Έρχεται η Υπουργική Απόφαση για την Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται η Υπουργική Απόφαση για την Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η υπογραφή της υπουργικής απόφασης (ΥΑ) για την Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης (ΚΥΔΟΜ) και τον καθορισμό του τιμήματος που θα πρέπει να καταβάλλουν όσοι επενδυτές προσφεύγουν σε αυτήν για την έκδοση ή αναθεώρηση οικοδομικών αδειών. Επίσης, η νέα ΥΑ θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες για τη στελέχωση και τη λειτουργία της. Η ΚΥΔΟΜ θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα αφορά κτιριακές επενδύσεις, προϋπολογισμού άνω του μισού δισ. ευρώ και άνω των 3.000 τετραγωνικών μέτρων.

Η συγκεκριμένη ανάγκη δημιουργίας μια νέας υπηρεσίας δόμησης, υπό την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, στηρίχθηκε στη λογική των fast track αδειοδοτήσεων, οι οποίες συχνά «κολλάνε» στις Υπηρεσίες Δόμησης. Έχει δεχθεί ωστόσο μεγάλη κριτική, τόσο από τον τεχνικό κόσμο της χώρας, όσο και από την αντιπολίτευση, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος δημιουργίας …πελατειακών σχέσεων. Επίσης, είναι απορίας άξιον γιατί είναι απαραίτητη μια νέα υπηρεσία όταν ήδη λειτουργεί σε κεντρικό επίπεδο η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων. Σε κάθε περίπτωση, στις αρμοδιότητες της ΚΥΔΟΜ περιλαμβάνονται:

- έκδοση οικοδομικών αδειών για στρατηγικές επενδύσεις ή επενδύσεις που στηρίζονται σε ευρωπαϊκούς πόρους, προϋπολογισμού άνω των 500.000 ευρώ ή για κτίρια άνω των 3.000 τ.μ.,

- προέγκριση, έκδοση ή αναθεώρηση οικοδομικής άδειας, αν η αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης στην οποία υπάγεται το έργο έχει καθυστερήσει για ένα τρίμηνο.

Εκτός από την ΚΥΔΟΜ, στις αλλαγές που προγραμματίζει το υπουργείο, οι οποίες στοχεύουν στον επιτάχυνση και στον εκσυγχρονισμό του σχεδιασμού, καθώς και στην ασφάλεια δικαίου των επενδύσεων αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, μιλώντας σε εκδήλωση για τις εξελίξεις σε θέματα που αφορούν στη χωροταξία και στις αδειοδοτήσεις επενδύσεων, την οποία διοργάνωσαν ο ΣΕΒ και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΘΣΕ). Σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται, μεταξύ άλλων, ο ορισμός του Συντονιστή για τα νέα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, και η λειτουργία του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΧΩΘΑ) για την επίλυση διαφορών μεταξύ των σχεδίων στα διαφορετικά επίπεδα σχεδιασμού, αλλά και η σταδιακή ανάπτυξη του ενιαίου ψηφιακού χάρτη.

Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε εκτενώς και στην ανάγκη ολοκλήρωσης του σχεδιασμού εντός της επόμενης πενταετία, μέσω της ανάθεσης και ολοκλήρωσης τόσο των νέων Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, όσο και των Ειδικών Χωροταξικών Σχεδίων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) , για τη Βιομηχανία και για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες.

Στην ανάγκη άμεσης εκκίνησης των νέων Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος και σε περιοχές προτεραιότητας για την ανάπτυξη της μεταποίησης αναφέρθηκε και η πρόεδρος ΔΣ του ΣΒΘΣΕ Ελένη Κολιοπούλου προκειμένου να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, κ. Γιώργος Ξηρογιάννης, επεσήμανε ότι οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν ως προς τη χωροταξία και τις αδειοδοτήσεις για τη βιομηχανία και τη μεταποίηση διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, τόνισε ωστόσο ότι, μέσω της συνεργασίας με τους παραγωγικούς φορείς θα μπορούσαν να γίνουν βελτιώσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider