«Στερεύουν» τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας – Δεν αποκλείουν capital controls οι αναλυτές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Στερεύουν» τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας – Δεν αποκλείουν capital controls οι αναλυτές
«Η πορεία των συναλλαγματικών αποθεμάτων επιβεβαιώνει τους κινδύνους για το τουρκικό νόμισμα», προειδοποιούν οι αναλυτές.

Σήμα κινδύνου για την επόμενη μέρα της τουρκικής οικονομίας κρούουν ολοένα και περισσότεροι αναλυτές, παρακολουθώντας τη μάχη της γείτονος ενάντια στην «καταιγίδα» του κορονοϊού.

«Η τουρκική κεντρική τράπεζα κινδυνεύει να ξεμείνει από συναλλαγματικά αποθέματα», προειδοποιούν οι αναλυτές της TD Securities.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας μειώνονται ταχύτατα, καθώς η τουρκική κεντρική τράπεζα πουλά μαζικά δολάρια για να θωρακίσει τη λίρα.

Ορατός ο κίνδυνος για την επιβολή capital controls

«Μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου ή το αργότερο έως την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας θα έχουν εξαντληθεί», προειδοποιούν οι αναλυτές. «Προτού γίνουν καπνός τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, εκτιμούμε ότι η τουρκική τράπεζα θα προχωρήσει σε δραματική αύξηση των επιτοκίων ενώ δεν αποκλείεται να επιβάλλει και περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls). Εάν αυτό το σενάριο λάβει σάρκα και οστά, η Τουρκία μπορεί να ζητήσει ακόμη και διεθνή στήριξη», προσθέτουν.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι στις 22 Απριλίου η κεντρική τράπεζα της χώρας προχώρησε σε νέα μείωση επιτοκίων. Αυτή ήταν η όγδοη φορά σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους που η κεντρική τουρκική τράπεζα προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων της. Ειδικότερα, το βασικό επιτόκιο μειώθηκε κατά 100 μονάδες βάσης, στο 8,75%, ενώ από τις αρχές του 2020, το επιτόκιο έχει μειωθεί κατά 325 μονάδες βάσης συνολικά.

Διαρκείς οι πιέσεις για τη λίρα

Την ίδια ώρα, η τουρκική λίρα συνεχίζει να δέχεται πιέσεις, υποχωρώντας κοντά στα χαμηλά του Αυγούστου του 2018, στην κορύφωση της νομισματικής κρίσης.

Τις τελευταίες ώρες το τουρκικό νόμισμα υποχωρούσε κατά 0,2% έναντι του δολαρίου, στις 6,985 λίρες ανά δολάριο, ενώ πλησιάζει επικίνδυνα στο «ψυχολογικό» όριο των 7 λιρών ανά δολάριο.

«Η πορεία των συναλλαγματικών αποθεμάτων επιβεβαιώνει τους κινδύνους για το τουρκικό νόμισμα», προειδοποιούν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider