Αυστρία: «Σελίνια» αξίας πάνω από 500 εκατ. ευρώ βρίσκονται ακόμα σε κυκλοφορία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυστρία: «Σελίνια» αξίας πάνω από 500 εκατ. ευρώ βρίσκονται ακόμα σε κυκλοφορία
Περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ σε παλιό εθνικό νόμισμα «σελίνι» βρίσκονται ακόμη σε κυκλοφορία.

«Σελίνια» που η αξία τους ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ εκτιμάται πως βρίσκονται ακόμη σε κυκλοφορία, στην Αυστρία, παρά το γεγονός ότι το πρώην εθνικό νόμισμα της αντικαταστάθηκε από το ευρώ, στις αρχές του 2002.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ), την 31η Δεκεμβρίου 2018 βρίσκονταν σε κυκλοφορία 6,95 δισ. σελίνια που αντιστοιχούν σε 505,25 εκατ. ευρώ.

Στην Αυστρία οι πολίτες μπορούν να ανταλλάξουν στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας το παλιό εθνικό νόμισμα με ευρώ, όχι μόνον για πολλά ακόμη χρόνια, αλλά για αόριστο χρόνο, καθώς δεν έχει τεθεί κάποια προθεσμία λήξης της δυνατότητας αυτής.

Για να διευκολυνθούν οι πολίτες που ζουν εκτός της πρωτεύουσας, της Βιέννης, και επιθυμούν να ανταλλάξουν τα ίσως «ξεχασμένα» ή κάπου «φυλαγμένα» ή και «κρυμμένα» στο παρελθόν σελίνια τους, η Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα (ΑΚΤ) με ένα όχημα-τράπεζα, το «Euro-Bus», περιοδεύει σε τακτικά διαστήματα στα ομόσπονδα κρατίδια της χώρας.

Εκεί, όπως αναφέρεται σχετικά, το προσωπικό του Euro-Bus (υπάλληλοι της ΑΚΤ) πληροφορούνται τις πιο περίεργες και απίθανες ιστορίες ως προς την προέλευση των σελινίων, τα οποία προσέρχονται να ανταλλάξουν πολίτες όλων των ηλικιών.

Από την έναρξη αυτών των περιοδειών το 2002, το Euro-Bus έκανε συνολικά 1.127 σταθμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας και στο πλαίσιο αυτό ανταλλάχθηκαν σε ευρώ συνολικά 620 εκατ. σελίνια, με τον μέσο όρο του ποσού που ανταλλάχθηκε να βρίσκεται στα 1.491 σελίνια κατά κεφαλή.

Το ποσό των 620 εκατ. σελινίων, που ανταλλάχθηκαν στο Euro-Bus τα προηγούμενα 17 χρόνια, αντιπροσωπεύει ωστόσο μόλις το ένα δέκατο (6,95 δισ.) του συνόλου των χαρτονομισμάτων και κερμάτων σε σελίνια, που βρίσκονται ακόμη σε κυκλοφορία.

Το γεγονός όμως ότι πολλοί είναι εκείνοι που συλλέγουν σελίνια τόσο σε κέρματα όσο και σε χαρτονομίσματα, οδηγεί στο συμπέρασμα πως δεν θα καταλήξουν ποτέ όλα --και τα σχεδόν 7 δισ. σελίνια που «λείπουν» ακόμη από τον τελικό λογαριασμό της απόσυρσης -- στην Κεντρική Τράπεζα.

Εντύπωση είχε προκαλέσει στην Αυστρία το γεγονός πως πολλούς μήνες ή και χρόνια μετά την επίσημη απόσυρσή του (1.1.2002), το πρώην εθνικό της νόμισμα, το σελίνι, είχε εμφανιστεί και πάλι στην αγορά με την παλιά του αγοραστική αξία, καθώς ευρηματικοί επιχειρηματίες το είχαν επαναφέρει σε «ισχύ», ανακοινώνοντας τότε την εκ νέου αποδοχή του ως μέσου πληρωμής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider