Πώς αντιμετωπίζουν οι τράπεζες τον κορονοϊό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς αντιμετωπίζουν οι τράπεζες τον κορονοϊό
Με επιστολές προς τους εργαζομένους τους, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών παρουσιάζουν τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνουν για θωράκιση της δημόσιας υγείας, ενώ συνιστούν  ψυχραιμία και αυστηρή τήρηση των οδηγιών για τη διευκόλυνση όλων.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας κατά του κορονοϊού λαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες, με στόχο να διασφαλιστεί η υγεία όλων, αλλά και η εύρυθμη λειτουργία των τραπεζικών καταστημάτων, προς διευκόλυνση των πελατών.

Με επιστολές προς τους εργαζομένους τους, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών παρουσιάζουν τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνουν για θωράκιση της δημόσιας υγείας, ενώ συνιστούν ψυχραιμία και αυστηρή τήρηση των οδηγιών για τη διευκόλυνση όλων.

Εθνική Τράπεζα

Μήνυμα στους εργαζόμενους της Εθνικής Τράπεζας έστειλε ο διευθύνων σύμβουλος, Παύλος Μυλωνάς, συνιστώντας ψυχραιμία αλλά και πιστή τήρηση των οδηγιών για την διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων, των συνεργατών αλλά και των πελατών.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μυλωνάς η Εθνική Τράπεζα έχει «ήδη συστήσει τη διατμηματική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων που συνεδριάζει σε καθημερινή βάση και παίρνει συντονισμένες και γρήγορες αποφάσεις, ώστε να διασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια όλων, αλλά και η εύρυθμη λειτουργία της Τράπεζας».

Παράλληλα σημειώνει πως η Τράπεζα «προχωρά στη θέσπιση μέτρων ελεγχόμενης ροής του αριθμού των πελατών που εισέρχονται» και συστήνει στους υπαλλήλους να προτρέπουν το κοινό στην χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, προς διασφάλιση της δημόσια υγείας.

Τέλος, αναφέρει πως «στις κεντρικές υπηρεσίες μας, έχουν δοθεί οδηγίες αλλά και τα απαραίτητα μέσα ώστε η εργασία να γίνεται εξ αποστάσεως, όπου αυτό είναι εφικτό» και καταλήγει ευχαριστώντας τους υπαλλήλους «για τον επαγγελματισμό και την αφοσίωσή τους, καθώς και για την ψυχραιμία και την υπευθυνότητα που έχουν επιδείξει καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης».

Alpha Bank

«Η προστασία της υγείας και της ασφάλειας όλων μας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την Alpha Bank» τονίζει μεταξύ άλλων ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλειος Ψάλτης σε επιστολή που απέστειλε στο προσωπικό της τράπεζας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ψάλτης αναφέρει πως «από την πρώτη στιγμή προχωρήσαμε στη λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και προστασίας, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα έκθεσης του Προσωπικού μας στον Covid-19. Και μέχρι τώρα, το πετύχαμε. Όμως οι εξελίξεις τρέχουν και εμείς οφείλουμε να τις παρακολουθούμε λεπτό προς λεπτό και να είμαστε εγκαίρως έτοιμοι».

Και προσθέτει πως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η τελική φάση υλοποίησης του σχεδίου μας για την ασφαλή και παραγωγική εξ αποστάσεως εργασία (work from home). Και καταλήγει λέγοντας πως «είμαι βέβαιος πως ΜΑΖΙ μπορούμε να σταθούμε στο ύψος των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας».

Τράπεζα Πειραιώς

«Η τραπεζική είναι, άλλωστε, όπως ξέρουμε, πάνω από όλα, διαχείριση σχέσεων», τονίζει μεταξύ άλλων ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, σε επιστολή που απέστειλε προς τους εργαζομένους της τράπεζας. Επιπλέον, τονίζει πως κύριος στόχος είναι να προστατεύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας, να διασφαλίσουμε τη συνέχιση των εργασιών σε όλες τις δραστηριότητές μας και να αναλάβουμε όλες τις υπεύθυνες ενέργειες για να σταματήσουμε τη διάδοση του ιού.

Και καταλήγει αναφέροντας πως «είμαι σίγουρος ότι και σε αυτή την πρωτόγνωρη και δύσκολη συγκυρία, θα σταθούμε όλοι μαζί στο ύψος των περιστάσεων, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, καταφέρνοντας να βγούμε από αυτή πιο έμπειροι και σίγουρα πιο δυνατοί».

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής

Αγαπητές/οί Συνάδελφοι,

Προτεραιότητα για την Τράπεζα Πειραιώς είναι η ασφάλεια των ανθρώπων της, των πελατών της και το έμπρακτο ενδιαφέρον για την κάθε τοπική κοινωνία. Η τραπεζική είναι, άλλωστε, όπως ξέρουμε, πάνω από όλα, διαχείριση σχέσεων.

Aπό τα τέλη Φεβρουαρίου που η Ελλάδα εντάχθηκε στις χώρες με κρούσματα COVID-19, στην Τράπεζα ανιχνεύθηκε το 3ο κρούσμα στη χώρα και το 1ο στην Αττική. Η προετοιμασία που είχε ήδη γίνει απέδωσε: κινηθήκαμε γρήγορα με υπευθυνότητα και, σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Δ.Υ., μέσα σε λίγες μόνο ώρες αντιμετωπίσαμε μια δύσκολη κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με αυτή την εμπειρία, προχωράμε μπροστά.

Μεταξύ των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί είναι και ο Πρόεδρός μας, Γιώργος Χαντζηνικολάου. Του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση.

Από την πρώτη στιγμή, σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Δ.Υ., θέσαμε σε εφαρμογή, με τον μέγιστο βαθμό αυστηρότητας, όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των πελατών μας. Ενεργήσαμε στο πλαίσιο των αρχών μας, με υπευθυνότητα και διαφάνεια. Όπως έχετε διαπιστώσει από τις ανακοινώσεις στο intranet και τις μέχρι τώρα ενέργειές μας, κύριος στόχος είναι να προστατεύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας, να διασφαλίσουμε τη συνέχιση των εργασιών σε όλες τις δραστηριότητές μας και να αναλάβουμε όλες τις υπεύθυνες ενέργειες για να σταματήσουμε τη διάδοση του ιού.

Τις τελευταίες ημέρες οι ελληνικές αρχές προχώρησαν σε κλιμάκωση των μέτρων πρόληψης, ώστε να περιορισθεί η μετάδοση του ιού. Η εφαρμογή των μέτρων αυτών και όλων των σχετικών οδηγιών του Ε.Ο.Δ.Υ. είναι καθοριστικής σημασίας για όλους, όπως απέδειξε η δική μας εμπειρία. Όσο πιο πιστά ακολουθούμε τις οδηγίες, τόσο αποτελεσματικότερα αντιμετωπίζουμε την κατάσταση. Η ευθύνη απέναντι στις οικογένειές μας, τους συνεργάτες μας, τους πελάτες μας είναι μεγάλη. Προστατεύοντας τους εαυτούς μας, προστατεύουμε και εκείνους που μας έχουν ανάγκη, τις ευπαθείς ομάδες, τους μεγαλύτερους σε ηλικία, τους γονείς και τα παιδιά μας.

H προετοιμασία για την πρόληψη της εξάπλωσης του COVID-19 στην Τράπεζα είναι εντατική και έχει φέρει αποτελέσματα, ενώ προστίθενται συνέχεια νέες δράσεις και μέτρα. Περιορίσαμε το πλήθος των συναλλασσόμενων πελατών στο δίκτυο, ενώ προχωράμε σε ατομικά μέτρα προστασίας στα ταμεία καταστημάτων. Δίνουμε ειδικές άδειες σε όσους έχουν μικρά παιδιά και στις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων. Πολλά τμήματα (διευθύνσεις) έχουν κάνει split σε διαφορετικούς ορόφους κτηρίων, ενώ άλλα εργάζονται εν μέρει από το σπίτι. Έχουμε μειώσει τα επαγγελματικά ταξίδια στο ελάχιστο και έχουμε ακυρώσει μεγάλης κλίμακας εκδηλώσεις. Δρομολογούμε απολυμάνσεις και ακόμα πιο εντατικούς καθαρισμούς των χώρων εργασίας. Έχουμε στενή συνεργασία με τους προμηθευτές μας για την τήρηση των ίδιων προδιαγραφών υγιεινής και ασφάλειας, ενώ ενισχύουμε το cyber security για την προστασία των πελατών μας.

Οι επιπτώσεις στην καθημερινή μας ζωή είναι πολλές, ο στόχος είναι ένας: διασφάλιση της υγείας μας, προστασία των γύρω μας. Με την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης η κρίση θα εκτονωθεί αποτελεσματικά.

Μεγιστοποιούμε την ήδη εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας, προωθούμε τη χρήση της winbank, της πλατφόρμας ηλεκτρονικής τραπεζικής με τον μεγαλύτερο αριθμό χρηστών στην Ελλάδα, τηρούμε τις οδηγίες στο χώρο εργασίας, μένουμε σπίτι κατά το δυνατόν περισσότερο, στηρίζουμε τους πελάτες μας αναδεικνύοντας ακόμη περισσότερο τα εναλλακτικά δίκτυα συναλλαγών. Ειδικά όσοι από εμάς δουλεύουμε από το σπίτι, τηρούμε το ωράριό μας, διεκπεραιώνουμε τις υποχρεώσεις μας και, κυρίως, μένουμε στο σπίτι.

Όπως όλη η Ευρώπη, έτσι και η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα μια κρίση πρωτοφανούς έκτασης. Η Τράπεζά μας έχει αντιμετωπίσει πλήθος προκλήσεων τα τελευταία χρόνια και πάντα καταφέρνει να ανταπεξέρχεται με επιτυχία. Έχουμε καταρτίσει εκτεταμένα σχέδια, έχουμε την πειθαρχία και είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε αυτή την κρίσιμη στιγμή. Τόσο κεφαλαιακά όσο και από άποψη ρευστότητας είμαστε ισχυροί και σε θέση να υποστηρίξουμε τους πελάτες μας.

Είμαι σίγουρος ότι και σε αυτή την πρωτόγνωρη και δύσκολη συγκυρία, θα σταθούμε όλοι μαζί στο ύψος των περιστάσεων, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, καταφέρνοντας να βγούμε από αυτή πιο έμπειροι και σίγουρα πιο δυνατοί.

Παραμένουμε σε επικοινωνία με σημείο αναφοράς το intranet της Τράπεζας.

Eurobank

Ανακοίνωση σε μορφή επιστολής προς όλους τους εργαζομένους της Eurobank απέστειλε ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας.

Στο κείμενο της επιστολής μεταξύ άλλων αναφέρει πως «προτεραιότητα για τη Eurobank αποτελεί η ασφάλεια των εργαζομένων και των οικογενειών μας» ενώ ταυτόχρονα θεωρεί αυτονόητο ότι πρέπει να συμμορφωνόμαστε απολύτως με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις που λαμβάνουμε από τις αρμόδιες αρχές. Επίσης αναφέρει ότι τα καταστήματα συνεχίζουν να λειτουργούν αλλά «στη μείωση του προσωπικού που θα απασχολείται καθημερινά ανά κατάστημα, έτσι ώστε αφενός να διευκολύνουμε τους συναδέλφους να ανταποκριθούν και στις οικογενειακές συνθήκες και αφετέρου να διευρύνουμε την απόσταση, όπως απαιτείται, ανάμεσα στις θέσεις εργασίας».

Αναφορικά προς την τράπεζα, τονίζει μεταξύ άλλων πως «η πανδημική κρίση βρίσκει την Τράπεζα σε ισχυρή θέση. Έχουμε επαρκή ρευστότητα για να στηρίξουμε τους πελάτες μας και είναι βέβαιο ότι και το κράτος και οι ευρωπαϊκές αρχές θα λάβουν μέτρα αντίστοιχα προς το μέτρο του προβλήματος» ενώ θεωρεί ότι οι επιπτώσεις θα είναι μεν σοβαρές αλλά προσωρινές.

Παγκρήτια

Τη σταδιακή εφαρμογή αυξημένων μέτρων προστασίας και διευκόλυνσης των καθημερινών συναλλαγών ανακοινώνει η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εξάπλωσης του νέου κορονoϊού (Covid-19) και με ιδιαίτερη ευαισθησία, αλλά και υπευθυνότητα, απέναντι στους εργαζομένους και στους πελάτες της.

Στο πλαίσιο αυτό η τράπεζα συστήνει, μέσω ανακοίνωσής της, την πραγματοποίηση των συναλλαγών, όπου αυτό είναι εφικτό, μέσα από τα εναλλακτικά της δίκτυα που είναι διαθέσιμα 24 ώρες το 24ωρο.

Δηλαδή:

- μέσω της υπηρεσίας ηλεκτρονικής τραπεζικής Pancreta Online

- μέσω του δικτύου των ΑΤΜ τόσο των καταστημάτων της, όσο και του δικτύου των συνεταιριστικών τραπεζών ανά την Ελλάδα.

Συστήνει επίσης στους πελάτες της την αυξημένη χρήση των καρτών, χρεωστικών και πιστωτικών, έναντι της χρήσης των μετρητών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, με προτεραιότητα στην ασφάλεια και στην υγιεινή στον εργασιακό χώρο, τόσο στο δίκτυο των καταστημάτων, όσο και στα κτίρια της Διοίκησης, η Τράπεζα εφαρμόζει:

• Μέτρα σταδιακής εισόδου των εισερχόμενων πελατών στα καταστήματα για την αποφυγή συνωστισμού.

• Περιορισμό υπηρεσιακών ταξιδίων μόνο στα πλέον απαραίτητα και αναστολή οποιασδήποτε επαγγελματικής μετακίνησης στο εξωτερικό.

• Αντικατάσταση υπηρεσιακών συναντήσεων με τηλεδιασκέψεις (τηλεφωνικές ή μέσω video) και εντατικοποίηση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας.

• Αδιάλειπτη υποστηρικτική λειτουργία με δυνατότητα απομακρυσμένης εργασίας των στελεχών των κεντρικών υπηρεσιακών μονάδων από το σπίτι, με χρήση φορητών συσκευών.

• Παραχώρηση αδειών ειδικού σκοπού σε εργαζομένους της σε πλήρη ευθυγράμμιση με την ΠΝΠ για τα «μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού COVID - 19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του».

• Αναστολή παραχώρησης του Συνεδριακού Κέντρου της Τράπεζας προς τρίτους και περιορισμό της χρήσης του για εσωτερικούς σκοπούς.

Η Παγκρήτια Τράπεζα - τονίζει στην ανακοίνωση της - στο πλαίσιο των ευρύτερων κλιμακούμενων μέτρων προστασίας για την ελαχιστοποίηση των συνεπειών επέκτασης του Covid-19, προσαρμόζει με ευελιξία τη λειτουργία της με γνώμονα την προστασία της ατομικής υγείας των εργαζομένων της και τη διευκόλυνση των συναλλαγών των πελατών της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider