Μειωμένο ωράριο τον Ιούνιο στον ιδιωτικό τομέα, για τους εργαζόμενους γονείς

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μειωμένο ωράριο τον Ιούνιο στον ιδιωτικό τομέα, για τους εργαζόμενους γονείς
Το μειωμένο ωρλαριο χορηγείται ανεξάρτητα ή συμπληρωματικά της άδειας ειδικού σκοπού.

Μειωμένο ωράριο εργασίας από γονείς στον ιδιωτικό τομέα ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο, προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή.

Όπως επισημαίνεται «κατ’ εξαίρεση των κείμενων διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας, οι εργαζόμενοι γονείς δύνανται, μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους 2019-2020, με αίτησή τους και κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη, να εργασθούν με μείωση των ωρών του ημερήσιου συμβατικού τους ωραρίου, μέχρι και 25%, χωρίς ανάλογη μείωση των αποδοχών τους. Στην περίπτωση αυτή απασχολούνται πέραν του ωραρίου τους σε άλλες εργάσιμες ημέρες σε χρόνο που συμφωνείται μεταξύ των μερών, κατά ώρες αντίστοιχες των ως άνω ωρών μείωσης του ωραρίου εργασίας τους, χωρίς επιπλέον αμοιβή υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης».

Η διευκόλυνση του μειωμένου ωραρίου χορηγείται ανεξάρτητα ή συμπληρωματικά της άδειας ειδικού σκοπού, η οποία παρατείνεται μέχρι τις 26 Ιουνίου (που τελειώνει το σχολικό έτος), για τους γονείς με παιδιά έως 16 ετών που δεν μπορούν να πάνε στο ολοήμερο σχολείο.

Άδεια ειδικού σκοπού

Οι γονείς έχουν δικαίωμα λήψης άδειας ειδικού σκοπού διάρκειας κατ' ελάχιστον τριών ημερών, υπό την προϋπόθεση ότι ο εργαζόμενος κάνει χρήση μίας ημέρας από την κανονική του άδεια για κάθε τρεις ημέρες της άδειας ειδικού σκοπού.

Την άδεια ειδικού σκοπού δικαιούνται εργαζόμενοι γονείς παιδιών που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, που φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που φοιτούν σε ειδικά σχολεία η σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, καθώς και οι εργαζόμενοι γονείς ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενα σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία. Η ανωτέρω άδεια μπορεί να ληφθεί εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτός, ακόμα και εάν ο άλλος γονέας είναι ελεύθερος επαγγελματίας.

Η άδεια ειδικού σκοπού μπορεί να χορηγηθεί στους δικαιούχους εργαζόμενους γονείς κατά τις ημέρες που το υποτμήμα στο οποίο έχουν ενταχθεί τα τέκνα δεν λειτουργεί και κατά συνέπεια αυτά δεν δύνανται να προσέλθουν στο σχολείο για την παρακολούθηση μαθημάτων βάσει του εφαρμοζόμενου ειδικού προγράμματος.

Οι εργαζόμενοι που είναι δικαιούχοι της εν λόγω άδειας υποχρεούνται να προσκομίσουν στον εργοδότη τους σχετική βεβαίωση για τον προγραμματισμό λειτουργίας του υποτμήματος της οικείας σχολικής μονάδας ή της μονάδας φροντίδας του παιδιού, προκειμένου να κάνουν χρήση αυτής, διακεκομμένα σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider