Για ποιους συνταξιούχους «κλειδώνουν» αναδρομικά - Το ύψος των ποσών

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Για ποιους συνταξιούχους «κλειδώνουν» αναδρομικά - Το ύψος των ποσών
Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους, καθώς μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ που θα «κλειδώσει» τα τελικά ποσά και το χρονικό διάστημα των διεκδικήσεων.

Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους, καθώς μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ που θα «κλειδώσει» τα τελικά ποσά και το χρονικό διάστημα των διεκδικήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσβλέπει στην καταβολή αναδρομικών ενός δεκαμήνου (μόνο) στους συνταξιούχους, δηλαδή για το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην απόφαση-βόμβα του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και στην ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.

Τα ποσά εκτιμάται πως θα κυμαίνονται από 660 έως 7.000 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται όσοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια να δικαιωθούν περισσότερα αναδρομικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι πάνω από 1,6 εκατ. ηλεκτρονικές αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα, ενώ υπολογίζεται ότι 1,5 εκατ. συνταξιούχοι έχουν καταθέσει αγωγές.

Για το επίμαχο δεκάμηνο, το κόστος των διεκδικούμενων αναδρομικών ποσών ανέρχεται σε 2,5 με 3 δισ ευρώ, δηλαδή οι επιστροφές -πλην των δώρων- υπολογίζεται ότι κοστίζουν 180 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Με τα δεδομένα αυτά, το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, είναι να επιμερίσει το ποσό που αναλογεί σε κάθε δικαιούχο σε δόσεις, που μπορεί να φτάνουν μέχρι και την εξαετία (δηλαδή σε 70-72 δόσεις).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξη Μητρόπουλο, αν υλοποιηθεί η υπ.αριθ 2287/2015 απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση των δώρων, με διάταξη του νόμου Βρούτση η κυβέρνηση θα οφείλει σε καθέναν από τους 2,5 εκατ. συνταξιούχους -μόνο από την κατάργηση των δώρων- ποσό 800 ευρώ ανά έτος από το 2015 και μετά.

Συνολικά θα οφείλει 4.000 ευρώ στον καθένα, με την δημοσιονομική επίπτωση να ξεπερνά τα 10 δισ ευρώ.

Οι δικαιούχοι

Αναδρομικά στις συντάξεις τους θα «δουν» περίπου 1,5 εκατομμύριο παλαιοί συνταξιούχοι όλων σχεδόν των ασφαλιστικών ταμείων, που είχαν μειώσεις από τους νόμους 4051 και 4093.

Επίσης νέοι συνταξιούχοι που αποχώρησαν από 13/5/2016 έως 31/12 2018 και έλαβαν μικρότερη ή καθόλου προσωπική διαφορά με τον νόμο Κατρούγκαλου, θα δικαιωθούν επιστροφές.

Στους κερδισμένους συγκαταλέγονται και όσοι συνταξιούχοι διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης αποχώρησαν από 13 Μαΐου 2016 και έπειτα, για τους οποίους υπήρξε επανυπολογισμός και αύξησης της σύνταξής τους.

Τέλος, αναδρομικά θα μοιραστούν σε περίπου 300.000 συνταξιούχους επικουρικής, από τα Ταμεία του ΕΤΕΑΕΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider