Στο «μικροσκόπιο» η ροή ρευστότητας από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «μικροσκόπιο» η ροή ρευστότητας από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις
Στοιχεία για την εξέλιξη των χρηματοδοτήσεων, συνδυαστικά με την εξέλιξη των καταθέσεων σε κλάδους και επιχειρήσεις, καθώς και την κατανομή τους ανά περιφέρεια, ζήτησε η κυβέρνηση από τις τράπεζες, καθώς διαπιστώνει «συσσώρευση» της ρευστότητας σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις. Μεγάλες οι ανάγκες ρευστότητας για ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Στο «μικροσκόπιο» βάζει η κυβέρνηση τη ροή ρευστότητας από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις, επιδιώκοντας ισορροπημένη και ευρείας κλίμακας διασπορά κεφαλαίων σε κλάδους και μεγέθη επιχειρήσεων.

Μετά το άνοιγμα της στρόφιγγας για την διάχυση της ρευστότητας στην Οικονομία, η διασπορά της ανάγεται πλέον σε μείζον θέμα. Και αυτό διότι η κυβέρνηση διαπιστώνει «συσσώρευση» της ρευστότητας σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις και απροθυμία των τραπεζών να δανειοδοτήσουν μικρότερες επιχειρήσεις, αναλαμβάνοντας τον πιστωτικό κίνδυνο. Η «συσσώρευση» ρευστότητας στις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις εντοπίζεται από τα στοιχεία που έχει δώσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και παρουσίασε το insider.gr, για την πορεία των δανειοδοτήσεων μέσω των δύο κρατικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων (ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Εγγυοδοτικό) συνδυαστικά με την αύξηση των καταθέσεων κατά 9 - 10 δισ. ευρώ που παρατηρείται στις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις και η οποία αποδίδεται στο «στοκάρισμα» της ρευστότητας που απέκτησαν μέσω δανεισμού οι επιχειρήσεις αυτές.

Διευκρινίζεται ότι το 55% των κρατικών πόρων των δύο χρηματοδοτικών προγραμμάτων μέσω ΕΑΤ έχει κατευθυνθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (23.417 δάνεια από τα 32.000 που χορηγήθηκαν, αφορούν επιχειρήσεις που απασχολούν έως 10 εργαζόμενους και το υπόλοιπο επιχειρήσεις με 10 – 50 εργαζόμενους) και το υπόλοιπο σε μεσαίες και μεγάλες.

Αν και η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη συμβολή των τραπεζών στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εντούτοις ζητά μεγαλύτερη ακόμη δραστηριοποίησή τους. Και το γεγονός που εντείνει τις πιέσεις της κυβέρνησης προς τις τράπεζες να στρέψουν την κάνουλα της ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις που την χρειάζονται περισσότερο είναι η διαπίστωση πως οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις που έχουν λάβει δανεισμό από τα κρατικά προγράμματα, εμφανίζουν παράλληλα αύξηση καταθέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο τον έλεγχο της διασποράς των χρηματοδοτήσεων, οι πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ζήτησε από τις τράπεζες να προσκομίσουν στο Παρατηρητήριο Ρευστότητας, μέσα στον μήνα, αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη των χρηματοδοτήσεων, συνδυαστικά με την εξέλιξη των καταθέσεων σε κλάδους και επιχειρήσεις, καθώς και την κατανομή τους ανά περιφέρεια.

Οι τράπεζες ετοιμάζουν τα στοιχεία αυτά, αναμένοντας, σε 15 – 20 ημέρες, και την εκκίνηση στην πράξη του τρίτου κύκλου εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για τη χορήγηση δανείων έως 50.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα αυτό επιδιώκει να καλύψει το κενό της χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις που λόγω μεγέθους έχουν αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο και οι τράπεζες αποφεύγουν τον δανεισμό τους.

Μεγάλες οι ανάγκες ρευστότητας για ξενοδοχεία και εστιατόρια

Για τη φετινή χρονιά, οι τράπεζες σχεδιάζουν να δώσουν νέα δάνεια της τάξεως των 15 δισ. ευρώ. Οι νέες δανειοδοτήσεις θα κατευθυνθούν μεν σε επιχειρηματικούς κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, ωστόσο θα γίνει ακόμη πιο αυστηρό το κριτήριο της υγείας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων για τη χορήγηση δανείου. Και αυτό, διότι το ζητούμενο είναι η πιστωτική επέκταση να μην γίνει εις βάρος της υγείας των τραπεζικών ισολογισμών με την επιφόρτισή τους με νέα κόκκινα δάνεια. Και παράλληλα, για να εξυγιανθεί ο επιχειρηματικός χάρτης από επιχειρήσεις που κρατιούνται στη ζωή χωρίς να είναι πραγματικά βιώσιμες.

Στις νέες δανειοδοτήσεις, πάντως, τη μερίδα του λέοντος αναμένεται να έχει ο ευρύτερος κλάδος του Τουρισμού. Όπως προκύπτει και από νέα μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας που παρουσίασε χθες το insider.gr, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια θα έχουν φέτος τις μεγαλύτερες ανάγκες σε ρευστότητα. Ως ποσοστό των πωλήσεών τους κατά την τρέχουσα χρονιά, οι ανάγκες ρευστότητας για τα ξενοδοχεία διαμορφώνονται σε ποσοστό 39,5% και για τα εστιατόρια σε 40,9%. Σημειώνεται ότι τα ξενοδοχεία έχουν επωφεληθεί από μέτρα ελάφρυνσης σχεδόν σε διπλάσιο βαθμό απ΄ ό,τι τα εστιατόρια. Τα εστιατόρια έχουν σχεδόν διπλάσιο μαξιλάρι ρευστότητας από τα ξενοδοχεία και υπερδιπλάσιο νέο δανεισμό.

insider

Σημειώνεται ότι η μελέτη της ΕΤΕ εκτιμά ότι οι συνολικές ανάγκες ρευστότητας των επιχειρήσεων θα περιοριστούν φέτος σε περίπου 16 δισ. ευρώ. Για την προηγούμενη χρονιά το κενό ρευστότητας των επιχειρήσεων υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τα 34 δισ. ευρώ.

Το χρηματοδοτικό κενό των 16 δισ. ευρώ αναμένεται να περιοριστεί στα 6,4 δισ. ευρώ, καθώς η συνδυασμένη πολιτική παρεμβάσεων από το κράτος και τον τραπεζικό τομέα αναμένεται να περιορίσει το αρχικό κενό χρηματοδότησης κατά 5,8 δισ. ευρώ και η αξιοποίηση του διαθέσιμου ταμειακού μαξιλαριού των επιχειρήσεων κατά περαιτέρω 3,3 δισ. ευρώ. Εξαιρώντας τις μακροχρόνια ζημιογόνες επιχειρήσεις, η ΕΤΕ βλέπει ότι τραπεζική χρηματοδότηση θα απαιτηθεί για την κάλυψη υπολειπόμενου κενού της τάξης των 2,2 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider