800 εκατ. δολάρια έχασαν οι 4 πλουσιότεροι Έλληνες μέσα σε 2 μήνες

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
800 εκατ. δολάρια έχασαν οι 4 πλουσιότεροι Έλληνες μέσα σε 2 μήνες
Μέσα σε διάστημα δύο μηνών οι τέσσερις πλουσιότεροι Έλληνες έχασαν 800 εκατ. δολάρια.

Ποσό ύψους 800 εκατ. δολαρίων έχασαν μέσα σε διάστημα δύο μηνών οι τέσσερις πλουσιότεροι Έλληνες που βρίσκονται στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes.

Ειδικότερα, από τις αρχές του 2020 μέχρι και σήμερα, μέσα σε δύο μήνες, η συνολική περιουσία των τεσσάρων πλουσιότερων Ελλήνων μειώθηκε κατά 800 εκατ. δολάρια, κυρίως λόγω των σοβαρότατων «αναταραχών» που έχει προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία η ταχεία εξάπλωση του κοροναϊοϋ, πλήττοντας βασικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι τέσσερις Έλληνες δισεκατομμυριούχοι που βρίσκονται στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη είναι οι Φίλιππος Νιάρχος, Σπύρος Λάτσης, Αριστοτέλης Μυστακίδης και Βαρδής Βαρδινογιάννης.

Μάλιστα, οι εξελίξεις του τελευταίου διμήνου έφεραν και αλλαγή σκυτάλης, με τον Φίλιππο Νιάρχο να επιστρέφει στη θέση του πλουσιότερου Έλληνα, παραγκωνίζοντας στη δεύτερη θέση τον Σπύρο Λάτση. Υπενθυμίζεται εδώ ότι στα τέλη του 2019 με αρχές του 2020, ο Σπύρος Λάτσης είχε αναδειχθεί επικεφαλής της σχετικής λίστας.

Ας δούμε πόσο μειώθηκε η περιουσία των τεσσάρων Ελλήνων «κροίσων» από τις αρχές του 2020 μέχρι και σήμερα:

Φίλιππος Νιάρχος είναι ο πλουσιότερος Έλληνας, με συνολική περιουσία 2,8 δισ. δολαρίων. Στο διάστημα των δύο τελευταίων μηνών, η περιουσία του παρέμεινε αμετάβλητη. Στη λίστα του Forbes βρίσκεται στη θέση 892. Είναι ο μεγαλύτερος γιος του Σταύρου Νιάρχου.

Κληρονόμησε το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής έργων τέχνης του πατέρα του. Λέγεται ότι κατέχει τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων του Van Gogh, ενώ στη συλλογή έχουν προστεθεί έργα από νεώτερους καλλιτέχνες.

Βρίσκεται στη θέση 973 της σχετικής λίστας του Forbes, με συνολική περιουσία ύψους 2,6 δισ. δολαρίων. Καθώς η περιουσία του είχε ανέλθει στα 3 δισ. δολάρια στις αρχές του 2020, ο Σπύρος Λάτσης έχασε 400 εκατ. δολάρια μέσα σε δύο μήνες.

Ο Σπύρος Λάτσης διαχειρίζεται την περιουσία της οικογένειάς του που δραστηριοποιείται στον τραπεζικό τομέα και τη ναυτιλία μετά το θάνατο του πατέρα του, Γιάννη Λάτση, το 2003, σύμφωνα με το Forbes.

Η οικογένεια συνεχίζει να ασχολείται με τη ναυτιλία μέσω της Latsco Shipping, ενώ έχει επίσης επενδύσεις στον τραπεζικό κλάδο, την αγορά ακινήτων και το πετρέλαιο. Ειδικότερα, η οικογένεια κατέχει μερίδια στα Ελληνικά Πετρέλαια και στη Lamda Development. Κατέχει επίσης ποσοστό στην EFG International, έναν τραπεζικό όμιλο με έδρα τη Ζυρίχη.

 

Στη θέση 1536 της λίστας βρίσκεται ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με περιουσία 1,8 δισ. δολαρίων. Πριν από δύο μήνες, η περιουσία του ανερχόταν σε 1,8 δισ. δολάρια, όπερ σημαίνει ότι σε 60 ημέρες έχασε 200 εκατ. δολάρια.

Με έντονη και πολυετή δραστηριότητα στον κλάδο των μετάλλων και εμπορευμάτων, ο Αριστοτέλς Μυστακίδης, γνωστός ως Telis, παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή της μονάδας χαλκού της Glencore στα τέλη του 2018. Σύμφωνα με το Forbes, οι καναδικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο και απαγόρευσαν στον Μυστακίδη να παραμείνει διευθυντής λόγω εταιρικών παραβιάσεων.

Ο Μυστακίδης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στα εμπορεύματα στην Gargill και στη συνέχεια στη Marc Rich & Co το 1993. Αργότερα η εταιρεία μετονομάστηκε σε Glencore. Έγινε η δισεκατομμυριούχος το 2011, όταν η Glencore μπήκε στο χρηματιστήριο και σήμερα κατέχει πάνω από το 3% της εταιρείας.

 

Στη θέση 1697 της λίστας βρίσκεται ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, με περιουσία 1,4 δισ. δολάρια, χάρη στις δραστηριότητές του στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης έχασε 200 εκατ. δολάρια το τελευταίο δίμηνο, αφού στις αρχές του 2020, η περιουσία του ανερχόταν στα 1,6 δισ. δολάρια.

Η οικογένεια του συνιδρυτή της Motor Oil Hellas έχει επίσης επενδύσεις στη ναυτιλία, τον χρηματοοικονομικό κλάδο, αλλά και σε ποδοσφαιρικές ομάδες.

 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:30

Nvidia: Στα 57,01 δισ. δολάρια τα έσοδα γ' τριμήνου - Πάνω από τις εκτιμήσεις

23:24

Ο Ζελένσκι ευελπιστεί σε νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία πριν από το τέλος της χρονιάς

23:08

Έσπασε το πτωτικό σερί, πίσω στα κέρδη η Wall Street εν αναμονή της Nvidia

22:52

Πετρέλαιο: Πτώση 2% μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ για λήξη του πολέμου στην Ουκρανία

22:39

Ουκρανία: Το παρασκήνιο πίσω από το νέο σχέδιο των ΗΠΑ - Τα 28 βασικά σημεία

22:27

ΟΗΕ: «Σοκαρισμένος» ο Τουρκ από τα πρόσφατα ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία

22:14

Τραμπ: Θα καταβάλω προσπάθειες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στο Σουδάν

21:57

Ρομπότ με τη χρήση ΑΙ χόρεψε για χάρη του Πούτιν

21:45

«Πράσινο 2x2» για τον χρυσό

21:36

Γάζα: Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς για παραβίαση της εκεχειρίας - Τουλάχιστον 25 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα

21:27

Theon: Τροποποιείται η σύμβαση με OCCAR για προμήθεια χιλιάδων συστημάτων

21:15

Πρακτικά Fed: Επιφυλακτικότητα για νέα μείωση επιτοκίων τον Δεκέμβριο - Ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή;

21:09

Εθνική Τράπεζα: Αγορά 101.962 ιδίων μετοχών από 10/11 έως 17/11/2025

20:55

Τραμπ: Θα ήθελα πολύ να απολύσω τον Πάουελ

20:42

Απέτυχε και η δεύτερη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης στο Κόσοβο

20:29

Νετανιάχου: Προσδίδουμε τεράστια σημασία στη στρατιωτική μας παρουσία στην ουδέτερη ζώνη στη Συρία

20:16

ΝΔ: Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως και οι βαρύτατες ευθύνες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα διερευνηθούν σε βάθος

20:08

Τρίτωσε το κακό στις ευρωαγορές πριν τη Nvidia

20:00

Οι πρώτες 300 ημέρες Τραμπ: Προεδρικές υπερεξουσίες και η νέα διεθνής αταξία

19:52

ΟΛΘ: Υπεγράφη η σύμβαση για την επέκταση του Προβλήτα 6 - Στα 195,6 εκατ. ο προϋπολογισμός

19:47

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αξιόπιστος σύμμαχος και ζωτικός εταίρος η Ελλάδα

19:35

Στο Κογκρέσο ο πρίγκιπας διάδοχος Μπιν Σαλμάν - Στο επίκεντρο οι ενεργειακές συμφωνίες

19:23

Cenergy Holdings: Άλμα 47% για τα καθαρά κέρδη στο γ' τρίμηνο - Στα 148 εκατ. ευρώ

19:16

Πιερρακάκης: Η εξαγορά του X.A. από την Euronext αντανακλά την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας

19:01

Σχέδιο ΗΠΑ για λήξη του πολέμου στην Ουκρανία: Παραχώρηση εδαφών - Mείωση στρατού

18:51

Euronext – ΕΧΑΕ: Στο 74,25% «κλείδωσε» η αποδοχή της δημόσιας πρότασης

18:43

Adobe: Εξαγοράζει τη Semrush για 1,9 δισ. δολάρια

18:41

Βόρεια Μακεδονία: Ξεκίνησε η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Κότσανι με τους 63 νεκρούς

18:33

Intracom: Εξαγορά του 25% της Karenia από Lamimar - Στα 4 εκατ. ευρώ το τίμημα

18:26

«Οι Ρώσοι δέχονται να πουλήσουν την πετρελαϊκή NIS» λέει η υπ. Ενέργειας της Σερβίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider