Ξεκινούν την 1η Φεβρουαρίου stress tests στις τράπεζες

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινούν την 1η Φεβρουαρίου stress tests στις τράπεζες
Ενημέρωση των ελληνικών τραπεζών από τον SSM. Δίμηνης διάρκειας το τεστ αντοχής στις τράπεζες πανευρωπαϊκά, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται τον Ιούνιο. Με σενάριο μερικής ανάκαμψης οι προβλέψεις για το ΑΕΠ. Γιατί αισιοδοξούν οι ελληνικές τράπεζες. Σήμερα η σύσκεψη των CEOs των τραπεζών με Σταϊκούρα – Ζαββό.

Μετά από απουσία ενός χρόνου, τα stress tests χτυπούν ξανά την πόρτα των τραπεζών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, ο SSM ενημέρωσε τις ελληνικές τράπεζες ότι την 1η Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η πανευρωπαϊκή άσκηση αντοχής για τις τράπεζες, η οποία θα διαρκέσει το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου. Τα αποτελέσματα των stress tests πρόκειται να βγουν τον Ιούνιο και για πρώτη φορά θα δημοσιευτούν.

Υπενθυμίζεται ότι το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού τον Μάρτιο του 2020 οδήγησε την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) σε αναβολή της δοκιμασίας προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων στο σύνολο των τραπεζών της ΕΕ για το 2020. Την απόφαση αυτή υποστήριξε η ΕΚΤ, προχωρώντας και σε χαλάρωση των απαιτήσεων για τους ελάχιστους κεφαλαιακούς δείκτες των τραπεζών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αν και τα stress tests θα πραγματοποιηθούν βάσει των στοιχείων της χρήσης 2020, το σενάριο για την πορεία του ΑΕΠ δεν θα υπολογιστεί στη βάση της βαθιάς ύφεσης που θα δείξει το κλείσιμο του προηγούμενου έτους. Αντ΄ αυτού, ο υπολογισμός (βασικό σενάριο) θα γίνει με το σενάριο της μερικής ανάκαμψης του 2021, δηλαδή παίρνοντας ως βάση το ποσοστό της υπολειπόμενης ύφεσης από το 2020 που δεν θα μπορέσει να καλυφθεί από την ανάκαμψη του 2021.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προβλέψει για το 2020 ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ στο – 10% και ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας με ρυθμό 4,2% το 2021 (και 4,8% το 2022). Επομένως, ως βασικό σενάριο για τα stress tests δείχνει να είναι αυτό της ύφεσης 5,8% για το 2021.

Το ήπιο σενάριο της ΤτΕ προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 9% το 2020 και άνοδό του κατά 4,8% το 2021 (και 5% το 2022) και το δυσμενές σενάριο, ύφεση 11% το 2020 και ανάπτυξη 3,2% το 2021 (και 4,5% το 2022).

Γιατί αισιοδοξούν οι ελληνικές τράπεζες παρά τον «τυφώνα» της πανδημίας

Οι ελληνικές τράπεζες μπαίνουν ξανά στη διαδικασία των stress tests, έχοντας δεχτεί το «σοκ» μιας πρωτόγνωρης, πανδημικής κρίσης, με αναμενόμενη την επιδείνωση του ενεργητικού τους. Ωστόσο, τα δεδομένα με τα οποία θα εισέλθουν στα τεστ αντοχής, είναι πολύ καλύτερα απ΄ ό,τι θα υπέθετε κανείς.

Αυτό διότι, παρά τα moratoria πληρωμών δανείων, ύψους 30 δισ. ευρώ, τα μέτρα που θα λάβουν οι τράπεζες για τη σταδιακή επαναφορά των δανείων αυτών σε ομαλή αποπληρωμή, όπως επίσης και η συνδρομή που θα έχουν από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης (πρόγραμμα «Γέφυρα» και πρωτοβουλίες που αναμένονται για τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως έγραψε το insider.gr, αναμένεται ότι θα περιορίσουν σημαντικά τη δημιουργία νέων επισφαλειών.

Όπως είχε γράψει το insider.gr, στην ευρεία τηλεδιάσκεψη που είχαν οι τραπεζίτες με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 29 Δεκεμβρίου 2020, είχαν εκτιμήσει πως τα νέα κόκκινα δάνεια θα διαμορφωθούν στα 5 δισ. ευρώ.

Επιπλέον και πολύ σημαντικό, οι ελληνικές τράπεζες δεν εισέρχονται στα stress tests με το βάρος των κόκκινων δανείων που είχαν στις πλάτες τους ένα χρόνο πριν. Μέσα στην προηγούμενη χρονιά, η λειτουργία του «Ηρακλή» απελευθέρωσε τους ισολογισμούς των τραπεζών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 32 δισ. ευρώ και τώρα βρίσκονται στον σχεδιασμό για τις νέες τιτλοποιήσεις που θα μεταβιβάσουν στον «Ηρακλή 2», ώστε να αντιμετωπιστεί το υπολειπόμενο απόθεμα των παλαιών και τα νέα NPLs που θα αφήσει πίσω της η πανδημική κρίση.

Όπως έγραψε το insider.gr, ενόψει του «Ηρακλή 2», πραγματοποιείται σήμερα η πρώτη σύσκεψη για το 2021 των CEOs των τραπεζών με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γ. Ζαββό. Στη συνάντηση θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για το πώς θα μπορούσαν να βελτιωθούν για τις τράπεζες οι όροι συμμετοχής στη δεύτερη φάση του «Ηρακλή», ενώ κομβικά σχετιζόμενα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι είναι τα moratoria πληρωμών δανείων και τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί).

Εκτός από τα παραπάνω, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε κεφαλαιακές ενέσεις στη διάρκεια του 2020, έχοντας δημιουργήσει κεφαλαιακά «μαξιλάρια» ώστε να μην ανησυχούν ότι απειλούνται με «έλεγχο» κεφαλαιακού ελλείμματος στα επερχόμενα πανευρωπαϊκά τεστ. Μέσω των swap κρατικών ομολόγων με το Ελληνικό Δημόσιο, η Εθνική Τράπεζα έχει εξασφαλίσει 489 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 170 εκατ. ευρώ και η Eurobank 155 εκατ. ευρώ, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς (γλυτώνοντας και 165 εκατ. ευρώ από την μη πληρωμή του κουπονιού των CoCos), αναμένει περίπου 400 εκατ. ευρώ από υπεραξίες ομολόγων το 2021, μέρος των οποίων θα προέλθει από κέρδος από swap με το Ελληνικό Δημόσιο.

Τέλος, αισιοδοξία δημιουργεί για τα stress tests και η εικόνα της αγοράς ακινήτων, των οποίων οι τιμές δεν έχουν καταβαραθρωθεί από την πανδημική κρίση. Με βάση στοιχεία της ΤτΕ που συγκεντρώθηκαν από τις τράπεζες για τους δείκτες τιμών οικιστικών ακινήτων, εκτιμάται ότι το γ΄ τρίμηνο του 2020 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 3,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ που δημοσίευσε τον Δεκέμβριο, αμετάβλητες παρέμειναν το α' εξάμηνο 2020 στο σύνολο της χώρας οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider