Αρνητικό αντίκτυπο κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας στην ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας, θα έχει η επιδημία του κοροναϊού, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ.

Παράλληλα, ο αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι η Γαλλία πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα, ειδικά στην αυτοκινητοβιομηχανία και τον φαρμακευτικό κλάδο.

Ο Λεμέρ επανέλαβε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ότι ο κοροναϊός θα μειώσει κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, χαρακτηρίζοντας «ρεαλιστική» την εκτίμηση σε αυτή τη φάση.

ΔΝΤ: Απρόβλεπτος ο αντίκτυπος του κοροναϊού

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να δοθούν ακριβείς προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα και τον κόσμο για το 2020, μετά την επιδημία του κοροναϊού, δήλωσε χθες η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Το ΔΝΤ βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία αναθεώρησης των προβλέψεών του για την Κίνα ενώ εξετάζει και τις επιπτώσεις που θα έχει η επιδημία στην παγκόσμια οικονομία, είπε η Γκεοργκίεβα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ραμπάτ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ βρέθηκε στο Μαρόκο για να συζητήσει τις προετοιμασίες για τις συνόδους του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που πρόκειται να διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2021 στο Μαρακές.

Τον περασμένο μήνα το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα ανέλθει στο 3,3% το 2020, από 2,9% το 2019 και θα φτάσει το 3,4% το 2021.

Η Γκεοργκίεβα εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά την απότομη υποχώρηση στην Κίνα θα υπάρξει εξίσου απότομη επάνοδος, αφού περιοριστεί η επιδημία. Δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο οι επιπτώσεις να διαρκέσουν για ελαφρώς μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.