Κοινωνικό μέρισμα: Σήμερα η καταβολή του - Η διαδικασία βήμα προς βήμα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοινωνικό μέρισμα: Σήμερα η καταβολή του - Η διαδικασία βήμα προς βήμα
Οι τράπεζες θα αρχίσουν να καταβάλλουν από σήμερα τα χρήματα στους δικαιούχους. Περίπλοκη και αρκετά γραφειοκρατική η διαδικασία.

Σήμερα το απόγευμα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 267.342 δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος η εισοδηματική ενίσχυση των 700 ευρώ.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η ΗΔΙΚΑ, η Διατραπεζικά Συστήματα ΑΕ (ΔΙΑΣ ΑΕ) και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν ήδη πράξει τα δέοντα και οι τράπεζες θα αρχίσουν να καταβάλλουν από σήμερα τα χρήματα στους δικαιούχους.

Η διαδικασία

Η διαδικασία είναι αρκετά περίπλοκη και γραφειοκρατική. Η ΗΔΙΚΑ συνέταξε πρώτα μια αναλυτική κατάσταση των δικαιούχων, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία των δικαιούχων, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ και το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός. Η κατάσταση αυτή διαβιβάσθηκε στην Διατραπεζικά Συστήματα ΑΕ.

Επίσης, διαβιβάσθηκε συγκεντρωτική κατάσταση δικαιούχων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή που περιλαμβάνει το συνολικό ποσό κοινωνικού μερίσματος, ολογράφως και αριθμητικώς, ανά τράπεζα ή πιστωτικό ίδρυμα.

Η ανωτέρω έντυπη συγκεντρωτική κατάσταση στάλθηκε στη Διεύθυνση Λογιστικής Γενικής Κυβέρνησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία εξέδωσε ειδική εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος για χρέωση του λογαριασμού του Δημοσίου 200 «Ελληνικό Δημόσιο Συγκέντρωση Εισπράξεων Πληρωμών» με πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των οικείων τραπεζών ή πιστωτικών ιδρυμάτων, μέσω των οποίων διενεργούνται οι πληρωμές των δικαιούχων.

Η ανωτέρω εντολή κοινοποιήθηκε στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και στη ΔΙΑΣ ΑΕ. Έτσι, δόθηκε στις τράπεζες το «πράσινο φως» για την καταβολή της ενίσχυσης.

Υπενθυμίζεται πως οι αιτήσεις για τη χορήγηση του φετινού κοινωνικού μερίσματος που είχαν υποβληθεί και είχαν εγκριθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 26 Δεκεμβρίου, οπότε και έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, ανήλθαν σε 267.342!

Ωστόσο, ο αριθμός των δικαιούχων θα διευρυνθεί καθώς θα διενεργηθεί διασταύρωση των στοιχείων των αιτήσεων που απορρίφθηκαν, ώστε να διαπιστωθεί το κατά πόσον συμπεριλαμβάνονται σε αυτές δικαιούχοι, οι οποίοι προστέθηκαν στο συμπληρωματικό αρχείο που ανέβηκε στην πλατφόρμα.

Πρόκειται για δικαιούχους οι οποίοι είχαν υποβάλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση για κάποιο από τα προηγούμενα επτά έτη, με αποτέλεσμα να μην εντοπίζεται η εκπρόθεσμη δήλωσή τους από την ηλεκτρονική πλατφόρμα και έτσι να μην πιστοποιείται η επταετής παραμονή τους στην Ελλάδα και για δικαιούχους που δεν είχαν δηλώσει στις φορολογικές δηλώσεις τους το ΑΦΜ των εξαρτώμενων μελών, με αποτέλεσμα να μπλοκαριστούν οι αιτήσεις κυρίως νοικοκυριών με εξαρτώμενα μέλη ΑμεΑ.

Τα αιτήματα των ενστάσεων θα συγκεντρώνονται από την ΗΔΙΚΑ έως τις 15 Ιανουαρίου και θα διαβιβαστούν στην ΑΑΔΕ για περαιτέρω επεξεργασία. Όσοι υποβάλουν ένσταση η οποία θα κριθεί βάσιμη, θα εισπράξουν το μέρισμα στις αρχές του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider