«Χλιαρή» η συμμετοχή των εργοδοτών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ - Παρατείνονται οι δηλώσεις ένταξης

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Χλιαρή» η συμμετοχή των εργοδοτών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ - Παρατείνονται οι δηλώσεις ένταξης
Οι επιχειρήσεις που έχουν μπει στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ είναι περίπου 3.000.

Περιθώριο να υποβληθεί ορθή επανάληψη του εντύπου “ΑΙΤΗΣΗ /ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2020, από εργοδότες που δήλωσαν ήδη συμμετοχή στο πρόγραμμα, δίνει το υπουργείο Εργασίας. Η παράταση έχει αναδρομικότητα για την ημερομηνία ένταξης των εργαζομένων στον Μηχανισμό από 15 Ιουνίου.

Η παράταση δίνεται προκειμένου να διορθωθούν προβλήματα και να πειστούν να συμμετέχουν εργοδότες που υποδέχτηκαν μάλλον «χλιαρά» το φιλόδοξο πρόγραμμα. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι επιχειρήσεις που έχουν μπει στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ είναι περί τις 3.000 (με ενταγμένους 30.000 εργαζόμενους), παρότι η κυβέρνηση επιθυμούσε να υπάρξει ευρεία συμμετοχή στο πρόγραμμα, καθώς αυτό θα εξασφάλιζε σε έναν βαθμό την ανάσχεση ενός μαζικού κύματος απολύσεων, ενώ θα συγκρατούσε και την αύξηση της ανεργίας.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση στις τουριστικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ.

«Είναι μια προσωρινή παρέμβαση στην αγορά εργασίας που σας επιτρέπει να έχετε τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στην αναδιάταξη του προσωπικού σας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν θα έχουν μείωση των απολαβών τους και με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να κρατήσουμε ζωντανές θέσεις εργασίας, θα ανοίξουν ξενοδοχεία τα οποία, υπό άλλες συνθήκες και χωρίς αυτά τα πρόσθετα κίνητρα, θα παρέμεναν κλειστά» είπε.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που κρίνουν ότι το πρόγραμμα «δεν απαντά» στις ανάγκες των εργοδοτών αλλά και των εργαζόμενων, καθώς για τους εργαζόμενους οδηγεί σε οριζόντια μείωση μισθών ενώ δεν απαγορεύει τις απολύσεις στην επιχείρηση που κάνει χρήση του μέτρου, ενώ δεν ελαφρύνει πραγματικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού και η πριμοδότηση των ασφαλιστικών εισφορών έχει διάρκεια μόλις 1,5 μήνα.

Στο οικονομικό επιτελείο μελετούν το κατά πόσο είναι εφικτό να "αναδιατάξουν" τους προϋπολογισμούς των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί και δεν λειτουργούν, ώστε να εξοικονομήσουν πόρους που πιθανώς θα μείνουν αδιάθετοι.

Ήδη, η περιορισμένη ανταπόκριση που παρατηρείται στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ δρομολογεί εξελίξεις σε δύο «μέτωπα»:

- είτε θα δοθούν πρόσθετα οικονομικά κίνητρα στους εργοδότες για να μπουν στον μηχανισμό και έτσι να αποφευχθεί πιθανό κύμα απολύσεων

- είτε θα διοχετευτούν πιθανοί αδιάθετοι πόροι σε άλλες κατευθύνσεις, όπως για παράδειγμα στην επιστρεπτέα προκαταβολή και στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ, για την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ εγκρίθηκαν μόλις 10.159 αιτήσεις δανειοδότησης, από τις συνολικά 98.622 που υποβλήθηκαν.

Παρότι χιλιάδες επιχειρήσεις έλαβαν έγκριση για δανειοδότηση μέσω του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ, τελικώς δεν είδαν τα δάνεια να εισρέουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, καθώς ο προϋπολογισμός του προγράμματος εξαντλήθηκε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider