Τουρκικά προσκόμματα στο δρόμο για τις διερευνητικές επαφές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκικά προσκόμματα στο δρόμο για τις διερευνητικές επαφές
Η ελληνική πλευρά διαμηνύει πως πέρα από το πλαίσιο οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών καμία άλλη συζήτηση δεν μπορεί να γίνει.

Μόνο ανέφελη δεν θα είναι η διαδικασία μέχρι τις διερευνητικές επαφές, αφού η Τουρκία επιμένει να υποστηρίζει πως ο διάλογος θα είναι άνευ όρων και θα μπουν ζητήματα που έχουν να κάνουν και με την αποστρατικοποίηση των νησιών. Η ελληνική πλευρά διαμηνύει πως πέρα από το πλαίσιο οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών καμία άλλη συζήτηση δεν μπορεί να γίνει. Το κλίμα δυναμίτισε ο Ταγίπ Ερντογάν ακόμα πιο πολύ με την επιστολή που έστειλε σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πλην της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στο παρά πέντε της έναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας και λίγες μέρες πριν την σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ η Άγκυρα δυναμιτίζει το κλίμα με μια επιστολή, με προκλητικούς όρους, προς όλες τις χώρες πλην Ελλάδας και Κύπρου. Μάλιστα ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε την Τουρκία «ιδιοκτήτη της Μεσογείου» λέγοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει μεσογειακή ειρήνη με οποιαδήποτε εξίσωση που δεν περιλαμβάνει με δίκαιο τρόπο την Τουρκία και την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Η απάντηση στην Άγκυρα ήρθε από τον Γάλλο υπουργό εξωτερικών που κατηγόρησε την Τουρκία για προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων. «Η Τουρκία έχει γίνει ειδήμων της στρατηγικής του τετελεσμένου γεγονότος και της επιβεβαίωσης ισχύος. Ίσως πίσω απ' όλα αυτά κρύβονται σκοπιμότητες εσωτερικής πολιτικής, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτές οι συγκρουσιακές καταστάσεις δεν είναι αποδεκτές», είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Τούρκος Πρόεδρος - κατά την πάγια τακτική του - επανέλαβε τα περί διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις με την Ελλάδα, ενώ το πλαίσιο των παράλογων διεκδικήσεων της Άγκυρας επιχείρησε να εξειδικεύσει ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, λέγοντας πως «οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν όχι μόνο σε ζητήματα υφαλοκρηπίδας και θαλασσίων ορίων αλλά στα νησιά και τον εναέριο χώρο». Η Αθήνα βέβαια ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά πως αντικείμενο των διερευνητικών επαφών θα είναι το το πλαίσιο της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Είχε προηγηθεί η προκλητική επιστολή Ερντογάν στους Ευρωπαίους ηγέτες, εκτός της Ελλάδας και της Κύπρου, όπου έθετε τους όρους της Άγκυρας για την αναθέρμανση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος, διαμηνύει στους Ευρωπαίους ότι παρά τις διεθνείς πιέσεις, η Άγκυρα δεν σκοπεύει να αποσύρει τα γεωτρύπανα της από την Κυπριακή ΑΟΖ.

Η παρουσία του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα συνδυάστηκε πάντως με μια σαφή δήλωση στήριξης στην ελληνική πλευρά που δούλεψε όλο το τελευταίο διάστημα για την αποκλιμάκωση λέγοντας πως οι συγκρούσεις λύνονται με διάλογο και όχι μέσω επίδειξης δύναμης. «Έχουμε δει τους Έλληνες να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, προσπαθώντας να το επιτύχουν. Ελπίζουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα το δει με τον ίδιο τρόπο. Ελπίζουμε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες όχι μόνο θα ξεκινήσουν σωστά, αλλά είναι σημαντικό να παρθούν αποφάσεις με τρόπο που να παράγουν αποτελέσματα που κάθε ένα από τα δύο έθνη βρίσκουν κάτι περισσότερο από αποδεκτά. Δεν μιλάμε απλώς, πρέπει να βρούμε καλές λύσεις, πρέπει να επιλύσουμε αυτές τις συγκρούσεις με τρόπο που να αντικατοπτρίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της Ελλάδας καθώς και των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», είπε χθες (ΑΠΕ) ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Την ίδια ώρα, στην Κρήτη, συνεχίζεται η συνεκπαίδευση μονάδων της πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού με μαχητικά αεροσκάφη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που παραμένουν για τέταρτη εβδομάδα στη Σούδα, αναδεικνύοντας την στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider