Ελλάδα
10-01-2019 | 08:15

20 χρόνια ευρώ: 5+1 οφέλη για την Ευρωζώνη

Μοιράσου το
20 χρόνια ευρώ: 5+1 οφέλη για την Ευρωζώνη

Τα 20 χρόνια έκλεισε πριν λίγες ημέρες το ευρώ και ήδη 340 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες πραγματοποιούν τις καθημερινές τους συναλλαγές στο κοινό νόμισμα.

Η φετινή επέτειος αποτελεί σταθμό για την πορεία της Ευρώπης και υπενθυμίζει στους πολίτες το κατόρθωμα της νομισματικής ένωσης που απώτερο στόχο έχει τη σταθερότητα των τιμών και την ευημερία των πολιτών στην Ευρωζώνη.

Σταθερές τιμές, χαμηλότερο κόστος συναλλαγών, προστασία των καταθέσεων, μεγαλύτερη διαφάνεια και ανταγωνιστικότητα στις αγορές, είναι μερικά μόνο από τα οφέλη του ενιαίου νομίσματος.

Ας δούμε 5+1 αλήθειες που πρέπει να γνωρίζουμε για το ευρώ, όπως τις παρουσιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
 

Πάνω από 70 χρόνια ειρήνης μετρά φέτος η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η στήριξη των πολιτών της Ευρωζώνης προς το ενιαίο νόμισμα είναι ισχυρή και ενισχύεται διαρκώς.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο που διενεργήθηκε την άνοιξη του 2019, τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους πολίτες (74%) τάσσονται υπέρ του ευρώ -ποσοστό που ανέρχεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2004.

Το ευρώ είναι ένα από τα σημαντικότερα νομίσματα του κόσμου μαζί με το δολάριο, αφού το ποσοστό των διεθνών πληρωμών που πραγματοποούνται στα δύο νομίσματα είναι αντίστοιχο.

Το ευρώ είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές νόμισμα για τον δανεισμό και τις χορηγήσεις, μετά το δολάριο.

Η οικονομία της Ευρωζώνης είναι μεταξύ των ισχυρότερων και πιο εύρωστων οικονομιών του κόσμου, αφού με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Τουλάχιστον κατά 20% χαμηλότερο εκτιμάται ότι θα ήταν το ΑΕΠ των κρατών μελών, εάν δεν υπήρχε η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της ΕΚΤ.

 

Από την 1η Ιανουαρίου 1999 που κυκλοφόρησε πρώτη φορά το ευρώ, ο πληθωρισμός κυμαίνεται στο 1,7% κατά μέσο όρο.

Τα επίπεδα αυτά είναι χαμηλότερα από τον μέσο πληθωρισμό που κατεγράφη στα κράτη μέλη τις δεκαετίες του 1970, 1980 και 1990 -πριν υιοθετήσουν, δηλαδή, το ευρώ. 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.