Αναδρομικά συνταξιούχων: Οι ανακοινώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό - Οι επιστροφές ανά Ταμείο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναδρομικά συνταξιούχων: Οι ανακοινώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό - Οι επιστροφές ανά Ταμείο
Τα ποσά των διεκδικήσεων ξεκινούν από 660 ευρώ. Κρίσιμη θεωρείται η επικείμενη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Στο τέλος Ιουλίου «κληρώνει» για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, καθώς οι σχετικές εξαγγελίες αναμένεται να γίνουν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό την ερχόμενη εβδομάδα, αφού πρώτα σταθμιστούν οι δημοσιονομικές αντοχές της χώρας.

Το σχέδιο καταβολής των αναδρομικών που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνει όλους, ακόμη και εκείνους που δεν έχουν προσφύγει δικαστικά, καθώς δεν θέλει να δημιουργηθούν συνταξιούχοι «πολλών ταχυτήτων» ή νέος γύρος δικαστικών διεκδικήσεων.

Τα αναδρομικά αφορούν τις κύριες συντάξεις -συμπεριλαμβανομένων και των δώρων- για τους 11 μήνες (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016).

«To ΣτΕ κατέληξε στη συγκεκριμένη κρίση, λαμβάνοντας πολύ σοβαρά τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας, μη ικανοποιώντας, ωστόσο, το αίσθημα δικαίου, αλλά και τις δικαιολογημένες, εύλογες και νόμιμες προσδοκίες των συνταξιούχων περί της επιστροφής αναδρομικών πολύ μεγαλύτερων χρονικών διαστημάτων (06/2016-12/2018). Δεν μπορεί να αποκλειστεί πάντως η προσφυγή και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προκειμένου να ελεγχθούν εκ νέου η ορθότητα και η νομιμότητα της επίμαχης απόφασης του
ΣτΕ» τονίζει ο δικηγόρος Γιώργος Κουτσούκος.

Κρίσιμη θεωρείται η επικείμενη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, έχει τη δικαιοδοσία για τα συνταξιοδοτικά ζητήματα και τις προσφυγές από συνταξιούχους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

«Ασφαλώς και θα συνιστά πολύ μεγάλη έκπληξη το Ελεγκτικό Συνέδριο να διαφοροποιηθεί εν μέρει ή εν συνόλω με την απόφαση του ΣτΕ» αναφέρει ο κ. Κουτσούκος.

Η κρίση που έβγαλε το ΣτΕ για τα αναδρομικά 11μήνου αφορά μόνο τους συνταξιούχους Ταμείων του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, NAT, ΔΕΚΟ, τράπεζες) για τους οποίους έχει δικαιοδοσία να αποφασίζει για τη συνταγματικότητα ή μη των συνταξιοδοτικών διατάξεων.

Που κυμαίνονται οι επιστροφές

Τα ποσά που θα λάβουν οι παλαιοί συνταξιούχοι (πριν από τον Μάιο 2016) ξεκινούν από 660 και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 7.000 ευρώ φτάνοντας ακόμη και τα 10.000 ευρώ σε ειδικές περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούκο, οι εκδοχές για τη νομοθετική επιστροφή των αναδρομικών είναι ποικίλες και εξετάζονται ως 3 ετήσιες δόσεις για τα λίγα αναδρομικά και ως 5 έτη για τα πολλά.

Τα μικρότερα ποσά θα λάβουν οι συνταξιούχοι του πρ. ΟΓΑ που έχασαν μόνο τα δώρα (με την κατώτατη σύνταξη των 330 ευρώ οι απώλειες ήταν 660 ευρώ το χρόνο). Τα μεγαλύτερα ποσά που μπορεί να φτάνουν αλλά και να ξεπερνούν τις 7.000 ευρώ προέρχονται από τους υψηλοσυνταξιούχους και εκείνους που λάμβαναν περισσότερες από δυο συντάξεις. Για παράδειγμα, συνταξιούχοι από ΔΕΚΟ και τράπεζες θα λάβουν μεγάλα ποσά επιστροφής, ενώ στη μεσαία περιοχή βρίσκονται οι πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

Συνταξιούχος του ΙΚΑ με σύνταξη 600 ευρώ θα λάβει αναδρομικά 750 ευρώ, ενώ αν η σύνταξή του ήταν 1.000 ευρώ θα λάβει αναδρομικά 1.350 ευρώ. Τέλος με σύνταξη 1.500 ευρώ τα αναδρομικά ξεπερνούν τα 2.300 ευρώ.

Συνταξιούχος ειδικών ταμείων με κύρια σύνταξη 1.400 ευρώ θα εισπράξει επιστροφή 2.150 ευρώ, ενώ με 2.500 ευρώ δικαιούται αναδρομικά ύψους 5.000 ευρώ.

Τέλος συνταξιούχος του Δημοσίου με σύνταξη 2.000 ευρώ θα λάβει αναδρομικά ύψους 4.500 ευρώ, ενώ αν η σύνταξή του είναι μικρότερη στα 1.500 ευρώ τα αναδρομικά υπολογίζονται σε περίπου 2..700 ευρώ.

Οι διεκδικήσεις αφορούν:

- συνταξιούχους με εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ μικτά, οι οποίοι έχασαν τελείως τα δώρα και «ψαλιδίστηκε» η επικουρική τους σύνταξη.

- συνταξιούχους με εισόδημα πάνω από 1.000 ευρώ μικτά, οι οποίοι έχασαν τελείως τα δώρα, «ψαλιδίστηκε» η επικουρική τους σύνταξη ενώ μέτρησαν επιπλέον απώλειες αν λάμβαναν μηνιαία σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα (πρ. IKA) διεκδικούν περικοπές σε κύριες, επικουρικές και δώρα. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι (κάτω των 1.000 ευρώ) διεκδικούν μόνο τα δώρα και τις μειώσεις των επικουρικών, ενώ αντίθετα οι υψηλοσυνταξιούχοι έχουν υποστεί πολλαπλές περικοπές στις κύριες συντάξεις τους.

Οι αγρότες συνταξιούχοι του πρ. ΟΓΑ διεκδικούν τα λιγότερα, δηλαδή μόνο τα κομμένα δώρα ενός έτους, τα οποία ήταν 660 ευρώ για τους δικαιούχους της ελάχιστης σύνταξης των 330 ευρώ και κλιμακώνονταν προς τα πάνω.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες του πρ.ΟΑΕΕ δεν είχαν επικουρικές συντάξεις, άρα διεκδικούν μόνο τα δώρα των 800 ευρώ (όσοι είχαν συντάξεις έως 800 ευρώ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider