Εξετάζονται μειώσεις στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξετάζονται μειώσεις στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος
Σε ετήσια βάση από το τέλος επιτηδεύματος μπαίνουν στα δημόσια ταμεία σχεδόν 490 εκατ. ευρώ και από την εισφορά αλληλεγγύης 1,17 δισ. ευρώ. 

Να αλλάξει το φορολογικό τοπίο των τελευταίων οκτώ ετών, δρομολογώντας μειώσεις σε φόρους όπως η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, εξετάζει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος έχουν δεχθεί εισηγήσεις για τη μείωση των συγκεκριμένων φόρων. Σε ετήσια βάση από το τέλος επιτηδεύματος μπαίνουν στα δημόσια ταμεία σχεδόν 490 εκατ. ευρώ και από την εισφορά αλληλεγγύης 1,17 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται μεθαύριο στη ΔΕΘ να ανακοινώσει παρεμβάσεις που θα μειώνουν τα βάρη που επωμίζονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τους συγκεκριμένους φόρους.

Αλλά ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τις ανάσες από την υπέρμετρη φορολογία δεν εξαντλείται εκεί.

Περιλαμβάνει:

-Αλλαγές στη φορολογική κλίμακα με βασικότερη τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ. Στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί το μέτρο αυτό από το 2020, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πάρουν από τις αρχές του επόμενου έτους μια πρώτη γεύση των μειώσεων μέσω της μηνιαίας παρακράτησης φόρου, ενώ οι ελαφρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες θα έχουν αντίκτυπο στον προϋπολογισμό του 2021 καθώς θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν τη συγκεκριμένη χρονιά.

- Η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει τη σταδιακή μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45% που εφαρμόζεται σήμερα για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ στο 42%.

-Διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα. Ένα από τα σχέδια προβλέπει σταθερό αφορολόγητο όριο 6.500 ευρώ, το οποίο θα φτάνει στα 8.636 ευρώ που ανέρχεται σήμερα εφόσον ο φορολογούμενος παρουσιάσει στην εφορία πρόσθετες ηλεκτρονικές συναλλαγές.

-Αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για όσους έχουν παιδιά. Δηλαδή, ένας μισθωτός με ένα παιδί θα έχει αφορολόγητο όριο εισοδήματος 9.636 ευρώ από 8.864 ευρώ σήμερα και ένας μισθωτός με δύο παιδιά θα είναι αφορολόγητος για εισόδημα 10.636 ευρώ από 9.090 ευρώ που ανέρχεται σήμερα το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς με δύο παιδιά.

Οι κ.κ. Σταϊκούρας και Βεσυρόπουλος φέρονται να θεωρούν πως μια μείωση των συγκεκριμένων φόρων θα βοηθήσει να τονωθεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και θα στηρίξει την ιδιωτική κατανάλωση, τονώνοντας την οικονομική ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider