Κυπριακό βέτο και στο βάθος οι διερευνητικές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυπριακό βέτο και στο βάθος οι διερευνητικές
Η Κύπρος επέμεινε τελικά στο βέτο κατά των κυρώσεων στην Λευκορωσία στο χθεσινό Συμβούλιου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Εν αναμονή των ανακοινώσεων για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο χρόνος κυλά αντίστροφα για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή. Τα βλέμματα είναι πάντως στραμμένα στη σημερινή τηλεδιάσκεψη Ερντογάν – Μέρκελ – Μισέλ, πόσω μάλλον που στο χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων η ΕΕ δεν κατέληξε σε κοινή θέση στο θέμα των κυρώσεων – έπειτα από Κυπριακό βέτο – και παρέπεμψε το θέμα στους ηγέτες των κρατών-μελών.

Η Κύπρος επέμεινε τελικά στο βέτο κατά των κυρώσεων στην Λευκορωσία στο χθεσινό Συμβούλιου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά των Λετονών και των Λιθουανών. Η σχετικά λίστα των αξιωματούχων του καθεστώτος Λουκασένκο έχει φτάσει τα 40 άτομα, αλλά η Λευκωσία έχει συνδέσει τη συναίνεσή για τις κυρώσεις αυτές με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τη συνεχιζόμενη δράση της στην κυπριακή ΑΟΖ. Η αντίδραση της Λευκωσίας ήρθε σε συνέχεια των όσων είχαν συμφωνηθεί στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο το προηγούμενο Αύγουστο και εκφράστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου που, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Κορυφής δήλωσε ότι «η αντίδραση της ΕΕ σε κάθε παραβίαση αξίας κι αρχής πρέπει να είναι σταθερή και όχι α λα κάρτ».

Το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας παραπέμφθηκε για την ερχόμενη Πέμπτη με τον Νίκο Δένδια να τονίζει πως απαιτείται από την Άγκυρα η έμπρακτη απόδειξη σεβασμού του διεθνούς δικαίου. «Έχουμε ένα διπλωματικό παράθυρο ως το Συμβούλιο αυτής της εβδομάδας και θέλουμε να το αξιοποιήσουμε, ώστε να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για μια διπλωματική λύση», δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Θέμα χρόνου η ανακοίνωση επανέναρξης των διερευνητικών επαφών

Θέμα χρόνου πάντως θεωρείται η ανακοίνωση για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα οι οποίες θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής που θα τελειώσει την Παρασκευή. Την ίδια στιγμή πάντως η Τουρκία φαίνεται πως εμμένει στην πρότασή της για διεθνή διάσκεψη των χωρών της Μεσογείου και την πρόταση αυτή αναμένεται να επαναλάβει ο Τούρκος Πρόεδρος στην τηλεδιάσκεψη με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Σαρλ Μισέλ.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider