Το 2017 η αντικατάσταση των αντικειμενικών από τις εμπορικές

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το 2017 η αντικατάσταση των αντικειμενικών από τις εμπορικές

Μπορεί προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να συνέστησε στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας επιτροπή για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, ωστόσο το αναθεωρημένο Μνημόνιο ξεκαθαρίζει πως η αντικατάσταση των αντικειμενικών αξιών από τις εμπορικές μετατίθεται για τον Ιούνιο του 2017.

Αρχικά είχε προβλεφθεί πως αντικειμενικές και εμπορικές τιμές θα εξισώνονταν έως την 1η Ιανουαρίου 2017. Δεδομένων όμως των δημοσιονομικών αναγκών και τους γεγονότος ότι είναι πολιτικά «τοξικό» κάθε μείωση των αντικειμενικών να συνοδεύεται από αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για να βγαίνει ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ, δανειστές και κυβέρνηση μετέφεραν την εξίσωση για το δεύτερο μισό του 2017.

«Οι αρχές θα πρέπει έως τον Ιούνιο 2016 να παράσχουν λεπτομερείς προτάσεις που θα εξασφαλίσουν την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων με τις τιμές αγοράς από Ιούνιο 2017 (βασικό παραδοτέο)», αναφέρει το νέο Μνημόνιο.

Σημειώνεται πως η επιτροπή για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων που συστάθηκε στο υπουργείο Οικονομικών έχει ως έργο τη μελέτη όλων των στοιχείων που υπάρχουν σχετικά με τις αξίες των ακινήτων και την εύρεση τρόπου υλοποίησης και θεσμοθέτησης της βάσης δεδομένων αξιών ακινήτων που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας.

Ακόμη, η επιτροπή θα εξετάσει τις πηγές από τις οποίες θα αναζητηθούν τα στοιχεία αξιών ακινήτων που σε διαρκή και περιοδική βάση θα ενημερώνουν την εν λόγω βάση δεδομένων.

Στη 16μελή επιτροπή εκτός από το υπουργείο Οικονομικών εκπροσωπούνται η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η ΚΕΔΕ, οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι, η ΠΟΜΙΔΑ, ο Σύλλογος Εκτιμητών Ελλάδος και η Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Έρχεται η σούπερ φορολοταρία: Θα μοιράσει 100.000 ευρώ σε τυχερούς φορολογούμενους

Έγραψε ιστορία ο Έλον Μασκ: Πρώτος άνθρωπος με πλούτο 600 δισ. δολαρίων

PwC: Μειώθηκαν τα επιχειρηματικά «ζόμπι» - Απαραίτητη η ανάπτυξη για να μην έχουμε νέα

Φόρτωση BOLM...
gazzetta
gazzetta reader insider insider