Τρ. Πειραιώς: Γυρίζει αντίστροφα η κλεψύδρα για ΑΜΚ 800 εκατ. – 1,1 δισ. ευρώ τον Απρίλιο

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Γυρίζει αντίστροφα η κλεψύδρα για ΑΜΚ 800 εκατ. – 1,1 δισ. ευρώ τον Απρίλιο
Η σημαντικότερη τραπεζική – χρηματιστηριακή εξέλιξη του 2021 αρχίζει να ξεδιπλώνεται από σήμερα, με την έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών που προέκυψαν από την μετατροπή των CoCos και οδήγησαν σε κρατικοποίηση την Τράπεζα. Μέχρι τέλη Ιανουαρίου αλλάζει ο νόμος του ΤΧΣ. Οι τιτλοποιήσεις NPLs 7 + 7 + 7 δισ. ευρώ που θα εξυγιάνουν πλήρως τον ισολογισμό της Τράπεζας Πειραιώς, λειτουργούν ως ισχυρό δέλεαρ για τους επενδυτές.

Η σημαντικότερη τραπεζική – χρηματιστηριακή εξέλιξη του 2021 αρχίζει να ξεδιπλώνεται από σήμερα, με την έναρξη διαπραγμάτευσης των 394,4 εκατ. νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Πειραιώς Financial Holdings Α.Ε. που προέκυψαν από τη μετατροπή των CoCos, ύψους 2,04 δισ. ευρώ, και τη συνακόλουθη αύξηση του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς στο 61,3% από 26,4%. Σημειώνεται ότι ως απόρροια των ανωτέρω, αλλάζει από τη σημερινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση, το ποσοστό στάθμισης (free float) των μετοχών της Πειραιώς Financial Holdings Α.Ε. από 65% σε 39%, στη σύνθεση όλων των δεικτών στους οποίους συμμετέχει.

Και τυπικά πλέον από σήμερα, η Τράπεζα Πειραιώς εισέρχεται στην περίοδο μεταβατικής κρατικοποίησής της, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, έχει ορίζοντα την επανιδιωτικοποίησή της τον Απρίλιο. Τότε σχεδιάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας που υπολογίζεται στο εύρος των 800 εκατ. – 1,1 δισ. ευρώ, με στόχο το ποσοστό του ΤΧΣ να υποχωρήσει κάτω του 30%.

Με βάση τις πληροφορίες, για το project δουλεύουν ήδη, η Goldman Sachs ως σύμβουλος της κυβέρνησης, η UBS ως σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς και η Morgan Stanley ως σύμβουλος του ΤΧΣ. Το εγχείρημα είναι τεράστιο και η επιτυχία του θα είναι καταλυτική, όχι μόνο για το σύνολο των τραπεζών, αλλά και για το σύνολο της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία αναμένεται να δεχτεί μία ισχυρή ώθηση από την εξυγίανση του μέχρι πρότινος «αδύναμου κρίκου» του τραπεζικού συστήματος.

Ο κοντινός ορίζοντας που έχει τεθεί για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς θέτει σε πολύ σύντομο χρόνο και τις εξελίξεις στο ΤΧΣ, με αναθεώρηση του νόμου λειτουργίας του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα είναι πολύ πιθανό να κλείσει μέχρι τα τέλη του μήνα, δρομολογώντας αλλαγές και στο Ταμείο.

Όπως έχει γράψει το insider.gr, το ζητούμενο είναι να δοθεί στο ΤΧΣ μεγαλύτερη ευελιξία ώστε να συμμετάσχει ως ενεργός μέτοχος στην αύξηση της Τράπεζας Πειραιώς και σε μελλοντικές ΑΜΚ τραπεζών. Ο ρόλος back stop του ΤΧΣ ως προς το ποσοστό της δυνητικής συμμετοχής του στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών (ενδεικτικά 30% - 50%), δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Όπως έχει γράψει το insider.gr, το θέμα συζητείται μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών και θα οριστικοποιηθεί κατόπιν διαπραγμάτευσης με την DGComp και τον ESM, αφού διερευνηθεί το μέγεθος του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Σημειώνεται ότι κομβικής σημασίας για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων που σκοπεύει να κάνει η Τράπεζα Πειραιώς στον ισολογισμό της μέσω του «Ηρακλή 1» και «Ηρακλή 2».

Το αμέσως προσεχές διάστημα, η Τράπεζα Πειραιώς θα ολοκληρώσει την τιτλοποίηση NPLs 7 δισ. ευρώ που έχει δεσμευτεί να μεταβιβάσει στον «Ηρακλή 1». Τον Αύγουστο του 2020, η Τράπεζα προχώρησε στην υλοποίηση του πρώτου μέρους της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων (χαρτοφυλάκιο Phoenix 2 δισ. ευρώ), υποβάλλοντας στο Υπουργείο Οικονομικών αίτηση για την ένταξη της τιτλοποίησης Phoenix στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων «Ηρακλής» για ομόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας έως 1 δισ. ευρώ. Απομένει να ακολουθήσει η αίτηση και για την ένταξη της τιτλοποίησης Vega, ύψους 5 δισ. ευρώ, η οποία θα μεταβιβαστεί στον «Ηρακλή 1» με τη σύσταση τριών SPVs.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr στον «Ηρακλή 2» η Τράπεζα Πειραιώς πρόκειται να μεταβιβάσει δύο τιτλοποιήσεις των 7 δισ. ευρώ έκαστη, καθαρίζοντας ολοκληρωτικά τον ισολογισμό της από τα κόκκινα δάνεια.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider