«Καυτός» ο Σεπτέμβριος για τις τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καυτός» ο Σεπτέμβριος για τις τράπεζες
Σημαντικές ζυμώσεις αναμένονται στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που ξεκινά σήμερα ανάμεσα σε τραπεζίτες, πολιτικούς και επιχειρηματίες με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Γεμάτη είναι η ατζέντα του Σεπτεμβρίου για τις τράπεζες που βρίσκονται αντιμέτωπες με μια σειρά από ανοιχτά μέτωπα όπως η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων στο εξωτερικό, η μείωση του προσωπικού αλλά και τα stress test που έχουν αρχίσει να φαίνονται στον ορίζοντα.

Στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που ξεκινά σήμερα, Σάββατο, τραπεζίτες, πολιτικοί και επιχειρηματίες θα θέσουν τις βάσεις για συνεργασίες και χρηματοδοτήσεις αλλά θα αξιολογήσουν και την ανάγκη προώθησης των συστημικών λύσεων για αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων του τραπεζικού κλάδου, όπως είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η εταιρική διακυβέρνηση, αλλά και σύγχρονες προκλήσεις όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Πολύ υψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου Οικονομικών, ιδίως του Υφυπουργού αρμόδιου για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο κ. Γιώργο Ζαββό, βρίσκεται το Σχέδιο του ΤΧΣ που, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να εγκριθεί από την DG Comp εντός του μήνα. Κατά πόσο θα είναι σε θέση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει το «πράσινο φως» θα φανεί σε λίγες ώρες, θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι θα περιληφθεί στις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης ως βασικό όχημα εξυγίανσης του κλάδου.

Ένα ευαίσθητο ζήτημα που απασχολεί, ωστόσο, εντόνως τις τραπεζικές διοικήσεις είναι το πλεονάζον προσωπικό των συστημικών ιδρυμάτων που αναμένεται να εκτοπιστεί από την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, καθώς ήδη το δίκτυο συρρικνώνεται δραστικά και η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται μέσω των εναλλακτικών καναλιών.

Η Alpha Bank ανακοίνωσε εχθές, Παρασκευή, το δεύτερο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για φέτος, ενώ τη σκυτάλη αναμένεται να πάρει και η Εθνική Τράπεζα, επίσης για το δεύτερο για φέτος πρόγραμμα. Γεγονός είναι ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν ανταποκρίνονται πλέον στα κίνητρα που παρέχουν οι τράπεζες για εθελούσια αποχώρηση, καθώς απέχουν αρκετά χρόνια από τη συνταξιοδότηση και οι συνθήκες στον κλάδο είναι αβέβαιες ως προς το ενδεχόμενο επαγγελματικής αποκατάστασης.

Δεν πρέπει να αψηφούμε, επίσης, τη σημαντική ψηφιακή πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα τραπεζικά ιδρύματα από τις 14 Σεπτεμβρίου όπου τίθεται σε πλήρη εφαρμογή η ευρωπαϊκή οδηγία PSD2. Το νέο πλαίσιο στην ΕΕ δίνει σ εταιρείες Fintech και τους τεχνολογικούς παρόχους το δικαίωμα να διεκδικήσουν ένα κομμάτι από την πίτα των πληρωμών και της διαχείρισης πληροφοριών λογαριασμού και αυτό συνεπάγεται ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διαθέσουν σημαντικούς πόρους προκειμένου να αναδειχθούν σε ανταγωνιστικός παίκτης της νέας εποχής.

Η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη εάν αναλογιστεί κανείς ότι δίνουν «μάχη» να ενισχύσουν τη λειτουργική τους κερδοφορία, η οποία ωστόσο δείχνει κάποια σημάδια βελτίωσης βάσει των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider