Προκαταβολή σύνταξης: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις - Ποιοι θα πληρωθούν αναδρομικά πριν το Πάσχα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προκαταβολή σύνταξης: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις - Ποιοι θα πληρωθούν αναδρομικά πριν το Πάσχα
Οι 35.000 εν αναμονή συνταξιούχοι που έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις θα αποτελέσουν την πρώτη ομάδα που θα λάβει την προκαταβολή με τα αναδρομικά που αναλογούν στον κάθε ασφαλισμένο, πριν από το Πάσχα.

Αυλαία σήμερα για την πρώτη φάση των αιτήσεων προκαταβολής σύνταξης από ασφαλισμένους που είναι στην αναμονή για να λάβουν την οριστική σύνταξή τους.

Η πλατφόρμα θα κλείσει προσωρινά στις 31 Μαρτίου ώστε να γίνει μια πρώτη καταγραφή των αιτήσεων και με το άνοιγμα της, μέσα στον Απρίλιο, θα συνεχιστεί η διαδικασία. Η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη μέσα από την ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου Gov.gr, καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr) και τον Απρίλιο, όμως οι πληρωμές των αιτημάτων που θα διεκπεραιωθούν τον επόμενο μήνα θα γίνουν μετά το Πάσχα.

Οι 35.000 εν αναμονή συνταξιούχοι που έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις θα αποτελέσουν την πρώτη ομάδα που θα λάβει την προκαταβολή με τα αναδρομικά που αναλογούν στον κάθε ασφαλισμένο, πριν από το Πάσχα.

Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή της αίτησης προκαταβολής σύνταξης σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται επιπλέον καθυστέρηση στην εξέταση και διεκπεραίωση του συνταξιοδοτικού αιτήματος. Αντιθέτως αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την πληρωμή των ποσών που δικαιούνται οι αιτούντες μέχρι την οριστική απονομή της σύνταξης τους.

Το μέτρο της προκαταβολής σύνταξης μονιμοποιείται, καθώς η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή νέων αιτήσεων από τους 105.000 περίπου εν αναμονή συνταξιούχους.

Ποιοι δεν υπέβαλαν αίτηση

Πολλές είναι πάντως οι περιπτώσεις ασφαλισμένων που δεν μπήκαν στην διαδικασία της υποβολής αίτησης, είτε γιατί χρωστούν εισφορές στο πρ.Ταμείο τους άνω των 20.000 ευρώ και άρα τίθενται αυτομάτως εκτός δικαιούχων, είτε γιατί θεωρούν πως με τον τρόπο αυτό θα καθυστερήσει η χορήγηση της κύριας συνταξής τους.

Σε ότι αφορά τους παράλληλα ασφαλισμένους, θα πρέπει να γνωρίζουν πως δεν θα λάβουν διπλή προκαταβολή σύνταξης (μία από κάθε ταμείο στο οποίο ασφαλίζονται). Οπότε θα πρέπει να επιλέξουν να αιτηθούν την προκαταβολή από το Ταμείο εκείνο που έχουν τους περισσότερους μήνες αναμονής.

Η προκαταβολή έναντι ποσού σύνταξης δεν χορηγείται στις εξής περιπτώσεις:

  • όταν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές, το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ανώτατα όρια,
  • όταν χορηγείται ήδη προσωρινή ή οριστική σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ οποιασδήποτε κατηγορίας,
  • όταν η αίτηση συνταξιοδότησης κρίνεται με τις διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.) ή των Διακρατικών Συμβάσεων.

Η παροχή της προκαταβολής σύνταξης είναι ακατάσχετη και συμψηφίζεται με τα αναδρομικά ποσά σύνταξης που θα χορηγηθούν με την έκδοση προσωρινής ή και οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης μελλοντικά. Τυχόν οφειλές του ασφαλισμένου στον e-ΕΦΚΑ δεν παρακρατούνται από το ποσό της προκαταβολής, αλλά από τα ποσά της προσωρινής και της οριστικής σύνταξης.

Στο μεταξύ όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από τις 16 Μαρτίου και μετά, έχουν τη δυνατότητα κατά την αίτηση συνταξιοδότησης να επιλέξουν αν θέλουν να λάβουν την παροχή μέχρι την έκδοση της προσωρινής τους σύνταξης.

Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ καλεί όσους πολίτες εκκρεμεί η απονομή της σύνταξης τους να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα προκαταβολής που περιλαμβάνει τόσο τη μηνιαία καταβολή ποσών, καθώς και αναδρομικά ποσά που καλύπτουν το σύνολο των μηνών καθυστέρησης της απονομής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider