Πώς θα ήταν η ζωή στη δουλειά χωρίς Δευτέρες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα ήταν η ζωή στη δουλειά χωρίς Δευτέρες
Ολοένα περισσότερες επιχειρήσεις στρέφονται στην εβδομάδα των τεσσάρων εργάσιμων ημερών.

Πώς θα ήταν η ζωή μας εάν δουλεύαμε τέσσερις ημέρες την εβδομάδα αλλά πληρωνόμασταν πέντε; Αυτό διερωτάται σε δημοσίευμά του το Reuters που διαπιστώνει, πάντως, ότι ολοένα περισσότερες επιχειρήσεις στρέφονται στην εβδομάδα των τεσσάρων εργάσιμων ημερών.

«Είναι πολύ καλύτερο για την υγεία και αποδίδουμε καλύτερα όταν δεν εργαζόμαστε τρελές ώρες», σχολιάζει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Γιαν Σουλτς-Χόφεν, ιδρυτής της εταιρείας διαχείρισης λογισμικού Planio με έδρα το Βερολίνο. Ο ίδιος αποφάσισε να μειώσει την εβδομάδα στις τέσσερις ημέρες χωρίς μείωση αποδοχών για τους 10 εργαζόμενους της εταιρείας του.

job

Έτσι, η εταιρεία μένει κλειστή την Παρασκευή. Οι πελάτες που καλούν ακούν τον αυτόματο τηλεφωνητή να εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό. Όπως αναφέρει ο επιχειρηματίας, μετά την πρώτη έκπληξη σχεδόν κανένας πελάτης μας δεν διαμαρτυρήθηκε.

Στη Νέα Ζηλανδία, η ασφαλιστική εταιρεία Perpetual Guardian επιβεβαιώνει ότι οι τέσσερις εργάσιμες ημέρες οδήγησαν σε κατακόρυφη πτώση τα επίπεδα του στρες για τους εργαζόμενους, μετά την εφαρμογή της εργάσιμης εβδομάδας των 32 ωρών.

Ακόμη και στην Ιαπωνία, όπου οι εργαζόμενοι συχνά καταρρέουν λόγω του φόρτου εργασίας, ενώ συχνά σε αυτόν τον λόγο αποδίδονται και αρκετές αυτοκτονίες, η κυβέρνηση προτρέπει τις επιχειρήσεις να αφήσουν ελεύθερες τις Δευτέρες των υπαλλήλων τους.

Το συνδικάτο TUC στο Ηνωμένο Βασίλειο ασκεί πιέσεις για υιοθέτηση της 4μερης εβδομάδας στη δουλειά για όλους τους εργαζομένους της, σε μια πρωτοβουλία που στηρίζουν οι Εργατικοί.

Πρόσφατη έρευνα με συμμετοχή 3.000 εργαζομένων στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Βρετανία αποκαλύπτει ότι οι μισοί περίπου από τους συμμετέχοντες πιστεύουν ότι θα προλάβαιναν να βγάλουν την ίδια δουλειά που κάνουν σε πέντε ημέρες, ακόμη και εάν δούλευαν τέσσερις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider