«Λευκός καπνός» για το Ταμείο Ανάκαμψης ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Λευκός καπνός» για το Ταμείο Ανάκαμψης ενόψει της Συνόδου Κορυφής
Είναι πολύ πιθανή η απόσυρση του βέτο από Ουγγαρία και Πολωνία για τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής. Δεν αποκλείεται και νέα έκτακτη Σύνοδος εντός 2020 για τον συμβιβασμό.

του Γιάννη Αγγέλη

Τελικά η κα Μέρκελ φαίνεται ότι «έσπασε» χθες βράδυ το μέτωπο Πολωνίας – Ουγγαρίας που εμπόδιζε την ομόφωνη υπερψήφιση του Κοινοτικού Προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης Γιαροσλάβ Γκόβιν ανακοίνωσε οτι υπάρχει συμφωνία μεταξύ Βαρσοβίας Βουδαπέστης και Βερολίνου.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι και ο επικεφαλής του κυβερνητικού κόμματος Γιαροσλάβ Καζίνσκι συνάντησαν τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν στην Βαρσοβία και συμφώνησαν ότι είναι έτοιμοι για μία «ειλικρινή συζήτηση» στην Σύνοδο Κορυφής με στόχο ένα συμβιβασμό.

Η υπαναχώρηση των δύο ήρθε σαν συνέπεια των ασφυκτικών πιέσεων που άσκησε η γερμανίδα Καγκελάριος και επικεφαλής της γερμανικής εξάμηνης προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Άνγκέλα Μέρκελ.

Η πίεση τις τελευταίες ημέρες, όπως έχει αποκαλύψει το insider.gr πέρασε μέσα από την άμεση απειλή «αυτονόμησης» του Ταμείου Ανάκαμψης από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό, που θα άφηνε εκτός χορηγήσεων από το Ταμείο τις δύο χώρες. Ενδεικτικά η Πολωνία θα έχανε περισσότερα από 60 δισ. ευρώ από τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου, όπως και η Ουγγαρία.

Βέβαια σύμφωνα με τα όσα αναφέρει αρμόδιος παράγοντας της Κομισιόν στο Insider.gr η πρόθεση συμβιβασμού αν και έχει δηλωθεί επισήμως δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί στις λεπτομέρειες της. Αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί και νέα συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, κατά πάσα πιθανότητα εντός του 2020 και της γερμανικής προεδρίας, για να ξεκαθαρίσει τις λεπτομέρειες του συμβιβασμού. Και μέχρι τότε παραμένει εν δυνάμη ενεργή η δυνατότητα «αυτονόμησης» του Ταμείου Ανάκαμψης από τον κοινοτικό Προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα έχει ήδη συμφωνηθεί ο ετήσιος προϋπολογισμός για το 2021, αν αποτύχει η συμφωνία και χρειαστεί να προχωρήσει η Ε.Ε. με ετήσιους προϋπολογισμούς.

Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση είτε με την επίτευξη της συμφωνίας για απόσυρση του βέτο αύριο στην Σύνοδο Κορυφής, είτε με αποτυχία συμφωνία και ενεργοποίηση της αυτονόμησης του Ταμείου Ανάκαμψης, το 2021 αυτό θα ενεργοποιηθεί και δρομολογείται η καταβολή των πόρων που για την Ελλάδα ξεπερνούν τα 32 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider