Ποιες τιτλοποιήσεις θα βοηθήσει ο «Ηρακλής»

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιες τιτλοποιήσεις θα βοηθήσει ο «Ηρακλής»
Οι τράπεζες βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες με NPEs ύψους 75 δισ. ευρώ και το Σχέδιο του ΤΧΣ θα τις βοηθήσει να τα μειώσουν κατά 30 δισ. ευρώ χωρίς να επιβαρύνουν τα κεφάλαιά τους.

Εξ αρχής, ή εκ των υστέρων, το σχέδιο «Ηρακλής» που προωθεί η αναμένεται να λύσει τα «χέρια» των τραπεζών στη μάχη με τα κόκκινα δάνεια, διευκολύνοντας σημαντικά τις τιτλοποιήσεις.

Οι συστημικές τράπεζες βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 75 δισ. ευρώ και το Σχέδιο του ΤΧΣ θα τις βοηθήσει να τα μειώσουν κατά 30 δισ. ευρώ χωρίς να επιβαρύνουν τα κεφάλαιά τους. Αυτό θα επιτευχθεί με τη χρήση των κρατικών εγγυήσεων ύψους 9 δισ. ευρώ που προβλέπει το σχέδιο και αναμένεται σύντομα να λάβει την έγκριση των Βρυξελλών.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν στο insider.gr ότι όλες οι τράπεζες σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν το όπλο που προστίθεται στη φαρέτρα τους και αναμένεται να τεθεί σε ουσιαστική εφαρμογή από τα μέσα του επόμενου έτους. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, το ελληνικό σχέδιο θα προβλέπει την αναδρομική ισχύ των κρατικών εγγυήσεων σε συναλλαγές που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί -μια προσθήκη στην οποία επέμειναν πολύ οι τράπεζες.

Σχεδόν όλα τα ιδρύματα, όμως, υλοποιήσει ή ξεκινήσει τιτλοποιήσεις και εκτιμάται ότι ο Ηρακλής θα χρησιμοποιηθεί αναδρομικά σε αυτές τις περιπτώσεις, βελτιώνοντας τους κεφαλαιακούς δείκτες τους. Συγκεκριμένα, οι τιτλοποιήσεις που δρομολογούνται ή έχουν ολοκληρωθεί είναι:

Pillar της Eurobank: Η τιτλοποίηση ύψους 2 δισ. ευρώ έχει ολοκληρωθεί και αγοραστής είναι η Pimco.
Cairo της Eurobank: Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση που υλοποιείται ή σχεδιάζεται στην ελληνική αγορά, ύψους 7,4 δισ. ευρώ. Η τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με την Pimco η οποία αποτελεί στρατηγική της επιλογή.
Orion της Alpha Bank: Για την τιτλοποίηση ύψους 2 δισ. ευρώ έχουν κατατεθεί μη δεσμευτικές προσφορές και ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου είναι τα τέλη του έτους.
Τράπεζα Πειραιώς: Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός του 2020.

Η μόνη τράπεζα που δεν έχει ξεκινήσει ανάλογες ενέργειες είναι, προς το παρόν, η Εθνική Τράπεζα, αναμένοντας την εφαρμογή συστημικών λύσεων με στόχο την επίτευξη καλύτερων τιμολογήσεων στις συναλλαγές.

Όπως έχει ενημερώσει ήδη από τον περασμένο Μάιο που παρουσίασε το σχέδιο του στρατηγικού της μετασχηματισμού, στον «χορό» τον τιτλοποιήσεων σκοπεύει να μπει από το 2021 με την τιτλοποίηση ενός μεγάλου πακέτου στεγαστικών δανείων που ενδέχεται να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ, ενώ προωθεί δύο πωλήσεις μικρότερων χαρτοφυλακίων σε Ρουμανία και Κύπρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider