Η δημιουργία bad bank επιστρέφει στο τραπέζι

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η δημιουργία bad bank επιστρέφει στο τραπέζι
Πηγές με γνώσεις των διαδικασιών επισημαίνουν στο insider.gr τα οφέλη μιας τέτοιας προοπτικής για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς θα «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς τους και από τα legacy NPEs.

Τη δημιουργία «κακής τράπεζας» για τη θωράκιση των τραπεζών της Ευρωζώνης από το νέο κύμα κόκκινων δανείων που θα προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Την αποκάλυψη έκαναν σε πρόσφατο δημοσίευμά τους οι Financial Times, προειδοποιώντας πάντως ότι η πρόταση της Φρανκφούρτης προσκρούει στην ισχυρή αντίσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εξετάζει με σκεπτικισμό την προοπτική μιας bad bank -όπως συνέβη και στην κρίση του 2008.

Πηγές με γνώσεις των διαδικασιών επισημαίνουν στο insider.gr τα οφέλη μιας τέτοιας προοπτικής για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς θα «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς τους, όχι μόνο από τα νέα κόκκινα δάνεια, αλλά και από τα 75 δισ. ευρώ που έχουν «κληρονομήσει» από τη χρηματοοικονομική κρίση.

Η διαφορά στον χειρισμό των νέων και παλιών NPEs, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι για τις επισφάλειες που θα προκαλέσει η επιδημία θα παρασχεθεί κρατική βοήθεια (state aid) μέσω των νέων εργαλείων που έχουν προβλεφθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης, κάτι που δεν θα ισχύσει για τα παλιά NPEs.

Το μεγάλο όφελος μιας τέτοιας λύσης είναι ότι οι τράπεζες, απαλλαγμένες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν με δάνεια την πραγματική οικονομία προκειμένου να ορθοποδήσει από την κρίση του κορονοϊού, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία ρευστότητας και κεφαλαιακής θωράκισης που έχουν εξαγγείλει η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μια τέτοια λύση, όμως, προϋποθέτει αλλαγή στο καθεστώς περί κρατικής βοήθειας προς τις τράπεζες το οποίο προβλέπει σημαντικές απώλειες για τους μετόχους των τραπεζών και των κατόχων ομολόγων. Σε δηλώσεις του στους FT, o διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, τονίζει ότι η υλοποίηση μιας τέτοιας λύσης πρέπει να γίνει άμεσα και εξηγεί ότι «η κρίση μας έχει διδάξει ότι μέσω της δημιουργίας bad bank θα μπορούσαν οι τράπεζες να απαλλαγούν γρήγορα από τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα».

Θυμίζεται ότι ο Αντρέα Ενρία, επικεφαλής του Εποπτικού Βραχίονα της ΕΚΤ (SSM) είχε προτείνει την δημιουργία bad bank το 2017, ωστόσο, η πρότασή του δεν βρήκε ευήκοα ώτα στις Βρυξέλλες με βασικό «αγκάθι» τους κανόνες περί κρατικής βοήθειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider