Αναδρομικά συνταξιούχων: Πότε και σε πόσες δόσεις θα δοθούν - Τι ισχύει για τις συντάξεις του Δημοσίου

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναδρομικά συνταξιούχων: Πότε και σε πόσες δόσεις θα δοθούν - Τι ισχύει για τις συντάξεις του Δημοσίου
Οι τελικές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένονται εντός της εβδομάδας, πιθανότατα την Πέμπτη.

Εντός της εβδομάδας (πιθανότατα την Πέμπτη) αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναδρομικά 11 μηνών που θα δοθούν οριζόντια, σε όλους τους συνταξιούχους, μετά την απόφαση – σταθμό του ΣτΕ.

Σε πρώτη φάση, αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως θα δοθούν στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, καθώς η επίμαχη δικαστική απόφαση καταλαμβάνει τις συντάξεις που έχουν χορηγηθεί από όλα τα πρώην Ταμεία πλην του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ, ΔΕΚΟ – Τράπεζες).

Για τις συντάξεις του Δημοσίου και τους ένστολους (περίπου 600.000) αρμόδιο δικαστήριο είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώπιον του οποίου εκκρεμούν αντίστοιχες αγωγές. Η απόφαση του Ελεγκτικού αναμένεται έως το τέλος του καλοκαιριού και σύμφωνα με νομικούς κύκλους, δεν θα διαφοροποιείται από την αντίστοιχη του ΣτΕ.

Μάλιστα τα αναδρομικά των πρώην δημοσίων υπαλλήλων μπορεί να ξεπεράσουν το 11μηνο, αν συνυπολογιστεί και η απόφαση για την ακύρωση της ΕΑΣ στις συντάξεις τους. Τα περισσότερα αναδρομικά συνεπάγονται ωστόσο και περισσότερες δόσεις επιστροφής, πέραν και της 5ετίας, για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Παράλληλα το ερώτημα που είχε απευθύνει ο ΕΦΚΑ προς το ΣτΕ το οποίο προκάλεσε την πιλοτική δίκη και τη σημερινή απόφαση δεν αναφερόταν στις επικουρικές συντάξεις 1,2 εκατ. δικαιούχων, οπότε άγνωστο είναι τι θα γίνει με τις επιστροφές των επικουρικών.

Πάντως η σχετική νομοθετική ρύθμιση για τα αναδρομικά αναμένεται εντός του 2020, ώστε η σταδιακή αποπληρωμή να ξεκινήσει από τα τέλη του 2020 ή από το 2021.

Επιστροφές σε δόσεις

Σύμφωνα με όσα δήλωσε το Σάββατο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε λίγα 24ωρα ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τον τρόπο και τον χρόνο καταβολής των αναδρομικών των συνταξιούχων.

Οι ανακοινώσεις σε αυτή την φάση θα αφορούν κατ αρχήν τις επιστροφές στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή, περίπου 2 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Το σχέδιο απονομής των αναδρομικών ορίζει πως όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό, τόσο θα αυξάνονται και οι δόσεις. Δεδομένου ότι τα ποσά ξεκινούν από 660 ευρώ και ξεπερνούν τα 7.000 ευρώ, έρχονται με πολλές ταχύτητες και οι αντίστοιχες δόσεις τους και φτάνουν ακόμη και την πενταετία.

Για παράδειγμα, οι επιστροφές μικρών ποσών όπως τα 660 ευρώ που αντιστοιχούν στα Δώρα των χαμηλοσυνταξιούχων του ΟΓΑ, θα μπορούν να γίνουν σε μια ετήσια πληρωμή στο τέλος του 2020 ή εντός του 2021.

Αντίστοιχα, τα αναδρομικά των συνταξιούχων που λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ άθροισμα συντάξεων θα δοθούν μέσα σε 3 έως 5 χρόνια. Για παράδειγμα τα αναδρομικά των 7.000 ευρώ θα επιστραφούν σε 5 ετήσιες δόσεις των 1.400 ευρώ.

Τα μικρότερα ποσά θα λάβουν οι συνταξιούχοι του πρ. ΟΓΑ που έχασαν μόνο τα δώρα (με την κατώτατη σύνταξη των 330 ευρώ οι απώλειες ήταν 660 ευρώ το χρόνο). Τα μεγαλύτερα ποσά που μπορεί να φτάνουν αλλά και να ξεπερνούν τις 7.000 ευρώ προέρχονται από τους υψηλοσυνταξιούχους και εκείνους που λάμβαναν περισσότερες από δυο συντάξεις. Για παράδειγμα, συνταξιούχοι από ΔΕΚΟ και τράπεζες θα λάβουν μεγάλα ποσά επιστροφής, ενώ στη μεσαία περιοχή βρίσκονται οι πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

Συνταξιούχος του ΙΚΑ με σύνταξη 600 ευρώ θα λάβει αναδρομικά 750 ευρώ, ενώ αν η σύνταξή του ήταν 1.000 ευρώ θα λάβει αναδρομικά 1.350 ευρώ. Τέλος με σύνταξη 1.500 ευρώ τα αναδρομικά ξεπερνούν τα 2.300 ευρώ.

Συνταξιούχος ειδικών ταμείων με κύρια σύνταξη 1.400 ευρώ θα εισπράξει επιστροφή 2.150 ευρώ, ενώ με 2.500 ευρώ δικαιούται αναδρομικά ύψους 5.000 ευρώ.

Τέλος συνταξιούχος του Δημοσίου με σύνταξη 2.000 ευρώ θα λάβει αναδρομικά ύψους 4.500 ευρώ, ενώ αν η σύνταξή του είναι μικρότερη στα 1.500 ευρώ τα αναδρομικά υπολογίζονται σε περίπου 2..700 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider