«Κληρώνει» για Τράπεζα Αττικής και συνεταιριστικές

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κληρώνει» για Τράπεζα Αττικής και συνεταιριστικές

Εκπνέει την Παρασκευή η προθεσμία που είχε θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου οι πέντε μικρότερες τράπεζες που έχουν απομείνει στην ελληνική αγορά να καλύψουν το κεφαλαιακό τους έλλειμμα το οποίο αθροιστικά ανέρχεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

Τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνει η Τράπεζα Αττικής, η οποία σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο του τεστ κοπώσεως που είχε πραγματοποιήσει η ΤτΕ, θα πρέπει να συγκεντρώσει περίπου 784 εκατ. ευρώ, προκειμένου να θεωρείται επαρκώς κεφαλαιοποιημένη. Τα κεφάλαια που έχουν προκύψει από το λεγόμενο βασικό σενάριο ανέρχονται σε περίπου 584 εκατ. ευρώ.

Από το σημείο αυτό και με δεδομένη τη δυσκολία κάλυψης του δυσμενούς σεναρίου είχε εξελιχθεί ένα «παζάρι» των διοικήσεων Αττικής, ΤΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ με τον επικεφαλής της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να υπάρξει μία συμβιβαστική λύση η οποία θα επέτρεπε στην Τράπεζα να καλύψει τα περίπου 200 εκατ. ευρώ (δηλαδή τη διαφορά μεταξύ του βασικού από το δυσμενές σενάριο) εν ευθέτω χρόνω.

Η ΤτΕ επισήμως δεν έχει τοποθετηθεί αναμένοντας τα τελικά αποτελέσματα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη. Ωστόσο εκτιμάται ότι για λόγους ισονομίας δεν θα ήταν ορθό να υπάρξει διακριτική μεταχείριση στην Τράπεζα Αττικής και να μην εφαρμοστεί η ίδια διαδικασία με τις άλλες τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Επομένως η αδυναμία κάλυψης του συνόλου των κεφαλαιακών απαιτήσεων από ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να ενεργοποιήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και στην Αττικής όπως έγινε με την Εθνική και την Τράπεζα Πειραιώς. Με την Αττικής η κατάσταση είναι λίγο πιο πολύπλοκη καθώς ο κυβερνητικός σχεδιασμός έχει κινητοποιήσει τα ΕΛΤΑ προκειμένου να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, εταιρεία η οποία όμως ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα η συμμετοχή της να κινδυνεύει να χαρακτηριστεί κρατική ενίσχυση. Πάντως ενδιαφέρον φέρεται να έχει εκδηλώσει και η ΕΥΔΑΠ για να μετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου, η οποία όμως και αυτή έχει ιδιαιτερότητα καθώς το Δημόσιο είναι πλειοψηφών μέτοχος.

Μονόδρομος η εκκαθάριση για τις συνεταιριστικές τράπεζες

Όσον αφορά στις τέσσερις συνεταιριστικές τράπεζες οι οποίες προσπαθούν να συγκεντρώσουν περίπου 135 εκατ. ευρώ η επιλογή αυτή είναι μονόδρομος. Η αδυναμία κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών τους από ιδιώτες επενδυτές τις οδηγεί αναπόδραστα σε εκκαθάριση.

Από τις συνεταιριστικές η Τράπεζα Χανίων η οποία πρέπει να συγκεντρώσει 22,5 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχει έρθει σε συμφωνία με επιχειρηματία για την κάλυψη του 50% του κεφαλαίου.

Τις μεγαλύτερες ανάγκες σε κεφάλαια αντιμετωπίζει η Παγκρήτια Τράπεζα. Η τράπεζα δρομολόγησε αύξηση κεφαλαίου κατά 130 κεφάλαια επιχειρώντας να υπερκαλύψει την κεφαλαιακή τρύπα των 115 εκατ. ευρώ που αντιμετωπίζει.

Από τις άλλες δύο η Τράπεζα Πελοποννήσου θα πρέπει να συγκεντρώσει 17,8 εκατ. ευρώ έχοντας ανακοινώσει ότι εξετάζει και το ενδεχόμενο συμμετοχής και του ΤXΣ. Τέλος η Συνεταιριστική Ηπείρου θα πρέπει να καλύψει 7 εκατ. ευρώ.

Την Παρασκευή με αφορμή τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στη Βουλή η αντιπολίτευση με την Κυβέρνηση καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα απαντήσει σε σχετική ερώτηση που έχει καταθέσει η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider