Αδήλωτα τετραγωνικά: «Φουσκώνει» ο λογαριασμός για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αδήλωτα τετραγωνικά: «Φουσκώνει» ο λογαριασμός για τους ιδιοκτήτες ακινήτων
Το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στους δήμους νέα τρίμηνη προθεσμία (η τελευταία έληγε κανονικά σήμερα) για να «τρέξουν» την εκκαθάριση των δηλώσεων για τον καθορισμό της επιφάνειας των ακινήτων πάνω στις οποίες θα επιβληθούν τα δημοτικά τέλη και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

«Φουσκώνει» ο λογαριασμός των «αδήλωτων» τετραγωνικών που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έσπευσαν να εμφανίσουν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ και στους Δήμους προκειμένου να γλιτώσουν από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών τελών και προστίμων.

Η καθυστέρηση που καταγράφεται στην εκκαθάριση των δηλώσεων των «ξεχασμένων» τετραγωνικών από τους δήμους ανεβάζει τις έξτρα χρεώσεις που θα έρθουν μαζεμένες για τους ιδιοκτήτες το καλοκαίρι. Τα ποσά των δημοτικών τελών και του ΤΑΠ που αναλογούν για τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων θα υπολογιστούν αναδρομικά από την από την 1η Ιανουαρίου 2020. Μέχρι στιγμής έχουν μαζευτεί αναδρομικά 15 μηνών, ενώ όσο περνάει ο χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και οριστικοποίησης των δηλώσεων των ιδιοκτητών, τόσο θα αυξάνεται η συσσωρευμένη υποχρέωση.

Το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στους δήμους νέα τρίμηνη προθεσμία (η τελευταία έληγε κανονικά σήμερα) για να «τρέξουν» την εκκαθάριση των δηλώσεων για τον καθορισμό της επιφάνειας των ακινήτων πάνω στις οποίες θα επιβληθούν τα δημοτικά τέλη και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

Σύμφωνα με το άρθρο 83 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας «η εκκαθάριση των δηλώσεων για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ α’ βαθμού και τη διάρκεια των συμβάσεων που έχουν συναφθεί αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό, παρατείνονται, από την ημερομηνία λήξης τους, έως την 30η.6.2021».

Αυτό σημαίνει, ότι οι έξτρα χρεώσεις για δημοτικά τέλη και ΤΑΠ θα χτυπήσουν την πόρτα των ιδιοκτητών ακινήτων το καλοκαίρι.

Τα νέα ποσά δημοτικών φόρων και τελών, τα οποία αναλογούν στα επιπλέον δηλούμενα τ.μ. θα εμφανιστούν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω των οποίων πληρώνονται τα δημοτικά τέλη και το ΤΑΠ. Οι ιδιοκτήτες θα δουν «φουσκωμένους» τους λογαριασμούς ρεύματος καθώς τα τέλη θα υπολογίζονται και θα επιβάλλονται πλέον σε ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας. Για τα επιπλέον τετραγωνικά, οι δήμοι θα αποστείλουν τα στοιχεία στον ΔΕΔΔΗΕ για επιβολή δημοτικών τελών με βάση τη νέα επιφάνεια κάθε ακινήτου.

24 δόσεις

Οι επιπλέον χρεώσεις δημοτικών τελών που προκύπτουν από τη δήλωση των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων στους δήμους και έχουν υπολογιστεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020 μπορούν να εξοφληθούν σε 24 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 10 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

Με τη ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών η οποία έληξε στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, δηλώθηκαν πάνω από 60 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα σε όλη τη χώρα και είχαν υποβληθεί περισσότερες από 2,6 εκατομμύρια δηλώσεις.

Ποιοι εξαιρούνται

Από τις έξτρα χρεώσεις εξαιρούνται όσοι δήλωσαν ακίνητα στα οποία κατά το παρελθόν είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Για τους ιδιοκτήτες αυτούς προβλέπεται:

- Απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη, τόσο πριν από την 1η Ιανουαρίου 2020 όσο και από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μέχρι την ημερομηνία επανηλεκτροδότησης.

- Υποχρέωση πληρωμής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) αναδρομικά και για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης. Επιπλέον, όσοι δήλωσαν ακίνητα τα οποία δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί εξακολουθούν να απαλλάσσονται από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη, όχι όμως και από το ΤΑΠ, το οποίο οφείλουν να καταβάλουν για όλες τις χρονικές περιόδους από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.

Διαβάστε επίσης:

Αδήλωτα τετραγωνικά: Έρχεται νέα ρύθμιση για διορθώσεις αλλά με... πέναλτι

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider