Το πρώτο mega-deal κόκκινων δανείων υλοποιεί η Πειραιώς

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το πρώτο mega-deal κόκκινων δανείων υλοποιεί η Πειραιώς
«Η επένδυση ύψους 328 εκατ. ευρώ εκ μέρους της Intrum αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση σουηδικής εταιρείας στην Ελλάδα», τόνισε ο CEO της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου.

Το πρώτο μεγάλο deal στην αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων ολοκλήρωσε η Τράπεζα Πειραιώς μαζί με το σουηδικό fund Intrum, προχωρώντας στη σύσταση του πρώτου μεγάλου ανεξάρτητου servicer στη χώρα.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για την ολοκλήρωση της συναλλαγής με την Intrum, ένα πολύ φιλόδοξο project που περιλαμβάνει τη μετακίνηση 1.000 εργαζομένων στη νέα εταιρεία όπου η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει με ποσοστό 20% και η Intrum με 80%», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου. «Στα 30 χρόνια εμπειρίας μου στον τραπεζικό κλάδο, δεν έχω διαχειριστεί ξανά τόσο πολύπλοκη συναλλαγή», παραδέχθηκε ο κ. Μεγάλου. Όπως εξήγησε, το deal ολοκληρώθηκε εγκαίρως χάρη στις επίμονες προσπάθειες των εμπλεκόμενων μερών που παρέμειναν αφοσιωμένα στην κοινή αυτή προσπάθεια.

«Η επένδυση ύψους 328 εκατ. ευρώ εκ μέρους της Intrum αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση σουηδικής εταιρείας στην Ελλάδα», τόνισε ο ίδιος και υπογράμμισε ότι η συμφωνία αποτελεί «μια σπουδαία εξέλιξη για την ελληνική αγορά NPEs», η οποία θα επιτρέψει στην τράπεζα να ασχοληθεί «με το πραγματικό της αντικείμενο», που δεν είναι άλλο από τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Σημείωσε δε ότι οι διαδικασίες υλοποίησης της συμφωνίας-μαμούθ δεν επηρέασαν αρνητικά την ανάκτηση των απαιτήσεων από κόκκινα δάνεια, η οποία παρουσίασε βελτίωση μάλιστα τους τελευταίους μήνες χάρη στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα.

«Η συναλλαγή είναι πολύ σημαντική για την Intrum, μια εταιρεία συνολικής κεφαλαιοποίησης 3,5 δισ. ευρώ, με προσωπικό 10.000 ατόμων και ιστορία 100 ετών», δήλωσε με τη σειρά του ο διευθύνων σύμβουλος του σουηδικού fund, Μάικλ Έρικσον. «Στις 24 χώρες που δραστηριοποιούμαστε, προτεραιότητά μας είναι να “τρέχουμε” με τους δικού μας πόρους τα χαρτοφυλάκια που διαχειριζόμαστε». Όπως εξήγησε, η Intrum έχει επενδύσει σε δύο χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, αλλά μέχρι πρότινος δεν είχε τα μέσα να διαχειριστεί η ίδια την είσπραξη των απαιτήσεων αυτών. «Πλέον, όμως μπορούμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Έρικσον.

Ο επικεφαλής της Intum υπογράμμισε ότι η εταιρεία αντιλαμβάνεται τις δυσχερείς συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα την προηγούμενη δεκαετία και ότι θα σεβαστεί το γεγονός αυτό. «Επικεντρωνόμαστε στις φιλικούς διακανονισμούς, θέλουμε να προτείνουμε στους οφειλέτες βιώσιμες λύσεις που θα μπορούν να εξυπηρετούν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα», τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider