Πρώτη κατοικία: Στα «σκαριά» η πλατφόρμα των κορονόπληκτων

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρώτη κατοικία: Στα «σκαριά» η πλατφόρμα των κορονόπληκτων
Tο νέο ευνοϊκό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία θα αφορά αποκλειστικά όσους έχουν πληγεί από την πανδημία και όχι μόνο τους ευάλωτους οικονομικά δανειολήπτες.

Με ταχείς ρυθμούς ετοιμάζεται η νέα πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με σκοπό εντός των επόμενων εβδομάδων να «ανοίξει» για τους ενδιαφερόμενους, αμέσως μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών υπογραμμίζουν στο insider.gr ότι το νέο ευνοϊκό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία θα αφορά αποκλειστικά όσους έχουν πληγεί από την πανδημία και όχι μόνο τους ευάλωτους οικονομικά δανειολήπτες. Επιλέξιμοι στον νέο νόμο θα είναι, δηλαδή, όσοι είναι οικονομικά ευάλωτοι και έχουν επιδοτηθεί στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων στήριξης που ελήφθησαν για τον κορονοϊό.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το τελευταίο, οι δανειστές επιμένουν τα οικονομικά κριτήρια να μην διαφοροποιούνται από αυτά που εφαρμόζονται στην τρέχουσα πλατφόρμα, καθώς υποστηρίζουν ότι «αυτός είναι ο ορισμός που έχει δοθεί στους οικονομικά ευάλωτους και δεν έχει λογική να αλλάξει», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Και σε αυτό το διάδοχο καθεστώς, θα παρέχεται επιδότηση δόσης για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Σε σύγκριση με την ηλεκτρονική πλατφόρμα της πρώτης κατοικίας που λειτουργεί σήμερα, η νέα πλατφόρμα θα συνδεθεί με το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να «τραβά» τα στοιχεία που αφορούν στα επιδόματα που δόθηκαν στους κορονόπληκτους. Για να εμπίπτει κάποιος ιδιώτης στους κορονόπλητους είναι προϋπόθεση να έχει λάβει κάποιας μορφής στήριξη τους τελευταίους μήνες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, το γεγονός ότι δεν θα απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών σε φυσική μορφή, καθώς η διαδικασία υποβολής της αίτησης θα ολοκληρώνεται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου. «Η νέα πλατφόρμα έχει περισσότερα στοιχεία αυτοματισμού και θα είναι πιο εύχρηστη», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Το σημείο αυτό είναι καίριο, καθώς η πλατφόρμα που εκπνέει σε λίγες εβδομάδες δεν έτυχε της αποδοχής που θα περίμενε κανείς για ένα πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που προσφέρει επιδότηση της δόσης του στεγαστικού. Σύμφωνα με την τρίτη Έκθεση Προόδου του Υπουργείου Οικονομικών που δημοσιοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες, από τις 4.596 αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα και διαβιβάστηκαν στις τράπεζες και τους servicers, μόνο για τις μισές οι τράπεζες πρότειναν ρυθμίσεις στους οφειλέτες. Συνολικά, μέσω της πλατφόρμας έχουν ρυθμιστεί κόκκινα δάνεια 67,6 εκατ. ευρώ.

Ένας σημαντικός λόγος -τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες- ήταν η πολυπλοκότητα της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων, καθώς και η καθυστέρηση στην εξέταση των αιτημάτων. Το πρώτο διάστημα της λειτουργίας της, απαιτούνταν η υποβολή περισσότερων από 10 φυσικών δικαιολογητικών, γεγονός που «κόστισε» στην απήχηση που είχε το προστατευτικό πλαίσιο.

Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας, βέβαια, που «καταδίκασε» το τρέχον καθεστώς είναι οι ρυθμίσεις που κάνουν οι δανειολήπτες απευθείας με τις τράπεζες επιτυγχάνοντας, σε κάποιες περιπτώσεις, κούρεμα οφειλής. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση της ΕΓΔΙΧ, οι τράπεζες ρύθμισαν το διάστημα Ιούλιος 2019 – Μάιος 2020 κόκκινα δάνεια ύψους 12,33 δισ. ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν 250 χιλιάδες στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο πρώτη κατοικία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider