Να διατηρήσουν ως τον Σεπτέμβριο στα 50 ευρώ το όριο των ανέπαφων συναλλαγών αποφάσισαν οι τράπεζες, με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών να προχωρεί αύριο, Τετάρτη, στις σχετικές ανακοινώσεις. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr, το όριο των 50 ευρώ αναμένεται να διατηρηθεί για τουλάχιστον 4 μήνες ακόμη, με στόχο να επανεξεταστεί μετά το καλοκαίρι. Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται το μέτρο να διατηρηθεί ως έχει, ακόμη και μετά την επανεξέτασή του.

Σημειώνεται ότι τις κατευθυντήριες γραμμές δίνουν επί του ζητήματος αυτού τα σχήματα καρτών, όπως Visa και Mastercard, καθώς εγείρονται ανησυχίες για απάτη σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Στα τέλη Μαρτίου και προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν η επαφή των καταναλωτών με τα τερματικά POS, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε διπλασιασμό του ορίου στα 50 ευρώ, από τα 25 ευρώ που ήταν τότε. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 80% των συναλλαγών σε σουπερμάρκετ, πρατήρια καυσίμων και φαρμακεία δεν ξεπερνούν σε αξία τα 50 ευρώ, συνεπώς εκτελούνται ανέπαφα.

Όπως άλλωστε δηλώνουν τραπεζικές πηγές, το μέτρο σημείωσε επιτυχία, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση και προστασία των συναλλασσόμενων.

Στόχος των τραπεζών είναι να είναι ευθυγραμμισμένες με την πολιτική που ακολουθούν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, πολλές εκ των οποίων επίσης αύξησαν το πλαφόν των ανέπαφων συναλλαγών στα 50 ευρώ. 

Θυμίζεται ότι μετά τις τρεις ανέπαφες συναλλαγές απαιτείται καταχώριση κωδικού PIN στα τερματικά POS. Με βάση το προηγούμενο όριο, το συνολικό ποσό χωρίς PIN ανερχόταν σε 75 ευρώ ημερησίως, ενώ τώρα έχει διπλασιαστεί στα 150 ευρώ, γεγονός που εμπνέει ανησυχία στα στελέχη του κλάδου. «Πλέον δεν μιλάμε για μικροσυναλλαγές -που είναι και το πνεύμα του μέτρου των ανέπαφων συναλλαγών», αναφέρει πηγή με γνώση των διαδικασιών στο insider.gr.

Πολλοί, πάντως, υποστηρίζουν ότι καθώς τα μέτρα ο κίνδυνος της πανδημίας παραμένει και οι πολίτες καλούνται να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης, η διευκόλυνση των ανέπαφων συναλλαγών είναι ζωτικής σημασίας για τους καταναλωτές που πραγματοποιούν τις καθημερινές τους συναλλαγές με κάρτα.