Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολόγητου

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολόγητου
«Η κατάργηση κρίνεται αναγκαία για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, προκειμένου οι φορολογούμενοι να εξακολουθήσουν να τυγχάνουν των ισχυουσών φορολογικών ελαφρύνσεων», τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση.

Κατατέθηκε στη Βουλή, το απόγευμα της Πέμπτης, η τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Με την προτεινόμενη διάταξη καταργείται το άρθρο 10 του ν.4472/2017 αναφορικά με την προβλεπόμενη μείωση φόρου εισοδήματος λόγω οικογενειακής κατάστασης, με έναρξη ισχύος από την 1.1.2020 και εφεξής.

Αιτιολογική - Αφορολόγητο

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «η εν λόγω κατάργηση κρίνεται αναγκαία για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, προκειμένου οι φορολογούμενοι να εξακολουθήσουν να τυγχάνουν των ισχυουσών φορολογικών ελαφρύνσεων».

Παράλληλα, λόγω της ως άνω κατάργησης, καταργούνται και τα αντίμετρα που είχαν θεσπισθεί με τα άρθρα 11, 12 και 13 του ν.447212017, δηλαδή οι μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ, η αλλαγή της κλίμακας για το φόρο εισοδήματος και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου προκύπτει επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό 1,92 δισ. ευρώ για το 2020 και 2,05 δισ. ευρώ για το 2021.

Από τη μη εφαρμογή των θετικών αντιμέτρων προκύπτει αύξηση εσόδων 1,454 δισ. ευρώ για το 2020 και αύξηση εσόδων 1,61 δισ. ευρώ για το 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider