Ξεκίνησε η διαδικασία επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας για το 2021 - Αιτήσεις έως 31 Ιανουαρίου μέσω ΕΦΚΑ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκίνησε η διαδικασία επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας για το 2021 - Αιτήσεις έως 31 Ιανουαρίου μέσω ΕΦΚΑ

Δύο νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για ασφαλισμένους τέθηκαν σήμερα σε εφαρμογή στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ. Πρόκειται για την «Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών από 1/1/2021» και τη «Βεβαίωση Επανεγγραφής Μη Μισθωτών».

Συνεπώς οι μη μισθωτοί μπορούν από σήμερα έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 να επιλέξουν ηλεκτρονικά (μέσω του e-EΦΚΑ) την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν να ενταχθούν για όλο το 2021, ώστε να πληρώνουν τις αντίστοιχες εισφορές.

Υπενθυμίζεται πως για κύρια ασφάλιση των ελευθέρων επαγγελματιών, οι εισφορές ξεκινούν από 210 ευρώ το μήνα (155 ασφάλιση+55 υγεία) για την πρώτη και υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία και φτάνουν έως και 566 ευρώ το μήνα για την ανώτερη κατηγορία. Για τους νέους ασφαλισμένους υπάρχει ειδική υποκατηγορία με 126 ευρώ το μήνα.

Αντίστοιχα οι εισφορές επικούρησης ξεκινούν από 42 ευρώ και φτάνουν έως και 61 ευρώ το μήνα, ενώ για το εφάπαξ ξεκινούν από 26 και φτάνουν έως και 37 ευρώ το μήνα.

Διευκρινίζεται ότι οι ασφαλισμένοι που δε θα υποβάλλουν αίτηση – δήλωση θα παραμείνουν, για το έτος 2021, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος.

Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών από 1/1/2021

Με τις διατάξεις του Ν.4670/2020 θεσπίστηκε νέο πλαίσιο εισφορών για μη μισθωτούς ασφαλισμένους, Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους και Αγρότες για την Κύρια και Επικουρική Ασφάλιση και για την Εφάπαξ Παροχή. Από 1/1/2020 δημιουργήθηκαν ασφαλιστικές κατηγορίες ανά κλάδο με συγκεκριμένα ποσά.

  • Η κατάταξη σε μία από τις κατηγορίες είναι υποχρεωτική και γίνεται με ελεύθερη επιλογή μετά από υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης.
  • Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας είναι ανεξάρτητη για κάθε Κλάδο Ασφάλισης.
  • Το δικαίωμα επιλογής ασκείται από υποχρεωτικά και προαιρετικά ασφαλισμένους.
  • Η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας ανανεώνεται ετησίως.
  • Διαμορφώνεται νέο ανώτατο όριο εισφορών.

Η διαδικασία βήμα -βήμα

Για τη χρήση της υπηρεσίας ακολουθούνται τα πιο κάτω απλά βήματα:

  • Είσοδος στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr -> Υπηρεσίες για ασφαλισμένους -> Βεβαίωση Επανεγγραφής Μη Μισθωτών
  • Ταυτοποίηση του χρήστη με τη χρήση των κωδικών taxisnet της ΓΓΠΣ
  • Καταχώριση του ΑΜΚΑ
  • Έλεγχος και επιβεβαίωση των προσωπικών στοιχείων
  • Καταχώριση στοιχείων:

- διεύθυνσης επαγγελματικής δραστηριότητας

- διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail)

- επιλογή οικογενειακής κατάστασης «από μενού επιλογής».

  • Συμπλήρωση Κωδικών Αριθμών Δραστηριοτήτων, κύριας και δευτερευουσών (ΚΑΔ) από λίστα (δυνατότητα δήλωσης έως και πέντε (5) ΚΑΔ)

Η αναζήτηση και συμπλήρωση των ΚΑΔ γίνεται με την πληκτρολόγηση τμήματος του αριθμού που αντιστοιχεί στον ΚΑΔ ή με την πληκτρολόγηση τμήματος του κειμένου που αντιστοιχεί στην περιγραφή της δραστηριότητας.

  • Απάντηση ερωτηματολογίων

Σκοπός των ερωτήσεων είναι η επιβεβαίωση της ασφαλιστέας ιδιότητας που προκύπτει μέσω του/των ΚΑΔ που έχει/έχουν δηλωθεί, η ορθή απεικόνιση των ασφαλιστικών κατηγοριών, που πρόκειται να επιλέξει ο ασφαλισμένος, η υποχρεωτική ή προαιρετική υπαγωγή στους κλάδους επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών, καθώς και η ύπαρξη ή μη παράλληλης μισθωτής απασχόλησης.

  • Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας

Σύμφωνα με τις δραστηριότητες που έχουν δηλωθεί (ΚΑΔ) σε συνδυασμό με τις απαντήσεις που έχουν δοθεί στα ερωτηματολόγια, εμφανίζονται οι λίστες ασφαλιστικών κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων ή αγροτών αντίστοιχα, για κύρια ασφάλιση, επικουρική και εφάπαξ παροχή.

Για το σκοπό αυτό, έχουν συνδεθεί οι ΚΑΔ με τις ιδιότητες ασφάλισης και την αντίστοιχη εισφοροδότηση.

Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις επανεγγραφής εντός του ιδίου έτους από τη διακοπή ασφάλισης εξακολουθεί να ισχύει η ήδη επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία.

  • Υποβολή της αίτησης

Τα στοιχεία της αίτησης αποθηκεύονται και παράγεται αυτόματα Βεβαίωση με μοναδικό αριθμό.

  • Εκτύπωση της Βεβαίωσης

Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης και εκτύπωσης της βεβαίωσης. Σε περίπτωση υποβολής περισσότερων αιτήσεων ισχύει η τελευταία χρονικά υποβληθείσα αίτηση (ενεργή).

  • Ενημέρωση

Ο χρήστης μετά την επιτυχή υποβολή της αίτησης, ενημερώνεται ότι ο e-ΕΦΚΑ μέσω διαλειτουργικότητας θα αντλήσει τα στοιχεία έναρξης δραστηριότητας στην ΑΑΔΕ και θα προχωρήσει στην αυτοματοποιημένη επανέναρξη της ασφάλισης και εισφοροδότησης με βάση την έναρξη δραστηριότητας στην ΑΑΔΕ, με την προϋπόθεση ότι οι δηλωθέντες ΚΑΔ στη Βεβαίωση Επανεγγραφής ταυτίζονται με τους ΚΑΔ της έναρξης δραστηριότητας στην ΑΑΔΕ.

Σε αντίθετη περίπτωση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανεγγραφής θα πρέπει να απευθύνεται στην αρμόδια υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ.

Μετά την ολοκλήρωση της επανεγγραφής θα λάβει ενημέρωση μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης που έχει δηλώσει και στη συνέχεια θα αναρτηθεί η Απόφαση Επανεγγραφής στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.

Πως μπορείτε να επιλέξετε κατηγορία

- Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας - αυτοαπασχολούμενος
- Είμαι νέος ελεύθερος επαγγελματίας - αυτοαπασχολούμενος
- Είμαι αγρότης
- Έχω παράλληλη ασφάλιση

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider