Στον «αέρα» οι εισφορές μη μισθωτών Σεπτεμβρίου - Γιατί δεν πληρώνουν οι επαγγελματίες

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στον «αέρα» οι εισφορές μη μισθωτών Σεπτεμβρίου - Γιατί δεν πληρώνουν οι επαγγελματίες
Απρόθυμοι να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές Σεπτεμβρίου 2019 προς τον ΕΦΚΑ, εμφανίζονται οι μη μισθωτοί, αν αναμονή της επανανομοθέτησης νέου συστήματος εισφορών, σύμφωνα με τις επιταγές του ΣτΕ.

Απρόθυμοι να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές Σεπτεμβρίου 2019 προς τον ΕΦΚΑ, εμφανίζονται οι μη μισθωτοί, αν αναμονή της επανανομοθέτησης νέου συστήματος εισφορών, σύμφωνα με τις επιταγές του ΣτΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ελάχιστοι ασφαλισμένοι έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές τους, καθώς η πλειοψηφία αναμένει το νέο Ασφαλιστικό που θα νομοθετήσει μέσα στο Νοέμβριο το υπουργείο Εργασίας και θα αλλάζει τα ποσά των εισφορών, επαναφέροντας πιθανότατα τις κλίμακες (του τ.ΟΑΕΕ).

Υπενθυμίζεται πως το νέο Ασφαλιστικό θα ισχύσει αναδρομικά από 4 Οκτωβρίου, επομένως δεν αποκλείεται και το νέο σύστημα εισφορών να έχει αναδρομική ισχύ από 4 Οκτωβρίου.

Όσοι επιλέξουν να μην ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, μέχρι να θεσπιστεί νέο σύστημα εισφορών, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με αναδρομικές υποχρεώσεις τον Δεκέμβρη ή τον Γενάρη, όταν δηλαδή θα ψηφιστεί το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Για την ενδιάμεση περίοδο που διανύουμε τώρα μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα υπάρξει πιθανότατα συμψηφισμός των εισφορών που καταβάλλονται και θα καταβάλλονται με το σημερινό απερχόμενο σύστημα, καθώς και των εισφορών που θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί με το νέο σύστημα που έρχεται.

Οι εισφορές Σεπτεμβρίου οι οποίες αναρτήθηκαν την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα και πρέπει να πληρωθούν μέχρι την επόμενη Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, ήρθαν αμέσως μετά τη νωπή απόφαση του ΣτΕ, που κρίνει αντισυνταγματικές τις εισφορές ΕΦΚΑ των μη μισθωτών.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απεφάνθη πως το ύψος των εισφορών που χρεώνονται σε 1,4 εκατομμύρια αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους είναι αντισυνταγματικό καθώς υπολογίζεται στο 20% (έπεσε στο 13,33% το 2019) του εισοδήματός τους, πλήττοντας υπέρμετρα και δυσανάλογα το εισόδημα κατά την διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider