H μεγάλη «μάχη» των ομολόγων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
H μεγάλη «μάχη» των ομολόγων
Ο “Insider” αποκαλύπτει τι ισχύει με τις εκδόσεις της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και Lamda Development

Εξαιρετικά θερμός είναι ο φετινός Ιούλιος στην αγορά ομολόγων, μια και δύο σημαντικές εκδόσεις αψηφούν τον κορονοϊό, φιλοδοξώντας να πάρουν «ψήφο εμπιστοσύνης» από τους επενδυτές, αλλά και να αποδείξουν ότι παρά την πανδημία οι καλές εταιρείες μπορούν να «σηκώσουν» χρήματα από τις αγορές.

Πρώτο ημερολογιακά το ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, το οποίο είχε αρχικά σχεδιαστεί για την Άνοιξη και τώρα παίρνει «σάρκα και οστά». Το μεγάλο στοίχημα της εταιρείας, πέρα από την υπερκάλυψη, είναι το ύψος του επιτοκίου, το οποίο, όπως μου λένε θα αναμένεται να κυμανθεί ανάμεσα στο 2% και το 3%. Όπως μου είπαν, το 2,5% θα είναι ιδανικό για την εταιρεία με τους αναλυτές να «ποντάρουν» ότι το κουπόνι θα κλείσει κοντά στα 2,7%-2,8%. Αυτό σημαίνει ότι η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ θα εξασφαλίσει το χαμηλότερο κόστος χρήματος σε σχέση με όλες τις προηγούμενες εκδόσεις και μάλιστα εν μέσω κορονοϊού.

Ακολουθεί αυτό της Lamda Development ύψους 320 εκατ. ευρώ, το οποίο και αποτελεί «κλειδί» για να προχωρήσει συνολικά η χρηματοδότηση για το μεγάλο project του Ελληνικού. Όπως μου λένε, η επιτυχημένη έκδοση είναι το πρώτο βήμα και εν συνεχεία ανοίγει η τραπεζική χρηματοδότηση, ενώ ταυτόχρονα το έργο μπαίνει για τα καλά στις ράγες, μετά από πολυετή καθυστέρηση. Αναλυτές μου είπαν πως προβλέπουν κουπόνι στα επίπεδα του 3,5%, με την υπερκάλυψη να θεωρείται επίσης δεδομένη.

«Αβάντα» βέβαια στις δύο εκδόσεις έδωσαν έμμεσα η Sunlight αλλά και η Μυτιληναίος, καθώς η πρόωρη αποπληρωμή των δικών τους ομολόγων έδωσε τα απαραίτητα «καύσιμα» στους επενδυτές για να μεταπηδήσουν στις νέες εκδόσεις.

The Insider

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider