Είναι κακή εποχή για τους λάτρεις του τυριού, καθώς η τιμή του, η οποία κυμαίνεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, δεν αναμένεται να επανέλθει σύντομα σε χαμηλά επίπεδα. 

Συγκεκριμένα, η τιμή ενός μπλοκ τσένταρ έφτασε τα 2,650 δολάρια / 450 γρ., την Παρασκευή 19/6, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο.

Πρόκειται για τιμή ρεκόρ, καθώς το εμπόρευμα καταγράφει άνοδο σχεδόν 160% σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή του Απριλίου 2020, όταν κατέγραψε τη χαμηλότερη τιμή της 20ετίας, διαπραγματευόμενο στο 1 δολάριο.

Σύμφωνα με το Business Insider, η πανδημία του κορονοϊού έχει δημιουργήσει προβλήματα τόσο στους παραγωγούς τυριού, όσο και στους προμηθευτές, με τους καταναλωτές να πληρώνουν ακριβά το αγαπημένο τους έδεσμα.

Η ραγδαία πτώση και η ανάκαμψη που ακολούθησε

Συγκεκριμένα, κατά το ξέσπασμα της Covid-19 στις ΗΠΑ, η εμπορική ζήτηση «βυθίστηκε» και μαζί τους και η τιμή του εμπορεύματος. Καθώς σχολεία, πανεπιστήμια και εστιατόρια έβαζαν μαζικά λουκέτα το ένα μετά το άλλο, η τιμή του αμερικανικού τυριού υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο της 20ετίας, μόλις 1 δολάριο ανά 450 γρ.

Με τους παραγωγούς τυριού να ψάχνουν λύση, υπήρξε άμεση στροφή στις εξαγωγές προς άλλες χώρες και φυσικά – χάρη στην εξαιρετικά χαμηλή τιμή - οι αγοραστές σε διεθνές επίπεδο, έδειξαν να το προτιμούν, κάτι που ανέβασε εκ νέου την τιμή στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο.

Την ίδια ώρα, όμως, σημειώθηκε και αύξηση της ζήτησης του τυριού στο λιανικό εμπόριο, καθώς αυξήθηκε η οικιακή κατανάλωση, σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019.

Η τιμή θα παραμείνει στα ύψη

Πλέον, με την αβεβαιότητα των προμηθευτών στις ΗΠΑ να συνεχίζεται, οι παραγωγοί φαίνονται διστακτικοί στην αύξηση της παραγωγής, υπό τον φόβο ενός νέου γύρου lockdown. 

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Business Insider, οι αναλυτές εκτιμούν πως η τιμή του τυριού θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία για αρκετό καιρό ακόμα, πριν αρχίσει να σταθεροποιείται η κατάσταση.