Τι έψαξε η Επιτροπή Ανταγωνισμού – Τι λένε οι τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι έψαξε η Επιτροπή Ανταγωνισμού – Τι λένε οι τράπεζες
Τραπεζικές πηγές εκφράζουν έντονη ανησυχία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων που απέσπασαν, ως υπό διερεύνηση στοιχεία οι ελεγκτές, καθώς δεν φαίνεται να υπήρξε κάποια διάκριση ή ειδική γνώση ως προς τα στοιχεία που συλλέχθηκαν.

Στοχευμένη και απόλυτα συντονισμένη ήταν η έφοδος που έκανε εχθές, Πέμπτη, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με σαφές ενδιαφέρον για τις τιμολογιακές πολιτικές των τραπεζών στη λιανική τραπεζική.

Δεκάδες στελέχη της Επιτροπής «αφόπλισαν» τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ψάχνοντας τα email για ενδεχόμενες συνεννοήσεις που αφορούν σε συντονισμένη επιβολή χρεώσεων στη χρήση καρτών, ανάληψη μετρητών και μια σειρά άλλων υπηρεσιών λιανικής που πήραν μεγάλες διαστάσεις δημοσιότητας και προκάλεσαν ηχηρές δηλώσεις -αλλά και παρεμβάσεις εκ μέρους της Πολιτείας.

Τραπεζικές πηγές εκφράζουν, επίσης, έντονη ανησυχία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων που απέσπασαν ως υπό διερεύνηση στοιχεία οι ελεγκτές, καθώς δεν φαίνεται να υπήρξε κάποια διάκριση ή ειδική γνώση ως προς τα στοιχεία που συλλέχθηκαν. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, επιχειρήθηκε η απαγόρευση εξόδου των ελεγχθέντων στελεχών, αλλά και η πρόσβαση στα κινητά τους τηλέφωνα -κάτι που προϋποθέτει εισαγγελική εντολή, η οποία βέβαια δεν υπήρχε.

Αυτό αποκαλύπτει στο insider.gr υψηλόβαθμο στέλεχος συστημικής τράπεζας που χαρακτηρίζει «πρωτοφανή» την επιχείρηση των ελεγκτών της Επιτροπής που εισέβαλαν εχθές το πρωί στην Alpha Bank, τη Eurobank, την Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα Πειραιώς και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Η ίδια πηγή κάνει λόγο για «ακραίο επικοινωνιακό show» δείχνοντας την κυβέρνηση και, μάλιστα, το υπουργείο Ανάπτυξης.

Την κυβέρνηση, πάντως, φαίνεται να την απασχολεί εντόνως το θέμα των τραπεζικών χρεώσεων, προβαίνοντας σε μια συντονισμένη επικοινωνιακή δράση στο ζήτημα αυτό. Ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης είχε προειδοποιήσει ότι θα κάνει ο ίδιος καταγγελίες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για το ζήτημα αυτό, καθώς και ότι διαπιστώνεται συντεταγμένη πολιτική χρεώσεων στις τρεις από τις τέσσερις τράπεζες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πάντως, ο έλεγχος των κλιμακίων της Επιτροπής ολοκληρώθηκε εχθές, Πέμπτη, και οι τράπεζες επιστρέφουν σε κανονικούς ρυθμούς από σήμερα.

Πηγές του υπουργείου, πάντως, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι ουδεμία ανάμειξη έχει ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης με τη χθεσινή επιχείρηση και ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ανεξάρτητη και ενεργεί βάσει καταγγελιών ή αυτεπάγγελτα και δεν λαμβάνει εντολές από την πολιτική ηγεσία ή αλλού.

Τι λένε οι Θεσμοί

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι η εναρμονισμένη πολιτική των συστημικών τραπεζών τους τελευταίους έχει εγείρει έντονες ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσο η δραστηριοποίηση τεσσάρων μόνο τραπεζών στη χώρα μας δημιουργεί περιθώριο για την εφαρμογή πρακτικών καρτέλ. Σε ερώτηση του insider.gr προς υψηλόβαθμο εκπρόσωπο των Θεσμών λίγους μήνες νωρίτερα, για το κατά πόσο η δραστηριοποίηση τεσσάρων μόνο τραπεζών στον ελληνικό χώρο προβληματίζει τους Θεσμούς για ενδεχόμενη εφαρμογή ολιγοπωλιακών τακτικών, ο ίδιος δεν φαινόταν να ανησυχεί. Προτίμησε, μάλιστα, να σχολιάσει ότι «τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι πάρα πολλές για το μέγεθος της Ελλάδας».

Πρωτοφανής η εισβολή στην Ένωση Τραπεζών

Ποτέ ξανά δεν έχει ελεγχθεί για συντονισμό τιμολογιακών πολιτικών ένωση ή σύνδεσμος εταιρειών, διαμηνύουν πηγές του κλάδου. Όπως αναφέρουν, μάλιστα, η εισβολή και μόνο της Επιτροπής στα γραφεία της ΕΕΤ συνιστά πλήγμα για την εικόνα της, καθώς τα μέλη της επίμονα ξεκαθαρίζουν όλο αυτό το διάστημα ότι η ΕΕΤ ουδεμία σχέση έχει με τις επιχειρηματικές παραμέτρους της δραστηριότητας των μελών της και ότι η δράση της αφορά αποκλειστικά θεσμικά θέματα λειτουργίας τους τραπεζικού συστήματος και δεν υπεισέρχεται σε ζητήματα τιμολόγησης, όπως προβλέπει ρητά και το πιστοποιητικό λειτουργίας της.

Κατά κοινή ομολογία, πάντως, οι ελεγχθέντες εκτιμούν ότι το κύρος του ευρύτερου τραπεζικού συστήματος της χώρας, το οποίο απαρτίζεται από τα ιδρύματα αλλά και την Ένωση, υπέστη ανυπολόγιστο πλήγμα με τη χθεσινή επιχείρηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider