800 εκατ. δολάρια έχασαν οι 4 πλουσιότεροι Έλληνες μέσα σε 2 μήνες

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
800 εκατ. δολάρια έχασαν οι 4 πλουσιότεροι Έλληνες μέσα σε 2 μήνες
Μέσα σε διάστημα δύο μηνών οι τέσσερις πλουσιότεροι Έλληνες έχασαν 800 εκατ. δολάρια.

Ποσό ύψους 800 εκατ. δολαρίων έχασαν μέσα σε διάστημα δύο μηνών οι τέσσερις πλουσιότεροι Έλληνες που βρίσκονται στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes.

Ειδικότερα, από τις αρχές του 2020 μέχρι και σήμερα, μέσα σε δύο μήνες, η συνολική περιουσία των τεσσάρων πλουσιότερων Ελλήνων μειώθηκε κατά 800 εκατ. δολάρια, κυρίως λόγω των σοβαρότατων «αναταραχών» που έχει προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία η ταχεία εξάπλωση του κοροναϊοϋ, πλήττοντας βασικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι τέσσερις Έλληνες δισεκατομμυριούχοι που βρίσκονται στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη είναι οι Φίλιππος Νιάρχος, Σπύρος Λάτσης, Αριστοτέλης Μυστακίδης και Βαρδής Βαρδινογιάννης.

Μάλιστα, οι εξελίξεις του τελευταίου διμήνου έφεραν και αλλαγή σκυτάλης, με τον Φίλιππο Νιάρχο να επιστρέφει στη θέση του πλουσιότερου Έλληνα, παραγκωνίζοντας στη δεύτερη θέση τον Σπύρο Λάτση. Υπενθυμίζεται εδώ ότι στα τέλη του 2019 με αρχές του 2020, ο Σπύρος Λάτσης είχε αναδειχθεί επικεφαλής της σχετικής λίστας.

Ας δούμε πόσο μειώθηκε η περιουσία των τεσσάρων Ελλήνων «κροίσων» από τις αρχές του 2020 μέχρι και σήμερα:

Φίλιππος Νιάρχος είναι ο πλουσιότερος Έλληνας, με συνολική περιουσία 2,8 δισ. δολαρίων. Στο διάστημα των δύο τελευταίων μηνών, η περιουσία του παρέμεινε αμετάβλητη. Στη λίστα του Forbes βρίσκεται στη θέση 892. Είναι ο μεγαλύτερος γιος του Σταύρου Νιάρχου.

Κληρονόμησε το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής έργων τέχνης του πατέρα του. Λέγεται ότι κατέχει τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων του Van Gogh, ενώ στη συλλογή έχουν προστεθεί έργα από νεώτερους καλλιτέχνες.

Βρίσκεται στη θέση 973 της σχετικής λίστας του Forbes, με συνολική περιουσία ύψους 2,6 δισ. δολαρίων. Καθώς η περιουσία του είχε ανέλθει στα 3 δισ. δολάρια στις αρχές του 2020, ο Σπύρος Λάτσης έχασε 400 εκατ. δολάρια μέσα σε δύο μήνες.

Ο Σπύρος Λάτσης διαχειρίζεται την περιουσία της οικογένειάς του που δραστηριοποιείται στον τραπεζικό τομέα και τη ναυτιλία μετά το θάνατο του πατέρα του, Γιάννη Λάτση, το 2003, σύμφωνα με το Forbes.

Η οικογένεια συνεχίζει να ασχολείται με τη ναυτιλία μέσω της Latsco Shipping, ενώ έχει επίσης επενδύσεις στον τραπεζικό κλάδο, την αγορά ακινήτων και το πετρέλαιο. Ειδικότερα, η οικογένεια κατέχει μερίδια στα Ελληνικά Πετρέλαια και στη Lamda Development. Κατέχει επίσης ποσοστό στην EFG International, έναν τραπεζικό όμιλο με έδρα τη Ζυρίχη.

 

Στη θέση 1536 της λίστας βρίσκεται ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με περιουσία 1,8 δισ. δολαρίων. Πριν από δύο μήνες, η περιουσία του ανερχόταν σε 1,8 δισ. δολάρια, όπερ σημαίνει ότι σε 60 ημέρες έχασε 200 εκατ. δολάρια.

Με έντονη και πολυετή δραστηριότητα στον κλάδο των μετάλλων και εμπορευμάτων, ο Αριστοτέλς Μυστακίδης, γνωστός ως Telis, παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή της μονάδας χαλκού της Glencore στα τέλη του 2018. Σύμφωνα με το Forbes, οι καναδικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο και απαγόρευσαν στον Μυστακίδη να παραμείνει διευθυντής λόγω εταιρικών παραβιάσεων.

Ο Μυστακίδης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στα εμπορεύματα στην Gargill και στη συνέχεια στη Marc Rich & Co το 1993. Αργότερα η εταιρεία μετονομάστηκε σε Glencore. Έγινε η δισεκατομμυριούχος το 2011, όταν η Glencore μπήκε στο χρηματιστήριο και σήμερα κατέχει πάνω από το 3% της εταιρείας.

 

Στη θέση 1697 της λίστας βρίσκεται ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, με περιουσία 1,4 δισ. δολάρια, χάρη στις δραστηριότητές του στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης έχασε 200 εκατ. δολάρια το τελευταίο δίμηνο, αφού στις αρχές του 2020, η περιουσία του ανερχόταν στα 1,6 δισ. δολάρια.

Η οικογένεια του συνιδρυτή της Motor Oil Hellas έχει επίσης επενδύσεις στη ναυτιλία, τον χρηματοοικονομικό κλάδο, αλλά και σε ποδοσφαιρικές ομάδες.

 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Γερμανία: Οι ηθοποιοί φωνής εναντίον του Netflix

23:54

AMD: Άνοδος 34% στα έσοδα το δ' τρίμηνο - Αισιόδοξες προβλέψεις για το 2026

23:48

Βενεζουέλα: Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την επιστροφή του Μαδούρο

23:42

Ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον θα καταθέσουν στο Κογκρέσο για την υπόθεση Έπστιν

23:34

Συνάντηση Δένδια - Χέγκσεθ: Στο επίκεντρο η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας

23:29

Χίος: Σύγκρουση σκάφους του λιμενικού με σκάφος μεταναστών - Νεκροί και τραυματίες

23:20

Ισχυρές απώλειες στη Wall Street - «Βουτιά» 20% για Paypal

23:08

Κεραμέως: Συνεχίζουμε με πολιτικές για ακόμα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές για όλους

22:54

Ανοδικά το πετρέλαιο μετά την κατάρριψη ιρανικού drone από τις ΗΠΑ

22:39

Τραμπ: «Διακριτική» συνάντηση με τον Κολομβιανό πρόεδρο Γκουστάβο Πέτρο στον Λευκό Οίκο

22:26

Ανέκαμψαν χρυσός και ασήμι μετά το «γκρέμισμα»

22:07

Λιβύη: Δολοφονήθηκε ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ

21:50

Μιχαηλίδου: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής προσπάθειας για προσιτή στέγη

21:30

Bitcoin: Κάτω από τα 73.000 δολάρια για πρώτη φορά από την επανεκλογή του Τραμπ

21:25

Πούτιν και Μπιν Σαλμάν συζήτησαν για την κοινή τους συνεργασία εντός OPEC+

21:11

Ενίσχυση των ψηφιακών υπηρεσιών του Dashboard-myEFKA - Τα οφέλη των πολιτών

21:05

Μέτσολα: Αν η Ευρώπη θέλει να δράσει, πρέπει να είναι μια Ευρώπη που κινείται

20:49

Δημοσκόπηση Alco: «Όχι» των πολιτών για social σε ανηλίκους - Προβληματίζουν ακρίβεια, διαφθορά

20:44

Κούβα: Καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία - Στους 0° Κελσίου

20:29

Το Ιράν ζητά συνομιλίες με τις ΗΠΑ στο Ομάν και όχι στην Κωνσταντινούπολη - Αντιδρά η Ουάσινγκτον

20:12

ΕΤΕπ: Xρηματοδοτήσεις ύψους 4 δισ. ευρώ για την άμυνα το 2025

19:59

Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα με πρωταγωνιστή των κλάδο των εξορύξεων

19:55

Αραβική Θάλασσα: Καταρρίφθηκε ιρανικό drone που προσέγγισε το αεροπλανοφόρο Λίνκολν

19:47

Intracom: Συμμετοχή θυγατρικής στις ΑΜΚ των Selene και Karenia

19:40

Το ΝΑΤΟ άρχισε τον στρατηγικό σχεδιασμό για μια αποστολή στην Αρκτική

19:30

Γερμανικό φρένο χρέους: Η συνταγματική υποχρέωση, οι ευελιξίες και ο κίνδυνος εκτροπής

19:20

Δομική Κρήτης: Σύμβαση 9,19 εκατ. ευρώ για επέκταση - ολοκλήρωση λιμενικών εγκαταστάσεων στην Ίο

19:07

Σε συναγερμό Πορτογαλία και Ισπανία πριν από την έλευση νέων ισχυρών καταιγίδων

19:04

Ιράν: Σκάφη των Φρουρών της Επανάστασης προσπάθησαν να κάνουν νηοψία σε αμερικανικό τάνκερ

18:51

Protergia Dynamic One: Νέο δυναμικό τιμολόγιο για επαγγελματίες πελάτες χαμηλής τάσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider