Επιτάχυνση του «Ηρακλή 2» ζητούν οι τράπεζες – Σύμπνοια με το ΥΠΟΙΚ για τους άξονες στρατηγικής του 2021

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιτάχυνση του «Ηρακλή 2» ζητούν οι τράπεζες – Σύμπνοια με το ΥΠΟΙΚ για τους άξονες στρατηγικής του 2021
Επιδίωξη να δοθεί ισχυρό σήμα στους επενδυτές, ενόψει της ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς, για την εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ο ρόλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι πλειστηριασμοί και τα moratoria, συζητήθηκαν στη σύσκεψη των τραπεζιτών στις 15 Ιανουαρίου.

Σύμπνοια απόψεων γύρω από τους άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθεί η στρατηγική για το τραπεζικό σύστημα το 2021, διαπιστώθηκε στη συνάντηση της Παρασκευής 15 Ιανουαρίου, των τραπεζιτών με τον Υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργο Ζαββό.

Η σύσκεψη (σ.σ. έγινε τελικά χωρίς τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα) διήρκεσε μιάμιση ώρα και σε αυτήν συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου, η Γενική Γραμματέας της ΕΕΤ, Χαρούλα Απαλαγάκη και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών: Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) και Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα).

Τέσσερα ήταν τα θέματα - άξονες στρατηγικής για το τραπεζικό σύστημα φέτος, που συζητήθηκαν στη σύσκεψη: α) ο «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων, β) ο εφεξής ρόλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, γ) οι πλειστηριασμοί και δ) τα moratoria πληρωμών δανείων. Πρόκειται για τα θέματα αιχμής του τραπεζικού κλάδου, τα οποία βρίσκονται και στην ατζέντα των συζητήσεων με τους Θεσμούς ενόψει της 9ης αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, οι τραπεζίτες ζήτησαν επιτάχυνση της έλευσης του «Ηρακλή 2» προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα στην περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων - υφιστάμενου αποθέματος και νέων NPLs που θα δημιουργηθούν από την πανδημική κρίση -, επιτυγχάνοντας μονοψήφιο δείκτη NPL το 2022.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών για τον «Ηρακλή 2» είναι ζητούμενο ώστε να δοθεί μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξυγιαίνεται και γίνεται επενδύσιμο. Η κρισιμότητα του μηνύματος γίνεται επιτακτική άμεσα για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα αναζητήσει επενδυτικά κεφάλαια μέσα στους επόμενους μήνες από τις αγορές, όπως έγραψε το insider.gr. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τράπεζα θέλει, πέραν της ολοκλήρωσης της τιτλοποίησης των 7 δισ. ευρώ που θα μεταβιβάσει στον «Ηρακλή 1», να «κλειδώσει» μία επιπλέον τιτλοποίηση, ύψους 7 δισ. ευρώ, στον «Ηρακλή 2», κερδίζοντας πόντους στην προσέλκυση επενδυτών για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Το Υπουργείο Οικονομικών, μετά το πράσινο φως που έδωσε το Eurogroup της 30ής Νοεμβρίου 2020 και τη δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, για τον «Ηρακλή 2», έχει ξεκινήσει τις συζητήσεις με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές. Στο πλαίσιο αυτό, ενόψει της τελικής διαπραγμάτευσης με την Κομισιόν (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού), οι τράπεζες έχουν καταθέσει προτάσεις στο ΥΠΟΙΚ, επιδιώκοντας να αναζητηθούν βελτιωμένοι όροι (σχετιζόμενοι με θέματα που επηρεάζει ο Covid-19) συμμετοχής τους στον δεύτερο κύκλο του «Ηρακλή».

Θέμα πρώτης προτεραιότητας για τις τράπεζες είναι και ο ρόλος του ΤΧΣ. Χθες, οι τραπεζίτες μπήκαν σε εις βάθος συζήτηση για το ποια θα είναι η πορεία του Ταμείου εφεξής, δεδομένου ότι τα πράγματα στο τραπεζικό σύστημα έχουν αλλάξει άρδην από το 2010, οπότε συστάθηκε το ΤΧΣ, ή το 2015, οπότε επιφορτίστηκε και με άλλες αρμοδιότητες. Ο ρόλος του ΤΧΣ προβληματίζει τις τράπεζες, καθώς στη νέα πραγματικότητα είναι «θολός» δεδομένου, μάλιστα, ότι το Ταμείο δεν έχει ρόλο επόπτη, ούτε ρόλο διασφάλισης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ο ρόλος αυτός ανήκει σε ΕΚΤ/SSM).

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Ζαββός ενημέρωσε τους τραπεζίτες για τις αλλαγές που επίκεινται στον νόμο του ΤΧΣ ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει στην ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς ή άλλων τραπεζών μελλοντικά, καθώς και για τις αλλαγές στις προϋποθέσεις επιλογής μελών κατά τη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών. Οι σχετικές διατάξεις, όπως είπε, πρόκειται να έρθουν σύντομα στη Βουλή.

Το τρίτο θέμα της συζήτησης των δύο πλευρών αφορούσε στους πλειστηριασμούς. Οι τράπεζες τόνισαν ότι το «πάγωμα» των πλειστηριασμών εξαιτίας της πανδημικής κρίσης δεν μπορεί να περιλαμβάνει και πράξεις πριν ή μετά τον πλειστηριασμό, οι οποίες δεν αναιρούν την προστασία που επιδιώκει να δώσει η κυβέρνηση στους οφειλέτες που πλήττονται από την πανδημική κρίση. Το οριζόντιο «πάγωμα» των πλειστηριασμών είναι επιζήμιο και για την προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των κόκκινων δανείων μέσω των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή».

Οι θέσεις των τραπεζών είναι κατανοητές από το Υπουργείο Οικονομικών και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για το θέμα υπάρχουν συζητήσεις με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να διευκρινιστεί τι παραμένει «παγωμένο» και ποιες διαδικασίες πράξεις που συνδέονται με πλειστηριασμούς απελευθερώνονται.

Στη σύσκεψη, τέλος, συζητήθηκαν τα moratoria πληρωμών δανείων, τα οποία ανέρχονται στο ποσό των 30 δις. ευρώ. Ζητήθηκαν από τις τράπεζες εκτιμήσεις για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι λήξεις των αναστολών και το πόσες νέες επισφάλειες αναμένεται να προκύψουν. Οι τράπεζες θα προσκομίσουν σχετικά στοιχεία στον Υπουργό Οικονομικών και τον αρμόδιο Υφυπουργό για τον χρηματοπιστωτικό τομέα σε ένα – ενάμιση μήνα.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider