ΕΦΚΑ: Πώς μπορείτε να εξοφλήσετε εκκρεμείς οφειλές με δόσεις από 50 ευρώ το μήνα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΦΚΑ: Πώς μπορείτε να εξοφλήσετε εκκρεμείς οφειλές με δόσεις από 50 ευρώ το μήνα
Στη νέα έκτακτη ρύθμιση θα ενταχθούν οφειλές τουλάχιστον 316 εκατομμυρίων ευρώ.

Με 50 ευρώ το μήνα και σε έως 24 δόσεις -αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 2021- μπορούν να εξοφληθούν οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με όσα προβλέπει το εργασιακό πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που οφείλουν εισφορές στον e- ΕΦΚΑ, ιών η καταβολη των οποίων παρατάθηκε μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, μποραύν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολης τους σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις (με επιτόκιο 2,5%), ή 12 δόσεις άτοκα.

Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου του 2021.

Ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης την εφάπαξ εξόφληση. Συνολικά έχουν παραταθεί έως τις 30 Απριλίου ασφαλιστικές υποχρεώσεις 3 μηνών για επιχειρηματίες και 4 μηνών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Πρόκειται για τις εισφορές περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου που βαρύνουν τους εργοδότες και Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου που βαρύνουν αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες.

Στη νέα έκτακτη ρύθμιση θα ενταχθούν οφειλές τουλάχιστον 316 εκατομμυρίων ευρώ. Τα 225 εκατ. ευρώ αφορούν κορονο-οφειλές από αναστολές ασφαλιστικών οφειλών επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα 91 εκατ. ευρώ σε ατομικές οφειλές επαγγελματιών.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ.

Δεύτερη ευκαιρία

Στο ίδιο νομοσχέδιο παρέχεται «δεύτερη ευκαιρία» για επανένταξη ασφαλισμένων οφειλετών του e-ΕΦΚΑ που άνηκαν στους πληττόμενους ΚΑΔ του περασμένου Απριλίου και παρότι «πάγωσε» η ρύθμισή τους για 3 μήνες, την έχασαν το διάστημα από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο (π.χ. τη ρύθμιση των 120 δόσεων).

Η επανένταξη συντελείται με την απλή καταβολή της δόσης του μηνός Νοεμβρίου 2020, η οποία ενεργοποιεί αυτομάτως την ρύθμιση, αρκεί να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Η προθεσμία καταβολής όλων των επόμενων δόσεων της παλαιάς ρύθμισης παρατείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης.

Με άλλη διάταξη επιχειρείται οριστική λύση για τις εκκρεμότητες υπολογισμού των εισφορών 2017-2019 των μη μισθωτών, για ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις.

Όπως αναφέρεται οι εισφορές ετών 2017, 2018 και 2019 των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών υπολογίζονται οριστικά με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις φόρου εισοδήματος και τις τυχόν υποβληθείσες ΑΠΔ (αρχικές και τροποποιητικές) σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης, οι οποίες έχουν υποβληθεί έως την τελευταία μέρα του μήνα της δημοσίευσης του νόμου.

Εξομοιώνονται επίσης οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης έμμισθων δικηγόρων και μισθωτών μηχανικών.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider