Non dom: H «απάντηση» στη Golden Visa

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Non dom: H «απάντηση» στη Golden Visa
Σημαντικά οφέλη στην ελληνική οικονομία, και μάλιστα πολλαπλάσια από αυτά της Golden Visa θα μπορούσε να προσφέρει η υιοθέτηση ενός προγράμματος non-dom, στα πρότυπα της Βρετανίας, της Κύπρου ή της Ιταλίας.

Αυτό αναφέρουν στο insider.gr φορολογικοί παράγοντες, εξηγώντας ότι τα πλεονεκτήματα από τη προσέλκυση εξαιρετικά εύπορων ατόμων - Ultra High Net Worth Individuals (UHNWI)- μπορεί να είναι πιο ουσιαστικά σε σχέση με το πρόγραμμα της Golden Visa.

Τι είναι τα προγράμματα non dom

Σημειώνεται ότι τα προγράμματα non dom απευθύνονται σε φορολογούμενους οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι για φορολογικούς σκοπούς σε μία χώρα, αλλά λόγω της έλλειψης επαρκούς σύνδεσης με αυτή τη χώρα πέραν της απλή φυσικής τους παραμονής, πχ γιατί η προέλευσή τους, τα περιουσιακά τους στοιχεία, οι επαγγελματικές δραστηριότητες κλπ βρίσκονται ανά την υφήλιο, το κράτος επιλέγει να μην φορολογήσει το παγκόσμιο εισόδημά τους, με σκοπό να δρέψει τα έμμεσα οφέλη από την εγκατεστημένη παρουσία τους σε αυτό.

Για να απολαμβάνει κάποιος τα φορολογικά αυτά οφέλη θα πρέπει να καταβάλλει ετησίως ένα ποσό της τάξης των 100.000 ευρώ αλλά ταυτόχρονα και να διαμένει για τουλάχιστον ένα συγκεκριμένο αριθμό ημερών.

Το ποσό αυτό μπορεί να φαντάζει μεγάλο, αλλά για τις οικονομικές επιφάνειες στις οποίες απευθύνεται είναι ιδιαίτερα συμφέρον, δεδομένου του οικονομικού οφέλους που φέρνει. Δεδομένου μάλιστα ότι δεν υπάρχει φορολογική κλίμακα και το ποσό του φόρου είναι σταθερό ανεξαρτήτως εισοδήματος, όσο μεγαλύτερη είναι η περιουσία, τόσο αυξάνεται το όφελος.

Επιπλέον προϋπόθεση είναι οι συμμετέχοντες να μην έχουν φορολογηθεί στην εκάστοτε χώρα για περισσότερο από ένα έτος την τελευταία δεκαετία. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για άτομα που έχουν παγκόσμιο εισόδημα σε άλλες χώρες αλλά επιλέγουν την χώρα που προσφέρει το πρόγραμμα non dom για τη διαμονή τους.

Τα πλεονεκτήματα

Όπως αναφέρουν φορολογικοί παράγοντες, η υιοθέτηση ενός αντιστοίχου προγράμματος non dom από την Ελλάδα θα είχε σημαντικά πλεονεκτήματα για τη χώρα. Όπως εξηγούν, μπορεί το εν λόγω πρόγραμμα να απευθύνεται σαφώς σε λιγότερα άτομα, όμως όσοι το αξιοποιήσουν θα καταβάλλουν χρήματα σε ετήσια βάση. Δηλαδή, αν κάποιος ενταχθεί στο πρόγραμμα για 10 χρόνια, θα πληρώσει συνολικά 1 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, στην περίπτωση της Χρυσής Βίζας, με δεδομένο ότι ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων είναι μόλις 3%, για ένα ακίνητο 250.000 τα έσοδα για το κράτος είναι μόλις 7.500 ευρώ και μάλιστα μη επαναλαμβανόμενα.

Επιπλέον, στην περίπτωση του non dom, οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να περνούν ένα συγκεκριμένο αριθμό ημερών στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι –με δεδομένο ότι είναι εξαιρετικά πλούσιοι- θα ξοδέψουν αρκετά χρήματα κατά τη διάρκεια της διαμονής τους, τα οποία μεταφράζονται σε επιπλέον έσοδα για το κράτος με τη μορφή εμμέσων φόρων. Στον αντίποδα, στο πρόγραμμα Golden Visa, αρκεί η αγορά του ακινήτου για να πάρει κάποιος την άδεια παραμονής και στη συνέχεια δεν έχει καμία άλλη υποχρέωση διαμονής στη χώρα.

Παράλληλα, κανείς δεν τους απαγορεύει να αγοράσουν ένα (ή και περισσότερα) σπίτια στην Ελλάδα. Η πρακτική αυτή είναι αρκετά συχνή στο εξωτερικό, με δεδομένο ότι όσοι αξιοποιούν το πρόγραμμα αυτό επιλέγουν να αγοράσουν και ακίνητα στη χώρα διαμονής για το διάστημα που παραμένουν εκεί. Και κατά κανόνα η αξία τους είναι σαφώς υψηλότερη από τις 250.000 ευρώ της Golden Visa.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το θέμα είχε αναδείξει ήδη από το 2017 με άρθρο του στο insider.gr και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφιος Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider