Ο Ερντογάν ετοιμάζει «θερμό καλοκαίρι» στο Αιγαίο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Ερντογάν ετοιμάζει «θερμό καλοκαίρι» στο Αιγαίο
Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στα όσα έγιναν χθες στην Αγία Σοφιά, ενώ ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής δήλωνε πως στον Έβρο και στα νησιά τα σύνορά μας φυλάσσονται σκληρά και αποφασιστικά.

Από τη μια οι εορτασμοί για την επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, έξω από την Αγία Σοφιά, με προκλητικό τρόπο, από την άλλη νέα Navtex της Άγκυρας που δεσμεύει περιοχή από τη Ρόδο έως την Καστελόριζο, δείχνει πως ο Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται για ένα θερμό καλοκαίρι.

Αργά χθες το βράδυ το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στα όσα έγιναν χθες στην Αγία Σοφιά, ενώ ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής δήλωνε πως στον Έβρο και στα νησιά τα σύνορά μας φυλάσσονται σκληρά και αποφασιστικά.

Περίπου μιάμιση ώρα διήρκεσε το κιτς σόου του Ταγίπ Ερντογάν για τα 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, αν και τελικά το σόου είχε πολύ χαμηλή αισθητική. Η φιέστα μεταδόθηκε ζωντανά από την τουρκική τηλεόραση και κεντρικό ρόλο είχαν τα «τείχη» που είχαν στηθεί μπροστά από την Αγία Σοφιά όπου εκτελούσαν χρέη κινηματογραφικής οθόνης. Στην εκδήλωση έγινε και ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία, όπως είχε προαναγγείλει ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος απευθύνθηκε στους συμπολίτες του.

Σκληρή όμως και άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στην ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφιάς, και το σόου του Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη ανήμερα της επετείου της άλωσης της Πόλης. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών.

«Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος» επισημαίνεται.

Η Άγκυρα κλιμακώνει την επιθετικότητά της

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα κλιμακώνει την επιθετικότητα της με τέσσερις παράνομες NAVTEX που δεσμεύουν περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου, νοτίως της Κρήτης και του Καστελόριζου. Στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πάντως επικρατεί αναταραχή αφού οι διώξεις συνεχίζονται, με τελευταίο θύμα το δεξί χέρι του αρχηγού της Στρατιάς του Αιγαίου, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή σε δίκτυο Γκιουλενιστών.

Στην Αθήνα ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής δηλώνει (ΣΚΑΙ) πως «Θερμό επεισόδιο, δεν συμφέρει την Τουρκία πρωτίστως. Έχει ανοιγμένα μέτωπα σε πάρα πολλές πλευρές. Δεν θέλει να ανοίξει μέτωπο με την Ευρώπη. Διότι το μέτωπο θα είναι με την Ευρώπη. Να σας θυμίσω ότι υπάρχουν εκπρόσωποι 27 ευρωπαϊκών χωρών στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα μας», ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από κάθε άλλη φορά σε σχέση με τις σχέσεις της με την Τουρκία.

Εξακολουθούν να μιλάνε για «κρίση του φράχτη» στην Τουρκία

Η Αθήνα βλέπει την προσπάθεια της Τουρκίας να εμποδίσει τη συνολική κατασκευή του φράχτη, ενώ το τεταμένο κλίμα δυσκολεύει κι άλλο την κατάσταση μεταξύ των δυο πλευρών, αφού δεν υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας. Για «κρίση του φράχτη» μιλά ο τουρκικός τύπος, με τον πρώην υπουργό ευρωπαϊκών υποθέσεων της Τουρκίας να προειδοποιεί πως η Ελλάδα δεν μπορεί να κατασκευάσει τον φράχτη χωρίς τη συγκατάθεση της Άγκυρας. Η Αθήνα παρακολουθεί από πολύ κοντά η ελληνική πλευρά την κινητικότητα στον Έβρο με τον υπουργό Άμυνας να δηλώνει πως ο συναγερμός δεν έληξε ποτέ και τον Νίκο Δένδια να διαμηνύει προς την Άγκυρα ότι η κατασκευή του φράχτη θα συνεχιστεί.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider