DBRS: Πώς αλλάζει το τοπίο η είσοδος των servicers στην ελληνική αγορά

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
DBRS: Πώς αλλάζει το τοπίο η είσοδος των servicers στην ελληνική αγορά
Όπως εκτιμά ο οίκος, αποδεικνύεται πως στην Ελλάδα έχει ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη η προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ένα νέο τοπίο δημιουργείται στην Ελλάδα, μετά την είσοδο των ανεξάρτητων εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων, όπως διαπιστώνει ο οίκος DBRS σε ειδική έκθεσή του, υπό τον τίτλο «Opening of Greek NPL Servicing Market to Benefit NPL Management».

Όπως επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, οι αναλυτές του οίκου, οι servicers έχουν ξεκινήσει μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση, αντλώντας διδάγματα από άλλες χώρες, με στόχο να τα εφαρμόσουν στην ελληνική αγορά. Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να στηρίξουν την ελληνική αγορά, η οποία θα ανακάμψει γρήγορα, ενώ θα μειωθεί και το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Ο οίκος επισημαίνει ότι ολοένα και περισσότεροι servicers μπαίνουν στην ελληνική αγορά, ενώ περιγράφοντας τις εξελίξεις, αναφέρει ότι:

  • Η Intrum είχε μπει στην ιταλική αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων και πλέον έχει εισέλθει και στην ελληνική αγορά.
  • Η DoValue με παρουσία στην ιταλική και ισπανική αγορά, πλέον εισήλθε και στην ελληνική αγορά μέσω της απόκτησης της FPS.
  • H Cerved έχει λάβει ήδη σημαντικά βήματα ώστε να εισαχθεί στην ελληνική αγορά.
  • Πρόσφατα, η Τράπεζα της Ελλάδας, χορήγησε άδεια λειτουργίας στην HipoGes

Τεράστια αλλαγή

Η είσοδος των servicers στην ελληνική αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων σηματοδοτεί μια τεράστια αλλαγή σε ό,τι αφορά τον τρόπο διαχείρισης των κόκκινων δανείων, σημειώνει ο DBRS και εκτιμά πως πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, καθώς αποδεικνύεται πως στην Ελλάδα έχει ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη η προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η προσέγγιση που υιοθέτησαν Intrum και DoValue, κατά την είσοδό τους στην ελληνική αγορά, είναι παρόμοια με την προσέγγιση που υιοθετήθηκε στην Ιταλία. Οι εταιρείες απέκτησαν και το προσωπικό διαχείρισης απαιτήσεων των τραπεζών μαζί με τα χαρτοφυλάκια των δανείων. Πρόκειται, σύμφωνα πάντα με τον DBRS, για μια κίνηση με πολλά οφέλη, τόσο για τους servicers, όσο και για τις τράπεζες, καθώς:

  • Οι τράπεζες εξυγιαίνουν τους ισολογισμούς τους
  • Οι τράπεζες περιορίζουν το προσωπικό τους, αναλογικά με την εξυγίανση των ισολογισμών τους
  • Οι τράπεζες μπορούν να εστιάσουν στην κατεύθυνση βελτίωσης των δανειοδοτικών τους μοντέλων
  • Οι servicers αποκτούν προσωπικό, ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστούν το μεγάλο χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων
  • Το προσωπικό έχει ήδη την απαιτούμενη εμπειρία και απαιτείται μόνο περιορισμένη εκπαίδευση.

«Οι ρυθμοί μείωσης των κόκκινων δανείων σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ιρλανδία σταθεροποιούνται. Τα κόκκινα δάνεια μειώνονται, ενώ και στην Ελλάδα αναμένονται θετικά παρόμοια, θετικά αποτελέσματα, μετά την είσοδο των servicers στην ελληνική αγορά», καταλήγει ο οίκος DBRS.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider