Μείωση του ΦΠΑ: Σε ποια προϊόντα αλλάζουν οι τιμές από σήμερα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μείωση του ΦΠΑ: Σε ποια προϊόντα αλλάζουν οι τιμές από σήμερα
Ήδη οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ άλλαξαν και αρκετά προϊόντα πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή.

Από σήμερα, Δευτέρα 20/5, τίθεται σε ισχύ ο νέος μειωμένος ΦΠΑ στα τρόφιμα, με τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ να έχουν αλλάξει ήδη και αρκετά προϊόντα πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή.

Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο περιλαμβάνεται στο πακέτο ελάφρυνσης που ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή.

Μάλιστα, βάσει εγκυκλίου που έχει αποστείλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, οι καταναλωτές βρίσκουν ήδη πιο φτηνά τα εξής προϊόντα- μεταξύ άλλων:

1. 'Oλα τα είδη ζυμαρικών, ψωμιών ψαριών και μαλακοστράκων, τον καφέ, το τσάι, τους χυμούς φρούτων και λαχανικών, το αλάτι, ξύδι, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα, και τα παρασκευάσματα για σάλτσες, σούπες και ζωμούς.

2. Καρποί και βρώσιμα φρούτα όπως καρύδες και καρύδια, αμύγδαλα , φουντούκια, κάστανα, φιστίκια, μπανάνες, χουρμάδες, σύκα, ανανάδες και αχλάδια, εσπεριδοειδή, σταφύλια, πεπόνια, μήλα, βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα. (Τα προϊόντα αυτά μπορεί να είναι νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη, κατεψυγμένα διατηρημένα προσωρινά ξερά καθώς και τα μείγματα αποξηραμένων καρπών και φρούτων).

3. Σογιέλαιο, αραχιδέλαιο, λάδι ηλιοτρόπιου (ηλιανθέλαιο), λάδι βαμβακιού (βαμβακέλαιο), καλαμποκέλαιο, σησαμέλαιο και τα κλάσματά τους ( λάδια και λίπη χοιρινά, βοοειδών, πουλερικών ψαριών και θαλάσσιων θηλαστικών, εριολίπος, λανολίνη κλπ. εξακολουθούν να υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 24%).

4. Ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και άλλα ζάχαρα κάθε τύπου, σιρόπια από ζάχαρα και μελάσες, τεχνητό μέλι και υποκατάστατα μελιού, καθώς και λοιπά ζαχαρώδη προϊόντα όπως τσίχλες, καραμέλες στις οποίες περιλαμβάνονται και οι παστίλιες για το λαιμό και το βήχα, κουφέτα, αμυγδαλόπαστα, λευκή σοκολάτα, ζαχαρωτά και ζελέδες, καραμέλες και τσίχλες, λουκούμια, χαλβάδες (που δεν περιέχουν κακάο).

Mετατάσσονται από τον μειωμένο συντελεστή 13% στο 6% η παράδοση ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και θέρμανσης μέσω δικτύου (τηλεθέρμανση).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider