Ελλάδα
16-12-2020 | 10:17

ΥΠΟΙΚ: Τι θα ισχύει για τη μείωση ενοικίου 80%

Newsroom
Μοιράσου το
ΥΠΟΙΚ: Τι θα ισχύει για τη μείωση ενοικίου 80%

Έκπτωση ενοικίου 80% για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά τη ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2021 και επιβεβαιώνει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το πρωί της Τετάρτης 16/12.

Συγκεκριμένα, το μέτρο αφορά το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές και τις επιχειρήσεις που κατά την περίοδο των εορτών παραμένουν κλειστές και περιλαμβάνει μείωση ενοικίου για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο κατά 80%, ανεξαρτήτως των υγειονομικών επιλογών την επόμενη περίοδο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, για το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα, ενώ οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου. Με αυτό τον τρόπο επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση.

Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου.

Σε αυτό το μέτρο συμπεριλαμβάνονται:

  • Οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με το σύστημα παράδοσης εκτός ή με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον.
  • Οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα.
  • Οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού, αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.
  • Οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.