Το πρώτο βήμα για την επιεική αντιμετώπιση των δανειοληπτών που πλήττονται περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού έκαναν οι τράπεζες, ανακοινώνοντας τρίμηνη αναστολή των δόσεων για όσους εμπίπτουν στην κρατική ενίσχυση των 800 ευρώ. Το μέτρο, πάντως, φορά όσους έχουν ενήμερες οφειλές και όχι τους δανειολήπτες που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο».

Όπως εξηγούν στο insider.gr πηγές με γνώση των διαδικασιών, στην ευνοϊκή ρύθμιση εντάσσονται δύο κατηγορίες δανειοληπτών: αυτοί που στις 31/12/2019 ήταν απόλυτα ενήμεροι ή αυτοί που βρίσκονταν σε καθυστέρηση έως 90 ημερών.

Οι δύο κατηγορίες δανειοληπτών

Αυτό σημαίνει ότι στην τρίμηνη αναστολή των δόσεων εντάσσονται όσοι οφειλέτες πλήρωσαν τη δόση του περασμένου Σεπτεμβρίου, δηλαδή έχουν καθυστερήσει έως έξι συνολικά δόσεις, είτε πρόκειται για ρυθμισμένες οφειλές, είτε όχι. Προκειμένου να ενημερώσουν τους οφειλέτες που δικαιούνται την τρίμηνη παύση των δόσεων –και κατά προέκταση την όχληση από τις εισπρακτικές- οι τράπεζες ξεκινούν εκστρατεία ενημέρωσης των πελατών τους.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης παρότρυνε την Πέμπτη τις τράπεζες να προτείνουν εξειδικευμένες ρυθμίσεις στους δανειολήπτες «που τεκμηριωμένα δοκιμάζονται από την αιφνίδια μεταβολή στην οικονομική δραστηριότητα, βασισμένες στο οικονομικό προφίλ του καθένα, ιδιώτη ή επιχείρησης». Ο επόμενος γύρος ευνοϊκών μέτρων για τους δανειολήπτες θα επικεντρωθεί στη χαλάρωση των ρυθμίσεων κόκκινων δανείων που έχουν συνάψει οι οφειλέτες με τις τράπεζες.

Καθώς η κρίση της πανδημίας βαθαίνει, τα όρια μεταξύ όσων πλήττονται και όσων όχι θα γίνονται δυσδιάκριτα, καθώς δύσκολα κάποιος κλάδος ή κατηγορία επαγγελματιών θα μείνει ανεπηρέαστος από την οξεία επιδείνωση της οικονομίας.

Ήδη στην πρώτη της εκτίμηση στη χθεσινή Έκθεση του Διοικητή, η Τράπεζα της Ελλάδος έβαλε ψαλίδι 2,6 μονάδων στη φετινή ανάπτυξη, «μηδενίζοντας» το κοντέρ. Το πιθανότερο σενάριο, δυστυχώς, είναι ότι οι εκτιμήσεις θα αναθεωρούνται διαρκώς προς τα κάτω, όσο το lockdown συνεχίζεται –και κανείς δεν είναι σε θέση ακόμη να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει η έκτακτη συνθήκη που ζούμε.