Πτωχευτικός: Σκληρό «παζάρι» από τράπεζες και servicers

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτωχευτικός: Σκληρό «παζάρι» από τράπεζες και servicers
Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν στο insider.gr ότι από την πλευρά των Θεσμών, το ζήτημα του Πτωχευτικού έχει «κλείσει». Μικρό καλάθι κρατούν και οι τραπεζίτες.

Μια «βουβή» μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ των κυβέρνησης, τραπεζών και διαχειριστών κόκκινων κεφαλαίων (servicers) με αντικείμενο τον νέο πτωχευτικό νόμο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση πριν από μία εβδομάδα.

Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν στο insider.gr ότι από την πλευρά των Θεσμών, το ζήτημα του Πτωχευτικού έχει «κλείσει», καθώς έχουν συμφωνήσει στα κύρια σημεία όπως αυτά παρουσιάζονται στο νέο νομοσχέδιο. Μετά από έντονο «μπρα ντε φερ» με τις τράπεζες, ζητήματα όπως η πλήρης απαλλαγή του πτωχεύσαντα από τα χρέη, έκλεισαν υπέρ της κυβέρνησης που υιοθέτησε μέτρα με «κοινωνικό» πρόσημο -όπως δήλωσε πρόσφατα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρωταρχική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι, όπως αποδεικνύεται, το «πάγωμα» των πλειστηριασμών για το τρέχον έτος και το επόμενο -τουλάχιστον για μεγάλο μέρος αυτού- σίγουρα όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η πανδημική κρίση. Υψηλόβαθμες πηγές του τραπεζικού κλάδου διατυπώνουν, ωστόσο, έντονη ανησυχία για την προστασία που προσφέρει ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών μέχρις ότου οριστικοποιηθεί η πρόταση από τους πιστωτές.

Οι τραπεζίτες κάνουν λόγο για «ασυλία» που θυμίζει… Νόμο Κατσέλη, αφού μέχρις ότου προτείνουν οι πιστωτές τη ρύθμιση και την αποδεχθεί ο οφειλέτης, «παγώνουν» οι πλειστηριασμοί ακινήτων. Αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία είναι τι θα συμβεί σε περίπτωση που η συγκεκριμένη λύση έχει μεγάλη ζήτηση και προκληθεί φόρτος, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες τραβούν σε μάκρος -το ίδιο και η ασυλία. Παραδέχονται, πάντως, ότι τα περιθώρια αλλαγών είναι εξαιρετικά στενά, ιδίως μετά τις πολιτικές πιέσεις που αναμένεται να ασκήσουν οι πολιτικές παρατάξεις που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε ακόμη πιο «χαλαρό» πλαίσιο, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Φορέας ακινήτων με έγκριση από DG Comm

Το δεύτερο πεδίο της «μάχης» αφορά στον ιδιωτικό φορέα που, με εγγυήσεις Δημοσίου, θα αγοράζει τα ακίνητα που θα ρευστοποιήσουν όσοι εκκινήσουν τη διαδικασία της πτώχευσης και θα δώσουν στους πρώην οφειλέτες τη δυνατότητα να τα επαναγοράσουν μετά από 12 έτη. Το εν λόγω μέτρο θα επιστρατευτεί για τα ευάλωτα νοικοκυριά που θα έχουν τη δυνατότητα το διάστημα αυτό να διαμένουν στο ακίνητο καταβάλλοντας μίσθωμα -το οποίο μάλιστα θα επιδοτείται από το κράτος. Πηγές του ΥΠΟΙΚ τονίζουν στο σημείο αυτό ότι οι Θεσμοί δεν συνδέουν τον φορέα ακινήτων με τον πτωχευτικό νόμο και σε καμία περίπτωση δεν θεωρούν ότι συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι του. Για τον λόγο αυτό, οι διατάξεις για τον φορέα ακινήτων θα εξειδικευτούν με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις έως το τέλος του έτους.

Αυτό που παρουσιάζει, ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι, όπως αναφέρουν οι ίδιοι αξιωματούχοι, για να λάβει το «πράσινο φως» θα χρειαστεί έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν, αφού θα λειτουργεί με κρατικές εγγυήσεις και θα πρέπει, ως εκ τούτου, να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της κρατικής βοήθειας (state aid). Το σημείο αυτό συνιστά ένα «αγκάθι» της διαδικασίας και αναμένεται να ξεκαθαρίσει έως το τέλος του έτους. Υπάρχει, βέβαια, και η περίπτωση ο νέος φορέας να μην παρέχει κρατικές εγγυήσεις και σε αυτή την περίπτωση δεν θα χρειαστεί να «περάσει» από Βρυξέλλες. Διαβεβαιώνουν δε οι ίδιες πηγές ότι υπάρχουν επενδυτές που ενδιαφέρονται να «τρέξουν» τον φορέα και χωρίς κρατικές εγγυήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider