Ποιοι δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ - Πώς θα το λάβουν

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ - Πώς θα το λάβουν
Ποιοι όμως από τους εργαζόμενους που έχουν χάσει τη δουλειά τους θα λάβουν την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ που εξήγγειλε η κυβέρνηση;

Ξεπερνούν τις 41.000 οι απολύσεις για τον μήνα Μάρτιο, μετά τη μερική αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων με κρατική εντολή, η οποία κορυφώθηκε με την πλήρη αναστολή της λειτουργίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου.

Ποιοι όμως από τους εργαζόμενους που έχουν χάσει τη δουλειά τους θα λάβουν την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ που εξήγγειλε η κυβέρνηση; Τι θα γίνει με τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που κλείνουν οικειοθελώς;

Η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης των 800 ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αποτελεί ένα μέτρο το κόστος του οποίου θα ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ (μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές) και θα ληφθεί ως εξής:

Πώς θα χορηγείται το επίδομα

- To ποσό των 800 ευρώ θα καλύπτει όλη την περίοδο μέχρι το τέλος Απριλίου και η καταβολή του θα γίνει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

- Για το χρονικό διάστημα πριν την επιβολή των αναγκαστικών μέτρων, ο εργοδότης έχει υποχρέωση να πληρώσει κανονικά την αναλογία του μισθού του εργαζόμενους, καταβάλλοντας αντίστοιχα τις ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν.

- Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που τηρείται για τον σκοπό αυτό στο υπουργείο Εργασίας και να δηλώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, καθώς και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

- Το επίδομα αφορά σε μισθωτούς επιχειρήσεων οι οποίες αναστέλλουν τη λειτουργία τους με απόφαση της κυβέρνησης. Για εκείνους που κλείνουν οικειοθελώς δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν ισχύει

- Το επίδομα θα λαμβάνουν και ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, ανάλογα με τις ΚΑΔ που ανήκουν (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας Δικαιούχων).

- Για την καταβολή του δεν θα υπάρχουν κριτήρια (εισοδηματικά, τέκνων κλπ) και θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.

- Για όσο χρονικό διάστημα θα παραμείνουν κλειστές οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι θα δικαιούνται κανονικά όλα τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

- Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που κλείνουν λόγω των μέτρων δεν μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας καθώς η σύμβαση εργασίας τους δεν λύνεται. Απλώς, διακόπτεται η λειτουργία της επιχείρησης και η εργασιακή σχέση (άρα και η υποχρέωση καταβολής μισθοδοσίας) αποκαθίσταται πλήρως με την άρση των περιοριστικών μέτρων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για να λάβουν το επίδομα οι εργαζόμενοι που το δικαιούνται, θα πρέπει οι επιχειρήσεις-εργοδότες τους να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία να δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών θα αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider