Στο μικροσκόπιο των θεσμών οι εκκρεμείς συντάξεις - Ποιος είναι ο νέος μάνατζερ του ΕΦΚΑ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο μικροσκόπιο των θεσμών οι εκκρεμείς συντάξεις - Ποιος είναι ο νέος μάνατζερ του ΕΦΚΑ

Στην ρύθμιση της αγοράς εργασίας με το νέο σχέδιο νόμου, αλλά και στο μεγάλο «στοίχημα» που είναι η απομείωση του αριθμού των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων εντοπίζονται οι άξονες της διαβούλευσης μεταξύ του νέου υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη με τους επικεφαλής των θεσμών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες συζητήθηκαν τέσσερα κομβικής σημασίας θέματα:

  • Το εργασιακό νομοσχέδιο, που τελεί υπό επεξεργασία, με σχεδιασμό να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην άνοιξη. Το νομοσχέδιο φέρει σημαντικές αλλαγές στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας, στις υπερωρίες, στα συνδικαλιστικά προνόμια και στην οριοθέτηση του καθεστώτος της τηλεργασίας.
  • Η μεταρρύθμιση του συστήματος της επικουρικής ασφάλισης, θέμα το οποίο επίσης προχωρά, με το υπουργείο να περιμένει τις απαραίτητες μελέτες (αναλογιστική, μακροοικονομική, βιωσιμότητας δημοσίου χρέους) που εκπονούνται, προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο έως το καλοκαίρι.
  • Το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, για το οποίο ο υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους των θεσμών για την υφιστάμενη κατάσταση και τον σχεδιασμό με την τοποθέτηση project manager και της σύστασης Ομάδας Εργου, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της απονομής.
  • Το θέμα της μεταρρύθμισης της επαγγελματικής κατάρτισης και η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ-Ταμείο Ανάκαμψης) προς αυτή την κατεύθυνση.

Να σημειωθεί ότι το θέμα των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης αποτελεί «αγκάθι» για τους θεσμούς, οι οποίοι αναμένουν ένα ρεαλιστικό σχέδιο το οποίο θα αποδώσει άμεσα καρπούς. Στο ίδιο μήκος κύματος και η κυβέρνηση, που θεωρεί πως οι άνω των 300.000 εκκρεμείς συντάξεις (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ) δεν έχει μόνο κοινωνικό αποτύπωμα, αλλά έχει και πολιτικές προεκτάσεις.

Τι περιλαμβάνει το έκτακτο σχέδιο για τις συντάξεις

Η νέα ηγεσία του υπουργού Εργασίας γνωρίζει πως το «μέτωπο» που θα κρίνει το έργο της είναι εκείνο των ληξιπρόθεσμων συνταξιοδοτικών αιτημάτων και είναι αποφασισμένη να αναλάβει πρωτοβουλίες για να πετύχει άμεσα αποτελέσματα.

Έτσι, με απόφαση του Κωστή Χατζηδάκη συγκροτείται Ομάδα Έργου (με βάση τις προβλέψεις του νόμου 3144/2003), με επικεφαλής project manager, με αποστολή την ταχύτερη απονομή των συντάξεων.

Η Ομάδα Έργου θα είναι αρμόδια για να προετοιμάζει και να εισηγείται στην Κυβέρνηση διοικητικά και νομοθετικά μέτρα για την επίσπευση της απονομής των συντάξεων, καθώς και να παρακολουθεί την εφαρμογή τους.

Η Ομάδα Έργου θα έχει στενή συνεργασία με τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των υπολοίπων συναρμόδιων υπουργείων. Για την υλοποίηση του project της επιτάχυνσης των συντάξεων, η Ομάδα θα μπορεί να καταφεύγει –εάν και όποτε το κρίνει σκόπιμο- στις υπηρεσίες εξειδικευμένων εταιρειών του ιδιωτικού τομέα.

Επικεφαλής της Ομάδας Έργου τοποθετείται ο οικονομολόγος Μιχάλης Κεφαλογιάννης, στέλεχος επιχειρήσεων και τραπεζών στην Ελλάδα και το
εξωτερικό, με εμπειρία στην υλοποίηση παρόμοιων σχεδίων στο δημόσιο τομέα.

Το σχέδιο επιτάχυνσης των απονομών για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα περιλαμβάνει:

  • τη δυνατότητα προσωρινής στελέχωσης των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ με πρώην υπαλλήλους των Ταμείων που έχουν συνταξιοδοτηθεί, οι οποίοι είναι έμπειρα στελέχη στο θέμα της απονομής συντάξεων,
  • τη συγκρότηση κλιμακίων εργαζομένων, με παροχή επιπλέον αμοιβών βασισμένων στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων,
  • αποσπάσεις από άλλους φορείς του Δημοσίου προς τον ΕΦΚΑ για χρονικό διάστημα 6 μηνών,
  • την προσωρινή διάθεση προσωπικού από επιστημονικά επιμελητήρια,
  • προσλήψεις νέων υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ, ώστε να απελευθερωθούν στελέχη με εμπειρία στην απονομή συντάξεων που τώρα απασχολούνται σε άλλες δραστηριότητες
  • αγορά φορητών υπολογιστών ώστε οι απασχολούμενοι μέσω τηλεργασίας υπάλληλοι του ΕΦΚΑ να μπορούν να εκτελούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους.

Ποιος είναι ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης

Ο 57χρονος νέος Project manager είναι συνιδρυτής και διαχειριστής εταίρος εταιρίας επενδυτικών συμβούλων, με βασικό αντικείμενο εργασιών την αναδιάρθρωση χρέους μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων και συναλλαγές εξαγορών και συγχωνεύσεων σε σειρά κλάδων.

Διπλωματούχος Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας και με MBA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, ο κ. Κεφαλογιάννης δραστηριοποιείται επαγγελματικά ως ενεργός investment manager τα τελευταία 25 χρόνια, έχοντας θητεύσει ως Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής επενδύσεων μεγάλων εταιριών στους τομείς των μέσων μαζικής ενημέρωσης, των τηλεπικοινωνιών, της αναψυχής και ψυχαγωγίας καθώς και στην διοίκηση εταιριών του τραπεζικού και ασφαλιστικού τομέα.

Κατά την περίοδο 2007-2009, υπήρξε συντονιστής (Project Manager) για ολόκληρη την διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ενώ την περίοδο 2012-2014 ηγήθηκε της επιτυχημένης προσπάθειας ιδρύσεως του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (ΙFG).

Κατά την διάρκεια της θητείας του στον τομέα της διοίκησης και διαχείρισης επενδύσεων, έχει υπηρετήσει σε πολυάριθμες διοικητικές θέσεις με πιο αξιοσημείωτες το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Αεροδρομίου Athens (AIA), το διοικητικό συμβούλιο του Alpha TV τα διοικητικά συμβούλια της Millennium Bank Greece και της Βουλγαρικής Τράπεζας Επενδύσεων (B.I.B. – αργότερα Emporiki Bank Bulgaria), καθώς και της Interamerican Romania, Interamerican Bulgaria και της Interlife Κύπρου.

Υπήρξε επί δεκαετία Πρόεδρος ΔΣ του ξενοδοχειακού ομίλου Ελληνικές Τουριστικές & Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Κρήτης Α.Ε. και καθοδήγησε την επιτυχημένη πώληση του σε μεγάλο διεθνές επενδυτικό fund (εντός του 2020).

Ως μέλη της Ομάδας έργου του ΕΦΚΑ ορίζονται οι:

  • Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, καθηγήτρια ασφαλιστικού δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Δρ. Αλέξανδρος Βαρβέρης, Αναπληρωτής Διευθυντής Εργαστηρίου Νομικής Πληροφορικής, Νομική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Δρ. Άρτεμις Δεδούλη, πρώην Γενική Διευθύντρια Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
  • Ελένη Νιαρχάκου, Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων του e-ΕΦΚΑ.

    Διαβάστε επίσης

    Προσλήψεις-εξπρές στον ΕΦΚΑ και προσωρινές συντάξεις τα «όπλα» για την απομείωση των εκκρεμοτήτων

    Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    gazzetta
    gazzetta reader insider insider