,3 δισ ευρώ, δηλαδή σε επίπεδα «ρεκόρ» σε σχέση με τις επιδόσεις των προηγούμενων ετών.

Μάλιστα, μόνο το Δεκέμβριο υπεβλήθησαν δύο πακέτα αιτημάτων. Το πρώτο αξίας 500 εκατ. ευρώ έγινε στην αρχή του μήνα και ήδη σύμφωνα με πληροφορίες θα λεφτά έχουν έρθει στα ελληνικά κρατικά ταμεία τονώνοντας και τα έσοδα, ενώ ακόμη 700 εκατ. ευρώ κατατέθηκαν ως αίτημα από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης τις τελευταίες ημέρες πριν την αλλαγή του χρόνου και τα λεφτά αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.

Με το ποσό αυτό, το ποσοστό απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-2020 φτάνει στο 52%, σε μία από τις υψηλότερες επιδόσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιδόσεις που αυξάνονται ακόμη πιο πολύ αν προσμετρηθεί και η (64% πολύ μεγάλη λόγω του 3ου μνημονίου) προκαταβολή που έλαβε η Ελλάδα.

Αρμόδιες πηγές θυμίζουν παλαιότερες περιόδους κατά τις οποίες αναζητούνταν στο παρά… ένα δαπάνες για έργα ώστε να σταλούν ως αίτημα πληρωμής στις Βρυξέλλες. Και τούτο ώστε να μην υπάρξει απώλεια κονδυλίων.

Σημειώνεται ότι για να σταλούν τα αιτήματα πληρωμών θα πρέπει να έχει προηγηθεί η εθνική δαπάνη για το κάθε έργο η οποία καλύπτεται μέσα από τα κονδύλια του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το 2020 ο προϋπολογισμός του ΠΔΕ (που περιλαμβάνει και άλλες δαπάνες για αγροτικές επιδοτήσεις ή για αμιγώς εθνικά έργα) αυξήθηκε εκ των υστέρων για να καλύψει τα μέτρα στήριξης από την πανδημία, φτάνοντας στα 10,6 δισ. ευρώ. Προ υγειονομικής κρίσης είχε προβλεφθεί για το 2020 προϋπολογισμός της τάξης των 6,75 δισ. ευρώ.

Για το 2021 το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως θα χρειαστεί για το ΠΔΕ ένα ποσό της τάξης των 11 δισ. ευρώ. Επισήμως στον προϋπολογισμό του 2021 εγγράφονται 6,75 δισ. ευρώ. Σε αυτό δεν συνυπολογίζεται χρηματοδότηση της τάξης των 2,64 δισ. ευρώ που αφορά στα λεφτά που θα διατεθούν από εθνικό χρήμα στην αρχή του 2021 για τα έργα του Σχεδίου Ανάκαμψης που θεωρούνται πιο ώριμα (πχ οι παρεμβάσεις του εξοικονομώ, της ψηφιοποίησης, της απολιγνιτοποίησης), ενώ θα προστεθεί και ένα ποσό της τάξης των 1,6 δισ. ευρώ για την προχρηματοδότηση του React EU (του νέου προγράμματος της ΕΕ για μέτρα στήριξης από την πανδημία).

Διαβάστε ακόμη:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider