Ελλάδα
16-11-2015 | 15:42

Βρυξέλλες: Πρώτα νομοθέτηση και μετά η εκταμίευση

Μοιράσου το
Βρυξέλλες: Πρώτα νομοθέτηση και μετά η εκταμίευση

Τη νομοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων από τη Βουλή των Ελλήνων αναμένουν οι δανειστές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των θεσμών και να ληφθεί στη συνέχεια η απόφαση για την εκταμίευση. Αυτό ανέφεραν την Δευτέρα από τις Βρυξέλλες καλά πληροφορημένες ευρωπαϊκές πηγές.

Οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις, επιβεβαιώνοντας ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία στο ζήτημα του ρόλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια και στην προστασία της πρώτης κατοικίας, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι θέσεις της Ελλάδας και των δανειστών έχουν έλθει πολύ κοντά, εκτιμώντας ότι η συμφωνία θα επέλθει πολύ σύντομα.

Όσον αφορά την αυριανή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Eurogroup Working Group), οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αναμένεται να γίνει θετική αποτίμηση της πορείας υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Διευκρίνισαν επίσης, ότι η αξιολόγηση των θεσμών θα μπορέσει να ολοκληρωθεί μόνο μετά τη νομοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, την οποία οι δανειστές αναμένουν εντός της εβδομάδας.

Δεν απέκλειαν, τέλος, το ενδεχόμενο να συγκληθεί δεύτερο EWG, ενδεχομένως την Πέμπτη, το οποίο θα είναι σε θέση να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ που συνδέεται με το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.